Evb

Propecia som en håravfall behandling

Om du har tecken på manligt håravfall, kan läkemedlet finasterid (Propecia) hjälp. Propecia verkar genom att hämma produktionen av ett hormon som leder till skallighet.

Manligt håravfall kan vara mycket smärtsamt, och många män känner sig desperata att hitta en lösning för sitt håravfall. Medan många av de former av håravfall behandling som du ser annonseras inte fungerar, en del gör faktiskt.

Propecia eller finasterid, är ett receptbelagt läkemedel som har visat sig bidra till att förhindra håravfall och främja tillväxten av nya hår hos män med manligt håravfall.


Allt om minoxidil för kvinnor

Hur Propecia fungerar som en håravfall behandling

Finasterid utvecklades ursprungligen för att behandla förstorad prostatakörtel hos män. När den ursprungliga formen av finasterid, som marknadsförs som Proscar, testades i kliniska försök, fann forskarna att män tar Proscar upplever en oväntad bieffekt: hårväxt. Så tillverkaren av Proscar gick på att utveckla Propecia, vilket är en lägre dos av finasterid som fungerar som en håravfall behandling.

Propecia godkändes av US Food and Drug Administration under 1997 för att behandla manligt håravfall. Det fungerar genom att blockera ett enzym som behövs för att producera ett manligt hormon som kallas dihydrotestosteron (DHT). Män som upplever manligt håravfall tenderar att ha högre nivåer av DHT än män som inte har skallighet. DHT tros orsaka hårsäckar att krympa, vilket på sikt leder till skallighet.

Det tar vanligen cirka tre månader för att använda Propecia innan du ser dess effekter. Din läkare kommer att vilja utvärdera ditt håravfall och tillväxt från tid till annan för att övervaka effekten av din behandling. Om du slutar att ta Propecia, kan du förvänta dig något hår du har fått att falla ut inom ett år, och ditt håravfall till framsteg.

Fördelar och nackdelar med Propecia som en håravfall behandling

Tala med din läkare för att ta reda på om Propecia kan hjälpa bromsa eller vända ditt håravfall. Vid beslut om att ta Propecia, är det viktigt att väga för-och nackdelar med denna håravfall behandling för din individuella situation.

De potentiella fördelarna med Propecia inkluderar:

  • Enkelhet. Det finns inget krångel involverad med att använda Propecia. Medicineringen kommer i form av en tablett att du tar en gång om dagen.
  • Effektivitet. Hos män som tar Propecia dagligen, är DHT nivåerna minskas med så mycket som 60 procent. De flesta män som tar Propecia (86 procent) upplever en uppbromsning av håravfall, och nästan två tredjedelar ser en betydande återväxt av hår.

De potentiella nackdelarna med att använda Propecia inkluderar:

  • Biverkningar. Biverkningar hos män som tar Propecia är sällsynta, men de förekommer ibland. Minskad libido, erektil dysfunktion, och minskad ejakulationsvolym är bland de potentiella biverkningar av Propecia. Men kom ihåg att var och en av dessa biverkningar förekommer hos färre än 2 procent av män som tar Propecia.
  • PSA nivå förändringar. Män som tar Propecia kan ha minskade nivåer av prostataspecifikt antigen (PSA), vilket mäts som en del av prostatacancer screening. Se till att din läkare vet att du tar Propecia, så han kan noggrant utvärdera dina PSA-nivåer.
  • Kostnad. Kostnaden för Propecia varierar, beroende på apoteket du använder. I allmänhet är det genomsnittliga försäljningspriset för Propecia ca 165€ för en 90-dagars leverans, men shoppa runt för att hitta det bästa erbjudandet. Du kanske också vill skriva i Propecia uthållighet programmet för att få särskilda rabatter från tillverkaren.

Minoxidil för manligt håravfall

Vem bör och inte bör ta Propecia?

Propecia är godkänt för användning hos vuxna män som upplever tecken på manligt håravfall. Denna medicin har visat sig vara säkert och effektivt hos män i åldrarna 18 och 41 år, och det är tänkt att också vara säkra för användning i äldre män.

Dock har Propecia inte studerats hos pojkar yngre än 18 år, och det är inte effektivt hos kvinnor som upplever håravfall. Och ett varningens: Propecia kan skada ett foster av manligt kön, så kvinnor som är gravida eller som kan bli gravida bör undvika att hantera krossad Propecia piller, eftersom huden absorption av även en liten mängd av läkemedlet kan orsaka skada. Dessutom, om du har problem med levern, bör du tala med din läkare om riskerna med att använda Propecia, eftersom det metaboliseras i levern.