Evb

Planerar en prostatacancer kost

Vill du laga mat för en prostatacancer patient? lära sig att välja rätt mat och tillagningsmetoder.

Vi vet alla den kost som vi ska följa för god hälsa: låg i fett och kalorier, rik på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Men när du har prostatacancer, din kost och hur du förbereder mat har en ännu större effekt på din hälsa.

En prostatacancer kost?
"Det finns egentligen ingen särskild diet för prostatacancer", säger Kristina Ratley, RD, CSO, LDN, en dietist vid European Cancer Society. Som sagt, det finns hälsosammare sätt att förbereda mat för alla cancerpatienter, inklusive de med prostatacancer. Enligt Ratley handlar det hälsosamma, balanserade måltider, skära ned på rött kött, och äta så många frukter och grönsaker som möjligt.

Ät din frukt och grönt! "Vi rekommenderar att försöka få minst fem portioner frukt och grönsaker per dag," säger Ratley. Detta bör innehålla massor av korsblommiga grönsaker som broccoli, blomkål, gröna, kål, brysselkål, och bok choy. Hon råder också lägga massor av antioxidantrika frukter, såsom bär, körsbär, plommon, röda vindruvor och katrinplommon.

Suppleant fiskar och växter för kött. "Vi förespråkar inte att cancersurvivors måste bli vegetarianer, men vi gör betonar att alla cancerpatienter, inklusive patienter med prostatacancer, fokusera mer på en vegetabilisk diet," säger Ratley. "Med det menar vi att försöka få din protein mer från bönor, nötter, linfrö, och magra mejeriprodukter." Ratley rekommenderar också minska ditt intag av nötkött, fläsk och lamm och ersätta fet fisk med höga omega-3 fettsyror. "Det skulle omfatta lax, vit konserverad tonfisk, sardiner, odlad öring och makrill." En studie publicerad i European Journal of Clinical Nutrition fann att män som åt en kost rik på fisk var 44 procent mindre risk att utveckla metastaserande prostatacancer och 63 procent mindre risk att dö av sjukdomen. En annan studie, från UCLA: s Jonsson Cancer Center, fann att fiskolja tillskott saktade tillväxten av prostatacancer celler.

Använd lättare oljor och metoder matlagning. Ratley rekommenderar att vårdgivare laga mat för cancerpatienter som använder rapsolja eller olivolja i stället för mättade fetter, som smör eller vegetabiliska förkortning. Matlagning metoder materia också - använd fettsnåla tillagningsmetoder såsom gassande eller baka istället för att steka.

Justering av prostatacancer patientens kostbehov
Förutom dessa allmänna rekommendationer, kan du också justera hur maten tillagas för att passa patientens kostbehov.

Curb viktminskning. Om en prostatacancer patient kämpar med aptit och viktnedgång, kan du behöva ändra sättet att laga och förbereda mat. Du kan behöva säsongen livsmedel annorlunda så att de smakar bättre för honom, eller lägga till såser och örter för att maskera vissa smaker. Om han förlorar för mycket i vikt, kan du behöva laga mat med högre kaloriinnehåll ingredienser.

Skär fiber för gas lättnad. "Vissa patienter med prostatacancer, beroende på mängden strålning de får, kan ha problem med diarré. De kan behöva begränsa sitt fiberintag och begränsa de gasfyllda grönsaker," Ratley anteckningar.

Undvika vissa livsmedel och metoder förberedelser. Livsmedel som kan öka risken för att utveckla prostatacancer, eller de som visat sig stimulera progression av sjukdomen, bör också undvikas om du har prostatacancer eller hoppas kunna förhindra det. Det sätt du laga mat kan också göra en skillnad. Minska mängden grillat kött som du äter för att begränsa din exponering för cancerframkallande PhIP, ett ämne som har hittats i grillat kött. Om du gör förbereda kött med hjälp av denna metod, vrid köttet ofta på grillen och minska röding uppbyggd (svärtade områden) på det.

Nedre raden: Stick till en kost rik på frukt och grönsaker, och få massor av hela korn. Gå lätt på kött, särskilt rött kött, och hålla sig borta från denna grill för att hjälpa din kropp cancerstrid prostata.