Evb

Planera när du har Crohns sjukdom

Crohns sjukdom kan innebära utmaningar för par som vill ha en bebis. Dessa åtgärder kommer att bidra till att förbättra dina chanser att bli gravid.

Crohns sjukdom innebär ett antal utmaningar, bland annat symtom som buksmärta, trötthet, och ofta diarré. En ofta förbisedd komplikation av aktiv Crohns sjukdom är svårt det kan innebära för par som vill ha en bebis.

Ett antal studier har gjorts om fertilitet hos personer med Crohns sjukdom. Viss forskning har visat att när Crohns sjukdom är inte aktiv, är fruktsamhetstalet för de med Crohns sjukdom som faktiskt inte skiljer sig från den allmänna befolkningen. Men i vissa mindre studier som tittat på män och kvinnor med aktiv tarminflammation, aktiv Crohns verkar ha en något negativ effekt på fertilitet och priser befruktning. Dessutom är några av de kirurgiska förfaranden som används som Crohns behandling, såsom rektal excision och påse bildning, kan också påverka fertiliteten och pris befruktning.

"Graviditet bör skjutas upp till en kvinna är i remission och på en stabil läkarbehandlingdiet för en enhetlig tid," säger Mariam Fayek, MD, en läkare vid Kvinnor och spädbarn "centrum för kvinnors maghälsa i Providence, RI" Mest inflammatorisk tarmsjukdom läkemedel är säkra under graviditeten, med undantag av ett fåtal. "

En smart start till gravid

Det finns vissa läkemedel för Crohns sjukdom som inte rekommenderas när du försöker bli gravid. "Sulfasalazine (varumärke Azulfidine) kan orsaka problem med lågt antal spermier i över 80 procent av män," säger Tanvi Dhere, MD, biträdande professor vid Emory University School of Medicine i Atlanta. "Därför är det rekommenderat att du slutar sulfasalazin minst två månader innan du försöker bli gravid. Metotrexat (varumärke Trexall) har potential att skada fostret, så det rekommenderas att avbryta medicineringen under minst tre månader innan du försöker bli gravid i både män och kvinnor. "

Dessutom finns säkerhetsanvisningar rörande steroid medicinering användning när en kvinna är gravid. Dr Fayek säger att "användningen av kortikosteroid medicinering under den första trimestern är associerad med en liten risk för gomspalt, samt risken för graviditetsdiabetes och macrosomia -. En onormalt stor foster"

Kvinnor med inflammatorisk tarmsjukdom bör visa en hög risk ob-gyn läkare för att hjälpa till att övervaka sin graviditet, betonar Fayek. Innan du försöker bli gravid, föreslår hon med tester för att kontrollera anemi och nivåerna av folat, järn, vitamin B12 och vitamin D. "Vissa studier tyder på att låga D-vitaminnivåer är associerade med infertilitet, "förklarar hon. "Dessutom är låga folatnivåer associerade med ökad risk för neuralrörsdefekter. Vaccinationer bör vara up-to-date samt vårdbehov underhåll, såsom filmvisningar koloncancer och cervical cancer. "

Andra graviditet bekymmer med Crohns sjukdom

"Patienter med aktiv sjukdom löper ökad risk för spontan abort," Fayek säger. Kvinnor med inaktiv eller aktiv IBD löper ökad risk för tidig födsel, missfall, och små-för-gestational-age spädbarn. Kvinnor med aktiv IBD löper ökad risk för tidig förlossning.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Du måste vara vaksamma för att undvika skov och någon av de möjliga komplikationer som kan följa dessa nödraketer. Risken för fackling under graviditeten är densamma som när du inte är gravid, säger Fayek - 33 procent per år. Och vissa kvinnor kan faktiskt ha förbättrade symptom under graviditeten. Men "om sjukdomen inte är välkontrollerade, sämre utfall är troligt", tillägger hon. Arbeta med en erfaren medicinska team är avgörande för att hålla dina symtom under kontroll med Crohns behandling och öka chanserna att få ett friskt barn.