Evb

Plackpsoriasis: grunderna

Plaque psoriasis, även kallad psoriasis vulgaris, är den vanligaste typen av psoriasis. Få fakta om detta kliande, smärtsamma och inflammerad hud skick.

Plack psoriasis är den vanligaste typen av psoriasis, en autoimmun sjukdom som gör att huden blir röd, inflammerad och fjällande. Ungefär fyra av fem personer med psoriasis har plackpsoriasis, även kallad psoriasis vulgaris. Plackpsoriasis orsakar tjocka, röd-violetta lesioner toppad med silverglänsande fjäll bildas på olika delar av kroppen. Dessa psoriasisplack ofta åtföljs av klåda eller smärta.

Psoriasis tros vara en genetisk sjukdom i arv inom familjer och utlösas av en rad olika faktorer från smitta till stress, skada, torr hud, brist på solljus, och vissa mediciner. Sjukdomen orsakar immunsystemet att uppmana nya hudceller att växa alltför snabbt, vilket orsakar döda hudceller för att bygga upp på hudens yta.

Plackpsoriasis symptom

Psoriasisplack är symptomet mest förknippas med psoriasis vulgaris. De lesioner utvecklas vanligtvis på armbågar, knän, hårbotten, och bålen, men kan inträffa var som helst. Cirka 70 procent av personer med denna typ av psoriasis klagar på huden smärta eller brännande, särskilt om en psoriasis plack har bildats i hårbotten.

Andra symptom relaterade till plackpsoriasis inkluderar svår mjäll i hårbotten och för män, skador på könsorganen. Också, 10 till 30 procent av psoriasispatienter brottas med ömmande, smärtsamma, inflammerade leder på grund av psoriasisartrit. Psoriasisartrit är en livslång sjukdom som måste behandlas för att bevara rörligheten.

Plackpsoriasis diagnos och behandling

Plack psoriasis kan ofta diagnostiseras genom en enkel läkarundersökning. Din läkare kan beställa en hudbiopsi för att utesluta andra eventuella sjukdomar eller röntgen om du har extrem ledvärk.

Eftersom det inte finns någon bot för psoriasis, fokuserar behandlingen på att kontrollera symtomen och förhindra hudinfektioner. Det finns olika behandlingsalternativ för att prova, baserat på svårighetsgraden av dina symtom. Ofta används i kombination för bästa resultat.

Förhållningssätt till att lindra psoriasis symtom:

. Utvärtes behandlingar Dessa krämer och lotion appliceras direkt till lesioner:

  • Kortikosteroider, eller steroida salvor eller krämer kan hjälpa dämpa immunsvaret, vilket minskar inflammation och minskar tillväxt hudcell. Dessa finns i olika styrkor, beroende på dina symtom.
  • Retinoider, eller topikala beredningar av syntetiskt vitamin A, arbeta långsammare än kortikosteroider, men inte orsakar några av deras biverkningar.
  • Calcipotriene, en syntetisk form av vitamin D3, kan spridas i salvform över lesioner. Det kan bromsa omsättningen hudcell, men också kan vara irriterande för huden och rekommenderas inte för användning på könsorganen eller ansikte.
  • Koltjära kan appliceras på huden som en gel eller salva, läggas till ett bad i flytande form, eller användas som ett schampo för hårbotten.

Ljusterapi. Detta innebär att utsätta lesioner för ultraviolett ljus, antingen naturligt solljus eller genom att tillbringa tid i en sollampa. Du kan förskrivas en medicin för att följa med ljusterapi och förbättra kroppens svar; dessa inkluderar psoralen, stenkolstjära, och antralin.

. Systemisk behandling Den högsta nivån av psoriasis behandling, dessa är läkemedel som vidtas av piller eller injektion, inklusive:

  • Metotrexat, ett cancerläkemedel
  • Orala retinoider
  • Cyklosporin, ett immunsuppressivt läkemedel
  • Biologics som Amevive (alefacept), Enbrel (etanercept), Remicade (infliximab), och Stelara (ustekinumab), vilka mål och stävja specifika immunsvar i kroppen

Kombinationsterapi tillåter ofta patienter att ta lägre doser av läkemedel och samtidigt öka effektiviteten av behandlingen. Arbeta med en läkare som är specialiserad på psoriasis hjälper dig hålla koll på att hantera tillståndet.