Evb

Om prostatacancer misstänks: biopsi

Om din läkare misstänker prostatacancer baserat på symtom eller provresultat är biopsi är det enda sättet att veta säkert.

Tidig prostatacancer orsakar ofta inga symptom. Det kan hittas genom ett PSA- test eller digital rektal tentamen. Problem med urinering kan vara ett tecken på avancerad prostatacancer, men oftare här problemet orsakas av en mindre allvarlig sjukdom som kallas BPH (benign prostatahyperplasi).

Symtom på avancerad prostatacancer är:

  • problem med att ha eller behålla en erektion (impotens)
  • blod i urinen
  • smärta i ryggen, höfter, revben eller andra ben
  • svaghet eller domningar i ben eller fötter
  • förlust av blåsan eller tarmen kontroll

Återigen andra sjukdomar också kan orsaka dessa symtom.

Om vissa symptom eller resultat av tidiga tester föreslår att du kanske har prostatacancer, kommer din läkare att göra en prostata biopsi för att ta reda på om sjukdomen är närvarande.

Prostatan biopsi
En biopsi är det enda sättet att veta säkert om du har prostatacancer. Under en biopsi, är vävnad från prostatan avlägsnas så att den kan skickas till labbet för att se om den innehåller cancerceller. En kärna nål biopsi är den typ som används oftast. Här är hur man gör:

En liten sond placeras i ändtarmen. Sonden avger ljudvågor som gör en bild av prostatan på en videoskärm. Denna teknik kallas TRUS (transrektalt ultraljud). Med ledning av TRUS, sätter läkaren en tunn nål genom väggen av ändtarmen in i prostatakörteln. När nålen dras ut, det tar ut en bit vävnad, vanligtvis cirka? Tum lång och 1/16 tum i diameter. Vissa läkare gör biopsin genom huden mellan rektum och pungen.

Även om testet låter smärtsamt, orsakar det vanligen föga obehag eftersom den utförs mycket snabbt. Läkaren kan bedöva området i förväg. Du kanske vill be din läkare om bedövande området. Prover tas ofta från olika delar av prostatan. Fråga din läkare hur många prover ska tas.

Den biopsi tar ca 15 minuter och görs oftast på läkarmottagningen. Du kommer förmodligen att ges antibiotika för att ta i förväg och efteråt för att minska risken för infektion. För ett par dagar efteråt kan du märka en viss ömhet, blod i sperma, rost-färgad urin, eller lätt blödning från ändtarmen. Vissa män har blod i sperma i upp till en månad eller två efter biopsi.

Cancer kan endast vara närvarande i ett litet område av prostata. På grund av detta, ibland biopsin kommer att missa cancer, även när det är där. Detta är känt som en "falskt negativa". Om din biopsi inte visar cancer, men läkaren ändå starkt misstänker cancer, kan en upprepning biopsi behövas.

Gradering av prostatacancer
Biopsiprovet kommer att skickas till ett labb. En läkare kommer det att leta efter cancerceller i provet. Om cancer är närvarande, kommer provet att betygsättas. Sortering cancern hjälper till att förutsäga hur snabbt cancern kommer sannolikt att växa och sprida sig.

Prostatacancer är graderas på basis av hur väl cellerna i provet ser ut som normal prostata celler. De som ser mycket annorlunda från normala celler är sannolikt att innebära en cancer som växer snabbare. Systemet används oftast för klassificering av prostatacancer kallas Gleason systemet.

Prover från 2 delar av prostatan är varje graderad från 1 till 5, och antalet kvaliteter tillsätts för att ge en Gleason värdering eller summan av mellan 2 och 10. Ju lägre siffra, desto mer cellerna i provet ser ut som normal prostata celler. En högre poäng betyder att cellerna ser mindre normal och cancer är sannolikt att växa snabbare. Be din läkare förklara graden av din cancer eftersom det är en viktig faktor för att göra behandlingen beslut.

Ibland cellerna ser inte ut som cancer, men de ser inte riktigt normal heller. I dessa fall kan fler biopsier göras senare.

Andra saker som du kan se på en biopsi rapport
Den biopsi rapporten berättar betyget cancern (om det finns), men det är också ofta ger dig annan information som kan ge en bättre uppfattning om omfattningen av cancer. Dessa kan omfatta:

  • antalet biopsiprover som innehåller cancer (till exempel "7 av 12")
  • mängden av cancer i varje kärna (anges i procent)
  • om cancern är på ena sidan (vänster eller höger) av prostata eller båda sidor (bilaterala)