Evb

Nydiagnostiserad med MS: fler tips

10 saker Nya MS-patienter bör veta

Del 2 av 10 saker nya MS-patienter borde veta

6. Undvik dessa MS episod triggers.
Extrem trötthet är ett vanligt tecken på en förestående återfall, som kan pågå i dagar, veckor eller månader. Men vissa triggers är tänkt att ta på skov eller göra dem värre. Stress, rökning, feber, varma bad, och solen tros bidra till försämring av MS symtom och återfall. Dessutom dricker alkohol i överskott avskräckt för personer med multipel skleros eftersom berusning orsakar dålig samordning och sluddrigt tal, vilket kan förvärra eller lägga till befintliga MS-symptom.

7. Hitta rätt läkare för dig.
MS är en livslång sjukdom, så det är viktigt att vara under vård av en MS-specialist som är en bra match för dig. Den neurolog som ger din initiala multipel skleros diagnos kan inte vara specialist du vill hålla fast vid för livet. Din lokala kapitel av National MS Society borde ha en lista över närliggande neurologer specialiserade på MS. Stödgrupper för MS-patienter (tillgänglig via sjukhus och National MS Society) är också till hjälp för att få remisser.

8. Överväg komplementär och alternativ medicin.
Förutom att ta medicin för att kontrollera din MS symtom, kanske du vill överväga komplementär och alternativ medicin (CAM), såsom biofeedback, akupunktur, guidad bildspråk, meditation, massage, tai chi, yoga och kosttillskott. Mer än 30 procent av personer med MS tur att kompletterande former av medicin för att lindra symptomen, enligt en färsk genomgång av studier som publiceras i tidskriften Occupational Therapy International. Dessa naturliga behandlingar var mest används av MS-patienter för lindring av smärta, trötthet och stress.

9. Tänk först om vem du ska berätta om din ms.
Meddelar att din arbetsgivare att du har multipel skleros kan ha en effekt på din anställningstrygghet, alternativ sysselsättning, och karriärväg. Innan avslöja sjukdomen på din arbetsplats, lär dig om dina rättigheter enligt européerna with Disabilities Act. Naturligtvis kommer du vill berätta för dina närmaste familjemedlemmar och vänner, särskilt de som känner dig väl nog att märka att något är fel. Men du är inte skyldig att dela nyheten om din multipel skleros diagnos med alla i ditt liv. Istället väljer de människor som kommer att vara mest stödjande och hjälpsamma när du börjar att hantera sjukdomen.

10. Ge inte upp hoppet.
Det finns idag inget botemedel mot MS, kan nya behandlingar och framsteg inom forskningen lindra bättre symptom och även eliminera sjukdomen i framtiden. Eftersom MS drabbar så många människor i sina bästa år, är forskare racing att hitta ett botemedel, och ett antal nya multipel skleros behandlingar är för närvarande under utredning. Denna forskning ger nytt hopp till människor som drabbats av MS.