Evb

När oroar aldrig slut: generaliserat ångestsyndrom

Generaliserat ångestsyndrom handlar inte om en specifik ångest, men känner ständig oro för allt. Här är hur du får den hjälp du behöver.

Vissa människor är worriers, eller är bara lite mer orolig än andra. Men när den ångesten börjar ta över ditt liv, när du upptäcker att du inte kan göra det genom dagen utan att bli upprörd över något, är det mer än bara ångest. Det kan vara generaliserat ångestsyndrom.

Generaliserat ångestsyndrom: oändliga oro

Till skillnad från fobier eller andra mer specifika ångest, generaliserat ångestsyndrom, eller GAD, är inte en rädsla eller oroa sig en viss sak eller saker. Istället är det ständig oro - inte om stora händelser, men om de små saker som du gör varje dag. Denna nivå av ångest brukar vara en störning när det fortsätter i mer än sex månader och börjar att påverka det dagliga livet. Personer med generaliserat ångestsyndrom oroa överdrivet om saker som sitt jobb, sina pengar situation, deras hälsoproblem, och deras anhöriga.

"Människor som har generaliserad ångest känner det i flera situationer. De beskriver känslan spänningar som de kan inte första etiketten som spänning-producerande, att de känner är oskadliga situationer, och i kraft de lever ett liv där de har en känsla av aning om allt, "säger Charles Goodstein, MD, en klinisk professor i psykiatri vid New York University Langone Medical Center. "De kan inte lokalisera den."

Andra symtom på generaliserad ångest inkluderar:

  • Alltid känsla kantig eller spända
  • Konstant ångest och oroande
  • Ångest som är överdrivet med tanke på omständigheterna (irrationell ångest)
  • Har svårt att koncentrera
  • Känsla skakig, trött och cranky
  • Ofta huvudvärk
  • Sömnlöshet och andra sömnproblem
  • Fysiska symptom som magbesvär eller diarré, svårigheter att fånga din andedräkt, snabb puls och svettningar

Nästan sju miljoner vuxna i Europa affären med generaliserat ångestsyndrom, drygt 3 procent av den totala befolkningen. Medan vem som helst kan få sjukdomen, dubbelt så många kvinnor som män har det. Och generaliserat ångestsyndrom kan slå så tidigt som barndomen, även om symptomen inte kan visa fram till medelåldern eller senare.

Generaliserat ångestsyndrom: diagnos och behandling

En fullständig fysisk undersökning kommer att avgöra huruvida dessa symtom orsakas av någon fysisk sjukdom eller tillstånd. Om ingen kroppslig sjukdom hittas, kan en psykiatrisk tenta och en översyn av detaljerade symptom diagnostisera generaliserat ångestsyndrom.

Medan ingen egentligen förstår vad som orsakar generaliserat ångestsyndrom, kan det vara något i hjärnan eller kroppen som orsakar sjukdomen att utvecklas, såsom en abnormitet i nivåerna av vissa kemikalier i hjärnan. Människor som har upplevt mycket stress i deras liv eller som har lärt sig att vara worriers kan också vara benägna att generaliserat ångestsyndrom.

Kognitiv beteendeterapi används ofta för att behandla generaliserat ångestsyndrom och hjälpa människor att hantera sin ångest. Denna behandling hjälper människor tänker på vad som orsakar deras ångest och inse vad som är en rationell oro och vad är irrationellt. Människor lär sig också hantera tekniker för att hantera sin ångest och ta kontroll över sina tankar igen.

Ångestdämpande och antidepressiva mediciner kan också användas, oftast tillsammans med kognitiv beteendeterapi, för att hantera generaliserat ångestsyndrom. Förutom dessa behandlingar, kan människor som lider av generaliserat ångestsyndrom hitta förena en stödgrupp för personer med ångest för att vara till nytta. Medan en stödgrupp inte bör användas i stället för terapi eller medicinering, kan det ofta hjälpa att prata med andra med GAD.

Konstant oroande kan ta alla glädje av livet. Generaliserat ångestsyndrom är inte något som man måste leva med - det kan kontrolleras så att den inte kontrollera dig längre.