Evb

Mobiltelefoner och cancer: reda ut fakta

Mobiltelefoner användningen har ökat dramatiskt sedan 1990-talet, men det finns inga säkra samband mellan användningen av mobiltelefoner och en ökad cancerrisk. Ta reda på vad vi lär om mobiltelefoner och risken för huvud-och halscancer.

Finns det några bra bevis för att visa att celler telefoner orsakar huvud eller hals cancer? Centers for Disease Control (CDC), Food and Drug Administration (FDA) och National Cancer Institute alla är överens om att vid denna tid finns det inga säkra samband mellan celler telefoner och huvud, nacke, eller hjärncancer. Så varför oroa folk fortfarande om mobiltelefoner och cancerrisk?

Eftersom mobiltelefoner hålls direkt mot huvudet, det finns en oro för att mobiltelefoner kan bidra till tumörer i hjärnan, huvud och hals. Dessa inkluderar godartade tumörer i hjärnan, maligna tumörer i hjärnan, godartade tumörer i hörselnerven och tumörer i spottkörtlarna.

"Om mobiltelefoner orsakat huvud-och halscancer, kan vi förvänta oss att se en ökning av dessa typer av cancer som mobiltelefon användning har ökat dramatiskt under de senaste 20 åren. Hittills finns det inga bevis för det," konstaterar Tamer Ghanem, MD, PhD, ett öra, näsa och hals specialist på Henry Ford Hospital i Detroit.

Några farhågor om mobiltelefon och cancer inkluderar:

  • De radiovågor tas ut av mobiltelefoner är en form av strålning. Även den typ av strålning som inte verkar vara tillräckligt kraftfull för att orsaka cancer, är forskare studerar fortfarande de långsiktiga effekterna.
  • Antalet människor som använder mobiltelefoner har ökat kraftigt sedan 1990-talet. Omkring 87 procent av européerna använder nu mobiltelefoner. Det kan fortfarande vara för tidigt att se de långsiktiga effekterna av denna mängd mobiltelefon användning.
  • Vissa studier tyder på en svag koppling mellan mobiltelefon användning och vissa typer av elakartade eller godartade tumörer. En studie som gjorts i Sverige fann en ökad risk för akustisk neurom, vilket är en godartad tumör i huvud och hals, efter 10 års mobiltelefon användning. En annan europeisk studie fann en ökad risk för en hjärntumör på samma sida av huvudet som den sida som används för att tala på en mobiltelefon.

Vad vikten av bevisningen showen?

En långtidsstudie av 420.000 mobiltelefonanvändare i Danmark har inte hittat något samband mellan mobiltelefoner och cancer efter 10 år. En annan stor internationell studie, kallad Interphone, vars resultat släpptes 2010, fann också något samband mellan mobiltelefonanvändning och hjärntumörer. Den europeiska Cancer Society kommer till följande slutsatser utifrån de tillgängliga studierna av mobiltelefoner och cancer:

  • Personer med hjärntumörer inte har en högre frekvens av mobiltelefon användning.
  • Risken att få en hjärntumör ökar inte med mer mobiltelefon användning.
  • De flesta studier visar inte ett samband mellan den sida av huvudet som används för mobiltelefoner och hjärntumörer.

Den största oron för mobiltelefoner och cancerrisk

"Den stora oron mobiltelefoner är deras långsiktiga inverkan på ungdomar. Hjärnan hos barn och tonåringar är fortfarande under utveckling och de kommer så småningom ha blivit utsatt för mycket längre användning av mobiltelefoner under sin livstid än någon som har studerats så långt, "säger Dr Ghanem.

Hittills har vi inte några publicerade studier om användningen av mobiltelefoner i barn. Dessa studier görs, men det finns inget sätt att veta säkert vilka effekter mobiltelefon användning kommer att vara efter 30 eller 40 år tills vi kommer dit.

Tills vi lära oss mer om mobiltelefon användning och hjärna, huvud, och halscancer, här är några förslag för att sänka eventuell cancerrisk:

  • FDA föreslår reservera använda mobiltelefon under kortare samtal och växla till en handsfree-enhet som flyttar antennen bort från ditt huvud.
  • Kontrollera din mobiltelefons Specific Absorption Rate (SAR) nummer. SAR-numret är ett mått på mobiltelefon strålning. Den övre gränsen för normalvärdet tillåts av FDA är 1,6 watt, men vanligt förekommande märken kan variera från 1,6 ned till 0,6 watt. Federal Communications Commission (FCC) har en databas som kan berätta SAR antalet telefonen. Du kan också gå till http://www.fcc.gov/cgb/sar/ att söka efter enskilda tillverkare.
  • Begränsa den tid ditt barn tillbringar talar i en mobiltelefon. Sladdlösa hus telefoner anses inte vara mobiltelefoner.

"Sambandet mellan mobiltelefoner och huvud, nacke, eller hjärncancer inte har fastställts," konstaterar Ghanem. "Även om min gissning är att mobiltelefoner kommer att hittas inte skyldig, du måste säga att tills mer tiden går och fler studier finns tillgängliga, är juryn fortfarande ute. "