Evb

Minoxidil för håravfall hos kvinnor

Det är den enda behandling som FDA-godkänd för kvinnliga mönster skallighet eller androgen alopeci. Även om det är effektivt på att stoppa håravfall, kvinnor behöver veta om denna drog potentiella biverkningar.

Kvinnor som har kvinnliga mönster skallighet eller androgen alopeci, förlorar ca 150 hårstrån per dag - mer än de 50-100 hårstrån som kvinnor utan gallring hår förlorar dagligen. Och tyvärr, när dessa hårstrån går förlorade, tar det lång tid att växa tillbaka dem, så att få håravfall behandling tidigt är den bästa strategin.

Den kontrollampa tecken på ärftligt håravfall är ett övergripande gallring av ditt hår. För många kvinnor, händer håravfall på den övre eller den främre delen av huvudet.

Lyckligtvis kan minoxidil (Rogaine) hjälpa till att stoppa håravfall i dess spår. I vissa fall kan det hjälpa även återväxt nytt hår. Men det finns nackdelar med att använda medicinen, som kommer som en aktuell lotion eller skum, särskilt för kvinnor.


7 saker att inte göra för håravfall

Vem kan behöva minoxidil och hur det fungerar

Minoxidil appliceras lokalt i hårbotten fungerar bara om ditt håravfall är ett resultat av kvinnliga mönster skallighet och inte någon annan sjukdom, säger Clarissa Yang, MD, en hudläkare vid Brigham and Women sjukhus i Boston.

Normalt växer håret ungefär hälften av en tum varje månad. Varje hår växer upp till sex år, så det slutar växa, vilar en stund, och så småningom faller ut och ersätts med ett nytt hår som växer i sex år. Om ditt hår växer normalt, är cirka 85 procent av det växer vid varje given tidpunkt och 15 procent av den vilar.

Men om du har kvinnliga mönster skallighet, dina hårsäckar blir mindre och mindre med tiden, säger Dr Yang. Ju mindre de är, desto kortare tid ditt hår växer. Så småningom, när delar av håret falla ut, är de inte ersätts med normala nytt hår, utan istället med tunnare, finare hårstrån.

Läkarna tror att, bland andra möjliga orsaker, kan åldrande, genetik, och en förändring i nivån av manliga hormoner eller androgener, efter klimakteriet vara en del av vad som ger den kvinnliga mönster skallighet. (Det är därför kvinnliga mönster skallighet kallas även androgen alopeci).

Minoxidil är det enda läkemedlet som är FDA-godkänt för behandling av kvinnliga mönster skallighet. Det fungerar genom att förlänga tillväxtfasen av hårsäckarna, säger Yang. Det rekommenderas att kvinnor använder minoxidil 2%, medan män kan använda 5% formel.

Minoxidil: proffsen

I de flesta kvinnor, saktar minoxidil ner eller stoppar håravfall. Och i upp till en fjärdedel av kvinnorna som tar det, kan minoxidil uppmuntra faktiskt nytt hår att växa. Det fungerar bäst när du använder den så snart du märker att du tappar hår, säger Yang.

Det är tillgängliga över disk, så du inte behöver ett recept från en läkare för att få det. Däremot uppmuntrar Yang alla att se en primärvården läkare eller en hudläkare innan du börjar behandlingen, eftersom det skulle kunna vara ett medicinskt problem som orsakar håravfall, såsom sköldkörtel dysfunktion eller näringsmässiga avvikelser.


Prova håret kost skadeförebyggande

Minoxidil: cons

Det finns också några nackdelar med att ta minoxidil som en håravfall behandling. Dessa inkluderar:

  • Det är dyrt. Köpa Rogaine för kvinnor kan kosta ca 25€ för två uns, men en generisk form av minoxidil 2% kostar nästan halva priset. Det är också något man måste fortsätta använda obestämd tid eftersom resultaten försvinna om du slutar medicineringen, säger Yang.
  • Det kan vara obekvämt. Du måste tillämpa den på hårbotten två gånger om dagen.
  • Det kan orsaka oönskad hårväxt. Vissa kvinnor kan uppleva ansiktshår tillväxt när de använder minoxidil. Det kan hända om läkemedlet rinner ner på ditt ansikte eller helt enkelt som en bieffekt när du använder det bara till hårbotten. Risken är lägre för kvinnor som använder 2 procent koncentrationen av läkemedlet, i motsats till 5 procent koncentration som är utformade för män.
  • Det kan orsaka mer håravfall vid första. Du kan märka en ökning av håravfall under de första två till fyra veckors användning minoxidil, säger Yang. Det händer att en del av de gamla hårstrån trängs ut mot nya, säger hon.
  • Det kan ta månader att se resultat måste man använda det i minst fyra månader -. Och eventuellt ett år - innan du ser resultat. Även då kommer bara omkring en av fem kvinnor har måttlig hår återväxt, med en större andel märker bara att deras håravfall verkar bromsa eller stoppa.
  • Det kan irritera huden. Du kan uppleva en viss irritation, fjällning och rodnad.

Det är inte lätt att veta att du aldrig kan ha samma långa lås eller frisyrer som du hade när du var yngre, men minoxidil är ett relativt enkelt, säkert sätt att bekämpa förlusten av håret.