Evb

Miljövänlig skönhet

Om du äter ekologiskt och lokalt när det är möjligt, bilpool till arbetet, och återvinna regelbundet, kanske du tror att du gör allt du kan för att skydda miljön. Men det kan vara ett större område med utrymme för förbättringar: din kosmetika och toalettartiklar.

Grunderna i eko-skönhet
Minska, återanvända och återvinna är riktlinjer som stämmer för skönhetsprodukter också. Ju färre produkter du använder, och ju mer produkter eller behållare du kan återanvända, desto mindre avfall du producerar.

Börja med att minska antalet produkter du köper. Vill nå dig för en ny flaska schampo när det finns ändå tillräckligt för flera tvättar längst ned i det gamla? Köper du tre nyanser av bär läppglans när du endast använder en? Individuella val som dessa kan verka obetydligt, men de kan lägga upp för att göra en stor skillnad för miljön.

Nästa, överväga förpackning. Undvik produkter som kommer med för mycket förpackningsmaterial, inklusive faux sprutor, individuella rör för dagligt bruk, och onödiga plastförpackningar. Några märken som är kända för minimal förpackning är Mario Badescu, Stila Cosmetics, Smashbox Cosmetics och Aveda.

Förpackningar i framtiden, säger Stacy Malkan, författare av Not Just a Pretty Face (New Society Publishers, 2007) och talesman för Health Care Without Harm, en koalition av organisationer som syftar till att minska föroreningarna i sjukvården, kommer att följa Pangea Organics, en linje av vegan personliga hygienprodukter. Bolagets förpackningen är tillverkad av 100 procent återvunnet papper, viks i origami-stil så den använder inget lim, och innehåller frön som söt basilika och amaranth som faktiskt kan planteras.

Ett andra liv
Försök att komma med kreativa sätt att återanvända dina kosmetika och toalettartiklar. Till exempel, om ett balsam lämnade håret alltför platt och du inte vill att skölja med det igen, använd det som ett provisorium rakgel för benen. Gamla tandborstar kan användas för att rengöra smycken eller kakel.

Containrar själva kan också ibland återanvändas. Många kosmetiska företag säljer påfyllningsbara komprimerar och andra behållare, inklusive Mary Kay, Laura Mercier och Prescriptives. Även om en produkt inte kan återanvändas för sitt ursprungliga ändamål, ibland kan fylla ett behov på annat håll: schampo flaskor, till exempel, kan förvandlas till badkar leksaker för barn eller kan användas för att hålla färgen.

Support företag som återvinner
Som av 2008, endast ett fåtal skönhet produktbolag, inklusive Mac och Aveda, erbjuder återvinning av sina begagnade containrar. Men många fler använder återvunnet glas och aluminium som förpackningar och producera behållare som lätt kan återvinnas. Till exempel, Dr Andrew Weil för Origins produkter kommer i en låda som är tillverkad med hjälp av vindkraft, och lock på Clinique hudvård behandling linje görs med 80 procent återvunnet aluminium.

Det är insidan som räknas
Nästa steg är att börja ta en närmare titt på ingredienserna i de produkter du köper. Kemikalier som formaldehyd och ammoniak, och konserveringsmedel som parabener lurar i många vanliga kosmetika och toalettartiklar. Dessa ämnen utgör ett potentiellt hot inte bara för din egen hälsa, men möjligen den för miljön.

Men det finns goda nyheter: The Food and Drug Administration, Naturvårdsverket, och många stater sätter nya standarder för biologiska och miljömässiga risker i hygienprodukter. Dessutom är många företag tar initiativet och producerar mindre skadliga formuleringar, med hjälp av organiska, naturliga, och rättvisemärkta ingredienser.

Färg kosmetika
Chansen finns att du har läst att mineralsmink är ett mindre irriterande alternativet för din hud. Vad du kanske inte vet är att mineralsmink är bättre för miljön också. Märken som Jane Iredale och Bare Escentuals har full rader av mineral makeup, som innehåller mikroniserade mineraler och är tillverkad utan fyllmedel, bindemedel, färgämnen kemiska eller konserveringsmedel.

Fler och fler kosmetika och kroppen håller märkta "ekologisk", men konsumenterna måste vara försiktig, eftersom det för närvarande ingen reglering eller kriterier för en sådan märkning. Ett säkrare alternativ är att leta efter ingredienser som har certifierats som ekologiska av den franska certifierande organisationen Ecocert.

Nyligen blev det Whole Foods Market kedjan den första stora detaljhandelskedja i Europa för att skapa en privat standard för naturliga kroppsvårdsprodukter. Den nya Premium Body Care sigill visas på produkter som är fria från syntetisk parfym och några 250 vanliga syntetiska kemikalier, inklusive parabener.

Burts Bees är att samarbeta med Natural Products Association och lansera Natural Seal sommaren 2008. Tätningen kommer att visas endast på produkter som innehåller minst 95 procent naturliga ingredienser. För närvarande finns det ingen standard för en "naturlig" produkt.

Dessutom har vissa produkter kropp har nu ingredienser som är rättvisemärkta, vilket innebär att en viss ingrediens eller ingredienser framställts i ett socialt, ekonomiskt och miljövänligt sätt. En ny linje av produkter från Kiehl, till exempel, erbjuder certifierad ekologisk arganolja från ett kooperativ i Marocko.

Span
Många spa går mot miljömedvetenhet. The Green Spa Network, grundat 2005, räknar nu 11 frivilliga medlemsstater spa. Koncernens mål är att minska energi-och vattenanvändning, främja återvinning och användning av produkter som färger, golv och lim som innehåller låga halter av flyktiga organiska föreningar, och öka den totala miljömedvetenhet i Europa. Hitta en online-medlem spa på: www.greenspanetwork.org

På läkarmottagningen
Ser att knubbig dina läppar eller fylla i linjer? Satsa på hyaluronsyra filler (Restylane, Juvaderm) snarare än en bovin fyllnadsmedel (kollagen). Eftersom de är syntetiska och inte härrör från djur, hyaluronsyra fyllmedel är skonsammare för miljön, säger Neil Sadick, MD, en New York hudläkare. De är också bättre för patienterna eftersom de är mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner. Och goda nyheter för Botox fans: Själva behandlingen inte har visat sig orsaka någon skada på miljön, även om nålar, som med alla används i medicinsk behandling, inte kan återvinnas.

Hårsprej
Många tror fortfarande att användningen av aerosol hårspray sätter hål i ozonlagret. I verkligheten var klorfluorkarboner, som förstör ozonskiktet, förbjudas från hårsprayer och andra aerosoler av Europa 1978. Dessutom, sedan 1999, har de flesta stora hårspray varumärken omformulerats så att de innehåller en mindre andel av flyktiga organiska föreningar (VOC), som ökar smog, för att möta skärpta krav införts av California Air och Resource Board. Även dessa strängare normer för närvarande tillämpas endast i Kalifornien, de flesta nationella varumärken erbjuder samma produkt över hela landet - så även om du bor i Nebraska, är din hårspray antagligen mindre skadliga i dag än den var för tio år sedan.

Vanliga brottslingar

Schampo
Parabener, en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel i många schampon, utgör ett hot mot det endokrina systemet. En studie publicerad i Journal of Toxicology and Applied Pharmacology fann att långvarig exponering för parabener kan öka östrogen i kroppen, vilket kan höja en kvinnas risk bröstcancer. När sköljas ner i avloppet, kan parabener också vara farliga för vattenförsörjning och vattenlevande organismer. Naturliga och ekologiska märken som Burts Bees, Aubrey Organics och Ole Henriksen erbjuder paraben-fria formler. Ett annat sätt du kan minimera skador är att tvätta håret varannan dag istället för varje dag. Du kommer att spara vatten också.

Hårfärgningsmedel
En majoritet av kommersiella hårfärgningsmedel innehåller kemikalier som ammoniak, väteperoxid och fenylendiamin - som alla kan lägga till vattenföroreningar när spolas ner i avloppet. Om du inte är redo att gå grått ännu eller är helt enkelt kopplad till din färgbehandlat lås, välja ett alternativ, t.ex. en grönsak dye. Aubrey Organics, säljs på Whole Foods och andra butiker som säljer naturliga produkter, erbjuder en at-home vegetabiliskt färgämne. Gör varnas om: Växtfärgad är inte lika starka som kemiska färgämnen, så du kommer inte att få samma resultat. En salong alternativet är Aveda Professional Hårfärg färgämne, vilket är 97 99 procent vegetabilisk och starkare än hemma-färgämnen. För att hitta en salong nära dig, logga in på: http://www.aveda.com/templates/door/locator.tmpl?ngextredir=1

Håruträtningsprodukter
Salon hår uträtning är starkt beroende av formaldehyd, som sköljs bort i vattenförsörjningen och har hittats i dricksvatten runt om i världen, enligt Världshälsoorganisationen. Intagna formaldehyd har visats öka magen irritation hos råttor och påverka sin spermiekvalitet. Det är bäst att undvika denna behandling till dess att nya alternativ utvecklas.

Fragrance
Undersök dina produkter hem skönhetsprodukter för dem att lista "doft" som en ingrediens - denna term löst tillämpad på valfritt antal ämnen, inklusive ftalater, hormonstörande kemikalier som har hittats i vår nations sjöar och vattendrag samt att påverka hälsan hos fisk. Ftalater finns också i de flesta antibakteriella produkter, inklusive tvålar, geler och krämer. Med hälsan av miljön i åtanke, är det bäst att använda doft-fri och icke-antibakteriella produkter, även om de kan tyckas vara en "friskare" val.