Evb

Metastaserad bröstcancer: nio frågor att ställa din läkare

En metastaserad bröstcancer diagnos kommer att lämna dig med många frågor om din bröstcancer behandlingsplan. Ställer dessa nio frågor kommer att hjälpa dig att bättre förstå ditt tillstånd och din bröstcancerbehandling.

Du kan fyllas med många olika känslor som du sätter dig ner med din läkare för att diskutera den bästa behandlingen för metastaserande bröstcancer, och du kan inte tänka klart först. Som med alla lång relation, är god kommunikation med din cancer läkare nyckel. Att känna rätt frågor att ställa och fokusera på svaren gör att du kan se dina bröst bana cancerbehandling tydligare.

"Beroende på vilken typ av bröstcancer, målet [behandling] kan utökas överlevnad med ganska normal aktivitet", säger onkolog Roy Weiner, MD, Associate Dean för klinisk forskning och utbildning vid Tulane University School of Medicine i New Orleans.

Du kommer att vilja ta en aktiv roll för att uppnå detta mål, ställa så många frågor som behövs för att förstå dina alternativ och fatta de bästa besluten. Vet att din läkare vill ha denna typ av kommunikation med dig. "De flesta människor som behandlar cancerpatienter under en längre tid tycker att det är mycket värdefullt att lära känna patienten och arbeta med dem," förklarar Dr Weiner.

Använd dessa viktiga frågor för att starta dialogen:

  1. Vilken typ av bröstcancer har jag?
  2. De behandlingsalternativ som finns tillgängliga för dig beror mycket på vilken typ av bröstcancer som du har. Vissa bröstcancer reagerar på kroppens hormoner och kan behandlas med hormonella behandlingar, medan andra kan bara svara på kemoterapi. "Idag kan vi lära oss mycket om hur en tumör kommer att bete sig genom att analysera de molekylära aspekterna av tumören," säger Weiner.
  3. Hur många tumörer har jag?
  4. Till sin natur innebär en diagnos av metastaserad bröstcancer att du har minst en ny tumör som har återvänt eller spridas när du tidigare behandlats för bröstcancer. Antalet tumörer och deras platser kommer också att avgöra bröst alternativ cancerbehandling. I vissa fall kirurgi och strålbehandling kan vara lämpligt, medan det i andra fall mer systemiska behandlingar kommer att bli bättre.
  5. Vem kommer att vara på min medicinska team?
  6. Den bästa cancerbehandling är tvärvetenskaplig, vilket innebär att det finns ett antal olika specialister på din cancerbehandling teamet. De flesta människor tänker på en onkolog - en läkare som specialiserat sig på cancerbehandling - som deras kontaktperson, men din metastaserad bröstcancer vården kan samordnas av en annan specialist, exempelvis en palliativ vård specialist. Multidisciplinära team är vanliga i akademiska medicinska miljöer samt i storstadsområden, men patienter som har att söka vård där det finns mindre resurser kanske vill be sin läkare om hur de bäst kan bygga en tvärvetenskaplig grupp själva. Kom ihåg, kommer folket på detta lag idealiskt att arbeta med dig under en lång tid.
  7. Vilka är mina behandlingsalternativ?
  8. Som ni diskutera behandlingsalternativ, be uppgifter om behandling och eventuella biverkningar, hur ofta du kommer att få behandling, och där man måste gå för att få den.

Fortsätt läsa sidan 2 i den här artikeln.