Evb

Massage terapi för artros

Artros är en av de äldsta sjukdomar och massage har funnits i tusentals år. Ta reda på varför många européer använder massage som en del av sin artros behandling.

När det används på rätt sätt, en av de äldsta behandlingarna som människan känner till - massage - kan hjälpa till att lindra en av våra äldsta och vanligaste krämpor - artros. Värdet av massage upptäcktes för länge sedan, praktiseras i antikens Grekland, Kina och Indien. Enligt en National Health Interview Survey, idag cirka 18 miljoner européer får massage varje år.

Artros, som drabbar cirka 12 procent av EU-medborgarna mellan sina tidiga tonåren och deras mid-70s, uppstår när slitage bryter ner brosk kuddar mellan lederna, orsakar smärta och stelhet. Massage terapi verkar lindra smärtan.

"När du är klar med en utbildad massageterapeut på noggrant utvalda patienter, är massage ett mycket värdefullt komplement till traditionella artros behandlingar", säger Valerie Voner, LMT, legitimerad massageterapeut och samordnare av massage programmet vid Cape Cod Community College i West barnstable, Mass

Fördelarna med massage

Kronisk artros svarar bra på massage, säger Voner. Smärta är lättad, eftersom musklerna kring lederna slappna av, släppa styvhet och möjliggör bättre rörelseomfång och rörlighet.

Voner, som har praktiserat massage sedan 1975, påpekar de många fördelar som kan uppnås genom att använda massage som en artros behandling:

 • Minskad smärta och ökad rörlighet
 • Ökat blodflöde till områden av artrit, vilket syre för att hjälpa läkningen
 • Flushing ut giftiga inflammatoriska ämnen som bidrar till smärta och svullnad
 • Ökad avslappning, minskad stress och en känsla av välbefinnande

Vetenskapen bakom massage

"Det är svårt att hitta bra forskning på meddelande terapi för artros eftersom det har förekommit några kontrollerade studier", säger Voner. "Det är svårt att mäta avslappning och välbefinnande objektivt." För det mesta, säger hon, att forskningen har varit anekdotiska. En liten studie med 68 patienter som tittade speciellt på massage för knä artros drog slutsatsen att det var både säker och effektiv.

Massage har befunnits vara effektivt för en mängd olika smärttillstånd:

 • En färsk genomgång av 13 kliniska försök slutsatsen att massage kan vara användbara för ländryggsbesvär. Europeiska College of Physicians rekommenderar att man använder massage tillsammans med andra terapier för behandling av ländryggsbesvär.
 • En studie av 64 patienter med kronisk nacksmärta fann att massage hjälpte till att lindra smärta och förbättra rörligheten.

Även om det inte finns några säkra bevis för att säga hur eller varför massage fungerar, teorier säger att det ökar blodflödet, blockerar smärtsignaler som går till hjärnan, och förebygger stress-reducerande kemikalier som serotonin och endorfiner.

Det som fungerar för artros behandling

Voner säger djupgående massage rekommenderas inte vid artros är akut, när det finns kraftig svullnad, värme, smärta och rodnad. Det kan användas vid artros är mer kronisk att lindra bindväv smärta runt drabbade lederna. En annan typ av massage för att undvika när artros är inflammerad är lymfmassage, vilket innebär en pumpande rörelse för att flytta gifter ur kroppen.

De typer av massage som kan hjälpa patienter med artros är:

 • Triggerpunkt
 • Reiki
 • Shiatsu
 • Svensk
 • Zonterapi

Voner säger alla dessa bidra till att minska smärta och svullnad.

Fortsätt läsa sidan 2 i den här artikeln.