Evb

Lever cancerbehandling: en översikt

Onkologer har flera behandlingsalternativ för cancer som börjar i levern, som kallas primär levercancer.

Primär levercancer, cancer som börjar i levern, är inte lika vanligt i västvärlden som det är i asiatiska länder, även om det förekommer. I Europa är de flesta cancer i levern sekundära (metastaserad) cancer som började i ett annat organ, såsom bröst-eller lungcancer.

Behandlingar för de två är olika. Steven Sorscher, MD, biträdande professor i medicin i uppdelningen i onkologi, sektionen för medicinsk onkologi vid Washington University School of Medicine, förklarar att människor vars cancer har spridit sig inte har levercancer. "Det skulle kallas" metastaserande bröstcancer till levern "eller" metastaserande kolorektal cancer i levern, '"säger Dr Sorscher.

Lever cancerbehandling: metastaserande vs primär levercancer
Metastatisk cancer i levern är i allmänhet behandlas som den ursprungliga cancer skulle vara, med användning av samma kemoterapidieter, med hopp om att kemoterapi skulle kunna krympa den.

Det finns några sätt som en onkolog kan närma behandla primär levercancer, inklusive resektion (operera bort cancerceller delar av levern), kemoterapi, strålning, tumör ablation eller embolisering, och även levertransplantation.

Lever cancerbehandling

  • Kirurgi. Vid primär levercancer, annars känd som hepatocellulär levercancer är operation den enda kända botemedel, säger Sorscher. Om det är möjligt att resekera den cancerogena delen av levern "utan att ta hela levern, som är den vanliga metoden, guldmyntfoten. Det skulle betyda att mängden av lever vänster är tillräckligt för att upprätthålla patienten. "Naturligtvis måste cancern som ska upptäcks tidigt nog, och patienten måste vara stark nog att genomgå operationen och rehabilitering efter.
  • Tumör ablation. Ablation innebär att förstöra tumören utan att utföra kirurgi, och även om det inte är en bot, kan det hjälpa patienterna lever längre. Detta kan ske om operation inte är ett alternativ. Det är en lokal eller riktad behandling, vilket innebär att behandlingen inte går genom hela kroppen. Katetrar är gängade in i levern så mediciner eller strålning kan levereras direkt till cancer områden.
  • Kemoterapi. Detta är inte ett vanligt val med primär levercancer, eftersom det inte är bevisat att vara mycket effektivt när det ges genom läkemedel tas i tablettform eller intravenöst (systemiskt via en arm eller bröst ven). Men en teknik som kallas chemoembolization är en riktad form av kemoterapi, där läkemedlet levereras direkt till artären tjänstgör levern och artären förseglas därefter av.
  • Strålning. Liksom kemoterapi, är strålbehandling ges externt inte effektiva för levercancer. Men att använda det i en riktad terapi direkt till levern, som kallas radioembolizationen, har läkarna haft framgång i att förlänga patienternas livslängd om de svarar på behandlingen.
  • Transplantation. Levertransplantation är möjligt för en utvald grupp av patienter med primär levercancer. Den cancer måste vara liten och innehöll (inte sprids till andra delar av kroppen). Även på en gång den pool av kandidater för levertransplantationer var mycket liten, kan nu fler patienter med större tumörer kvalificerar om de svarar på chemoembolization eller radioembolizationen först. Dessa behandlingar kan krympa cancern nog att de kanske kan ha en levertransplantation. Sorscher varnar dock att väntelistan för levrar är lång.
  • Sorafenib. Detta är en relativt ny drog i levercancer kampen, även om den var godkänd lite tidigare för vissa njure cancer. Varumärket är Nexavar. Sorscher förklarar att det är en medicin som ges i avancerade stadier av levercancer. I en studie som utförts ungefär tre år sedan, "[bland] dem som fick sorafenib, levde en vanlig människa ungefär tre månader längre än de som inte fick sorafenib," säger Sorscher.

Forskning om behandlingar levercancer fortsätter och förhoppningsvis kommer de framsteg som forskarna ser blir mer lovande och långsiktigt.