Evb

Leva väl med metastaserad bröstcancer

Förbättringar i behandlingar har gjort ett bättre och längre liv efter metastaserad bröstcancer en reell möjlighet.

På grund av de många förbättringar i bröstcancerbehandling, och minskningen av biverkningar från dessa behandlingar, många kvinnor med metastaserande bröstcancer lever längre aktivt liv.

Biverkningar har inte helt försvunnit ur bilden, dock. Här är några tips för att hantera de vanligaste biverkningarna av behandling för metastaserande bröstcancer och för att vistas i god hälsa medan du får behandling.

Hur kan man hantera biverkningar

Smärta
Cancer som har spridit ofta orsakar smärta och obehag i hela kroppen. Läkare har en mängd olika behandlingar för att lindra smärta beroende på lokalisering av tumörer, dina symptom och din tolerans för behandlingen. Vanligtvis läkare försöker att lindra smärta först genom att krympa tumören med hormonbehandling, kemoterapi, målinriktade terapier och strålning. De får också föreskriva smärtstillande mediciner. Vissa patienter tycker smärtlindring med kompletterande eller alternativa terapier, inklusive meditation eller avslappning utbildning.

Trötthet
Trötthet är en av de vanligaste långsiktiga biverkningar av bröstcancerbehandling. En studie visade att trötthet kan kvarstå i flera år i cancer överlevande, och kvinnor med hjärt-och kärlproblem, depressiva symtom, eller de som behandlades med kombinationsbehandling är ännu mer benägna att uppleva trötthet.

Hur man bibehåller hälsa och välbefinnande

Motion
Ett av de bästa sätten att bekämpa många av biverkningarna från cancerbehandling, inklusive trötthet, är motion. Forskning har visat att motion rutiner som inkluderar aerob aktivitet och styrketräning kan mildra några av de biverkningar som förknippas med bröstcancer och dess behandling, inklusive trötthet, depression och ångest.

Nutrition
I tillägg till att delta i regelbunden motion, är det viktigt för dem som lever med cancer och som genomgår cancerbehandling för att äta en hälsosam kost full av tillräckligt med näringsämnen och kalorier för att förhindra näringsbrist till följd av själva cancern, eller biverkningar av vanliga cancerbehandlingar.

Vanliga näringsrekommendationerna under cancerbehandling inkluderar:

 • Ät tillräckligt med kalorier för att förhindra viktminskning
 • Ät mer protein för att förhindra muskelförtvining
 • Ät mycket frukt och grönsaker
 • Ät flera mindre måltider under dagen
 • Tala med din läkare om kosttillskott som kan vara till nytta
 • Överväga att tala med en dietist för att utforma en personlig mat plan

Support
Ofta den svåraste aspekten av att leva med avancerad bröstcancer är osäkerheten. För att klara av det okända, det är bra att arbeta med din medicinska team, din familj och vänner lär hälsosamma sätt att ta hand om dig själv eller be om hjälp när du behöver det.

Många kvinnor söker sig ytterligare stöd i samhället eller ens på nätet och tycker att dela sina bekymmer och lära av andra som har delat sina erfarenheter är ett sätt att lära sig mer, få en känsla av kontroll och förbättra livskvaliteten under cancerbehandling.

Bland de många grupper som tillhandahåller sådant stöd är:

 • Avancerad BC, en webbplats som ger information och länkar om alla aspekter av metastaserande bröstcancer.
 • MBC-nätverket, en stödgrupp för de som bor med steg IV bröstcancer.
 • Bcmets, en LISTSERV och källa till information och stöd till kvinnor som lever med metastaserad bröstcancer och deras vänner och familjer.
 • Bröstcancer nätverk av styrka (tidigare Y-ME), som erbjuder i dina skor, en 24-timmars avgiftsfri hjälplinje (1-800-221-2141) om en kvinna i något skede av bröstcancer kan tala direkt med en annan bröst cancer överlevande i tider av känslomässiga behov.
 • Gilda klubb, som har stödgrupper för överlevande av bröstcancer och andra cancerformer och deras familjer och vänner.
 • Sisters nätverk, inc., en grupp dedikerade att hjälpa Afrika-europeiska kvinnor hantera de speciella problem som de möter med bröstcancer.