Evb

Leukemi och munnen

Gingivit, eller svullnad och blödande tandkött, är ett tecken på leukemi. Här är dentala tips för att hålla munnen frisk med leukemi.

För vissa, de första tecknen på leukemi dyker upp på ett oväntat ställe: munnen. I själva verket kan en tandläkare vara den första läkaren att detektera cancer.

Leukemi, liksom efterföljande kemoterapi, har en tydlig effekt på tandhälsa, vilket innebär att tandhygien bör prioriteras när du kämpar sjukdomen. Det finns flera dentala symtom att hålla utkik efter när du har leukemi, liksom metoder för att förebygga eventuella problem.

Hur leukemi påverkar tandhälsan

Ett av de första tecknen på leukemi kan vara gingivit, eller svullnad och blödande tandkött, säger Sol Silverman, Jr, DDS, nationell talesman för European Dental Association och professor i oral medicin vid University of California San Francisco School of Dentistry.

När en patient har gingivit, kombinerat med svaghetskänsla och banta utan uppenbar anledning, kommer Dr Silverman köra blodprover för leukemi. Om de kommer tillbaka positivt, han ska hänvisa dem till en onkolog för bekräftelse av diagnosen och för behandling.

Läkare vet inte exakt varför leukemi påverkar munnen på detta sätt, men vissa spekulerar i att det kan bero på hur sjukdomen förändrar immunförsvaret.

När cancer behandling påbörjas, kan tandproblem bli värre. Cytostatika förändrar blodet och gör det svårare för blodet att koagulera, så blödningen blir ett problem, säger Silverman. Din mun kan också bli mer känslig och det är mer mottagliga för infektioner från bakterier som härstammar i munnen, säger han. Och om någon upplever illamående och kräkningar på grund av kemoterapi, kan surheten i spyor i munnen orsaka problem med tänderna.

Skydda din mun

Du kan förhindra att dessa problem med god tandhygien, och det finns några saker du kan göra för att hjälpa till med en öm eller känslig mun, säger Silverman. Såhär:

  • Få tandvård före behandling. Eftersom kemoterapi kan orsaka blödning, är det bäst att få någon tandvård du behöver innan du börjar behandlingen, säger Silverman. Så se till att hålla din tandläkare informerad om din diagnos och din behandling schema.
    Samtidigt är det viktigt att låta din läkare vet om din tandvård, betonar Silverman.
  • Håll dig uppdaterad med tandläkarbesök under behandlingen. Fortsätt att se din tandläkare för rengöring medan du har leukemi och under behandling för att hålla munnen frisk.
  • Var aktsam om tandborstning och tandtråd hemma. Att hålla munnen i toppform, borste och tandtråd på morgonen, innan sängen, och efter måltider, säger Silverman.
  • Använd mjuka borstar eller en svamp. Din mun kommer förmodligen att blöda lättare under kemoterapi, så använd en mild tandborste och se till att inte klippa ditt tandkött när du tandtråd.
    Cytostatika kan också orsaka en öm och känslig mun, kallas mukosit, vilket är som att ha solbränna i munnen, förklarar Silverman. Det händer oftast ungefär fyra till sju dagar efter behandlingen. När din mun blir för känsligt för din tandborste, prova att använda dentala tvättsvamp, som du kan köpa på apotek, för att borsta tänderna, föreslår Silverman.
  • Användning sköljer regelbundet. Silverman rekommenderar också skölja munnen under dagen med en antiseptisk munvatten (som du kan köpa över disk eller få igenom ett recept från en läkare) eller med din egen lösning av varmt vatten och salt eller varmt vatten och bakpulver. Hur ofta du gör det beror på hur många problem du har, säger Silverman. Om du har mun problem, kanske du vill skölja munnen fyra gånger om dagen, även efter måltid. "Det kan inte vara överdrivna", säger han.
  • Behandla infektioner omgående. Om du utvecklar en infektion i munnen, se till att se din läkare och få behandling med antibiotika, säger Silverman.

Hälsa din mun är något att ta på allvar när du har leukemi, och stanna på toppen av din tandhygien kan förhindra problem som infektion.