Evb

Ledbyteskirurgi för artrit

När allt annat misslyckas, kan detta artrit behandling lindra din smärta och återvända en "bounce" till ditt liv.

När du har en gemensam så svullen och stel som promenader, gå i trappor, ta ett bad, få in och ut ur stolar, eller ens sova är svårt, du behöver, inte vill, för att få lite lindring artrit smärta. Om, med din läkares vägledning, har du provat tvätt lista över icke-invasiva artrit behandlingar - ändra din kost och regimer motion, användning av gånghjälpmedel som käppar eller hängslen, försöker sjukgymnastik, och tar smärtstillande mediciner - och du är fortfarande i ett desperat tillstånd, ledbyteskirurgi, det ultimata i artrit behandling, kan vara artrit smärtlindring lösning för dig.

Artrit behandling: När överväga ledersättning
Hur vet du när det är rätt för dig? Det är verkligen den stora frågan, säger Craig Della Valle, MD, en medlem av Europeiska Academy of ortopediska kirurger (AAOS) och docent i ortopedi vid Rush University Medical Center i Chicago. "Vi är alltid väga riskerna med de belöningar, och varje patient är unik."

"Medan ledbyteskirurgi förvisso har sin plats i ledningen av ledsjukdomar, bör det vara den sista utvägen när alla andra medicinska möjligheter har uttömts," säger Christopher Morris, MD, en reumatolog i Kingsport, Tenn "Helst artros sjukdom kan adresseras tillräckligt tidigt för att förhindra behovet av kirurgi, men det finns vissa sjukdomar, såsom osteoartrit, där vi inte har behandlingar för att förebygga sjukdomen och dess fortgång ".

Ledbyteskirurgi: proffsen
Det finns många fördelar med att ledbyteskirurgi hos personer med avancerad artrit. De innefattar:

 • Fantastiska resultat. Varför överväga operation som en artrit behandling? Eftersom det fungerar. Nästan alla ledplastik operationer dramatiskt förbättra patienternas liv - erbjudande artrit smärtlindring, återställd rörelseomfång, och en återgång till de flesta eller alla "normala" aktiviteter (kanske spärra eventuella Olympian-stil stor genomslagskraft flyttar... din läkare kommer att berätta hur långt du kan gå!).
 • Bättre teknik. Förr trodde läkarna att ju äldre du var, desto bättre en kandidat du skulle vara för ledbyteskirurgi. Men på senare år har konstgjorda leder, kallas proteser, utvecklats till den grad att de tål mer stress och slit-och-tår, låta dem vara i ungefär 10 till 15 år. Och ja, du kan få en andra, eller kanske tredje, protes om det behövs.
 • Motivation för ett bättre du. De bästa kandidaterna för ledbyteskirurgi är pigga och friska och har få redan existerande villkor utanför deras artrit. Överviktiga patienter kan fortfarande vara kandidater, men kan övervikt långsam läkning och öka risken för postoperativa infektioner. Om du är på en hälsosam vikt för din längd, kommer din läkare att ge sannolikt dig klartecken. Och, om du har letat efter en stor anledning till att kasta lite vikt, vara smärtfri är en fantastisk en.

Ledbyteskirurgi: cons
Liksom alla kirurgiska ingrepp, bör ledplastik inte tas på allvar. Kirurgi bör läkare-rekommenderad, företrädesvis av en ortoped, och endast efter omfattande tester utförs. Och medan komplikationer inträffar färre än 2 procent av tiden, finns det fortfarande risker med ledbyteskirurgi. Dessa inkluderar:

 • Infektion. Infektion är alltid en risk med kirurgi, och kan inträffa när som helst från direkt efter operationen fram till år senare. Medan de flesta infektioner kan behandlas med antibiotika, kan djupa ihållande infektioner kräva ytterligare operation för att avlägsna och byta ut protesen.
 • Blodproppar. Att förhindra att det bildas blodproppar, är patienter ofta ges stödstrumpor att bära efter operationen samt övningar att göra som kommer att främja blodflödet. Vissa patienter kan bli ombedd att ta blodförtunnande också.
 • Lossning av den nya leden. Detta kan leda till kraftig smärta som kan kräva ytterligare operation för att fixa.
 • Dislokation av nytt gemensamt. Detta är det vanligaste problemet efter höftoperation. Konstgjorda höfter är mindre än ett mänskligt gemensamt, så bollen kunde komma ur hållaren. Vanligtvis förskjutning kan fastställas om patienten bär en speciell stag. Ytterligare kirurgi är vanligtvis inte nödvändig.
 • Slitage. Ingenting förblir helt ny och lite slitage på protesen förväntas. Om protesen lossnar kan dock ytterligare operation vara nödvändig.
 • Nerv och blodkärl skador. Nerver och / eller blodkärl runt ersätts leden kan skadas under operationen. Denna typ av skada är sällsynt och förbättrar ofta på egen hand med tiden.
 • Gemensam stelna. Ibland mjukdelar kring ett nytt gemensamt hårdnar (en process som kallas förbening), vilket gör det svårt att röra sig. Mediciner eller behandlingar kan hjälpa till att förhindra att detta händer.
 • Kräva mer kirurgi. Protesleder sist mellan 15 och 20 år, så ju yngre patienten är, desto mer sannolikt att det behövs en andra eller tredje operation för nya leder.

Punkter att tänka på innan ledbyteskirurgi
Om du funderar på gemensamt utbyte, är det viktigt att få all den information du behöver innan du gör ett beslut. Var noga med att fråga din läkare om:

Den typ av ersättning du behöver. Protesen kan antingen cementeras in i omgivande ben eller "ocementerad" på plats. Ocementerad fogar kräver att patientens ben växer in och fäster enheten. Därefter dessa operationer kräver längre återhämtning perioder. Ocementerad lederna är oftast rekommenderas för yngre, mer aktiva människor med god benstomme kvalitet. När båda metoderna kombineras, det kallas en "hybrid" gemensamt utbyte.

Återhämtningstid. Din kropp behöver tid för att vänja sig vid sin nya gemensamma och för dina muskler att växa sig stark igen. Planera i förväg och linje upp hjälp. Det kan ta veckor innan du är 100 procent tillbaka på fötterna. Men om du följer läkarens order, kommer din smärta minska, din flexibilitet kommer att öka, och ert sortiment rörelse kommer att förbättras. Kom ihåg, detta fungerar artrit behandling för de flesta människor.