Evb

Lättnad Alzheimers-symtom med konstterapi

Lär dig hur konstterapi kan vara en viktig kreativ utlopp för en person med Alzheimers sjukdom, ger dem möjlighet att uttrycka sig på ett icke-verbalt sätt.

Om du är en vårdare för någon med Alzheimers sjukdom, kan du tänka på att få kreativa och utforska fördelarna med konstterapi som en övergång från frustrationen av att hantera Alzheimers-symtom. "Även om Alzheimers sjukdom resulterar i minskad kognition och funktion, kan konstterapi engagera hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom och främja tolkande och uttrycksfulla förmågor", säger Warachal Faison, MD, klinisk Services Director för Alzheimers Research & kliniska program vid medicinska universitetet i South Carolina, i Charleston.

Konst terapeut Ruth Abraham, författare När ord har förlorat sin betydelse: Alzheimerpatienter Kommunicera genom konsten (Praeger Publishers, 2004), håller med: "Art terapi har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för personer med Alzheimers, det hjälper dem att uttrycka sin känslor när de inte längre kan göra det med ord. Denna användning av konst hjälper människor med Alzheimers sjukdom känner sig mindre ensam och isolerad. Det kan också lugna deras oro. "

Konstterapi kan vara särskilt gynnsam för personer med Alzheimers sjukdom, eftersom även om de gradvis förlorar förmågan att uttrycka sig med ord, andra delar av hjärnan som hanterar färger och sammansättning fortfarande kan användas och utvecklas. Även personer med avancerad Alzheimers sjukdom kan fortsätta att skapa konst.

Hur hjälper konstterapi någon med Alzheimers?
Ett antal fördelar är förknippade med bildterapi. Dessa inkluderar:
  • Nytt sätt att kommunicera. Konstterapi gör att personer med Alzheimers sjukdom att ansluta med andra på ett annat, icke-verbalt sätt. Och det är ett hälsosamt sätt att hjälpa din älskade en att uttrycka tankar och känslor och släppa några av de negativa känslor de kan ha drabbats.
  • Förbättrad koncentration. Konstterapi fokuserar på andra eventuellt outnyttjade delar av hjärnan och hjälper till att förbättra koncentrationen hos personer med Alzheimers. Konstterapi betonar förmågor som fortfarande är tillgängliga och kan utvecklas snarare än att fokusera på dem som har förlorat.
  • Bättre beteende. Både visning och skapa konst kan ha en lugnande effekt på någon med Alzheimers sjukdom. Liknar effekterna av att lyssna på musik eller spela med husdjur, "konstterapi kan främja avslappning, förbättra humöret och minska störande beteende," säger Dr Faison.
  • Närmare relationer. Konstterapi kan ge en vårdgivare och en älskad med Alzheimers sjukdom närmare varandra. När andra metoder för kontakt blir svårt, påminner konstterapi vårdgivaren att personen med Alzheimers är fortfarande där.

Hur kan vårdgivare använda bildterapi hemma?
"Även om denna form av terapi görs av professionella konst terapeuter i anläggningar, kan vaktmästare hemma också använda en del av de metoder," Abraham föreslår. "Åtminstone kan den personen med Alzheimers ha en trevlig, lugn tid, kan investera i något kreativt, och vaktmästaren kan bedriva en verksamhet med dem, snarare än att bli frustrerad av det ofta upprepade frågor och krav som tenderar att åtfölja Alzheimers. "

Här är några sätt som du kan införliva grunderna i bildterapi i ditt hem-vård regim:
  • Gör en del konstprojekt av din vanliga rutin Oroa dig inte om resultatet,. Bara låta personen med Alzheimers njuta av processen.
  • Tillhandahålla säkra och giftfria material Akvareller är ett bra val för målning,. Kritor och målarböcker för vuxna fungerar bra, och skulptera med lera är också ett bra alternativ för människor med Alzheimers.
  • Upprätta vänskap. Du kanske överväga att registrera din älskade i en konst klass med andra människor som har Alzheimers sjukdom. Detta kommer att hjälpa din älskade en att engagera sig socialt med andra och kan ge dig en välbehövlig paus. Många Alzheimers vuxna daghemmen har program konstterapi.
  • Gå till ett museum. Seeing konst är också en värdefull del av denna form av terapi och det ger dig och din älskade möjlighet att dela en aktivitet tillsammans, komma ut ur huset, och få lite motion.
  • Scrapbooking. Göra en klippbok är en alltmer populär aktivitet som både vårdgivare och personer med Alzheimers sjukdom kan göra tillsammans. Plocka ut färgglada bakgrunder och placera favorit fotografier i ett album kan vakna upp gamla minnen och stimulera en känsla av samhörighet och gemensam lycka.

För att få ut det mesta av konstterapi Abraham säger "det är viktigast att vaktmästaren avsätta tid för att sitta bredvid den personen och hjälpa dem att koncentrera sig på uppgiften. Och framför allt, uppmuntra, stimulera, uppmuntra. Det finns inget rätt och inget fel. Låt dem veta att oavsett vad de sätter på sidan kommer att respekteras. "