Evb

Kopplingen mellan födoämnesallergier och eksem

Även födoämnesallergier kanske inte högst upp på listan över triggers hudutslag, kan vissa livsmedel orsaka eksem. Dessa steg kan hjälpa dig att avgöra om ditt barn ska få testas.

Listan över irriterande och allergener som kan utlösa ett eksem utslag omfattar allt från torr hud och knaster kläder för kallt väder. Eftersom ungefär en tredjedel av barn med eksem kan också ha födoämnesallergier, kanske du undrar om det kunde också spela en roll i ditt barns symptom.

"Det finns en ökad sammanslutning av födoämnesallergier hos barn med eksem, men den överväldigande majoriteten av barn med eksem har inte födoämnesallergier," säger Daniela Kroshinsky, MD, chef för pediatrisk dermatologi vid Massachusetts General Hospital i Boston. "I allmänhet, barn med svårare eksem löper större risk att utveckla matallergier", säger hon.


Relaterat: allt om barnet eksem

Om ditt barn har födoämnesallergier, skulle de kunna göra hudutslag värre. Daniel Searing, MD, en barnläkare och docent vid avdelningen för pediatrik, uppdelning av allergi och immunologi vid National Jewish Health i Denver, säger dubbelblinda, placebokontrollerade matutmaningar (guldmyntfoten av allergi tester) har bekräftat att matallergens kan utlösa atopisk dermatit, den vanligaste typen av eksem.

Sambandet mellan födoämnesallergier och ett eksem utslag är komplicerat. Enligt Europeiska Academy of Dermatology, födoämnesallergier och ett uppblossande av eksemet inte alltid går hand i hand. För majoriteten av människor med både eksem och födoämnesallergier, äter en mat som de är allergiska mot inte kommer att orsaka hudutslag att blossa. Forskning visar att en födoämnesallergi är mest sannolikt att få en känsla för eksem hudutslag endast hos spädbarn och hos dem med svåra eksem.

Födoämnesallergier som potentiella eksem orsaker

Enligt Dr Searing är dessa sju livsmedel oftast kopplade med födoämnesallergier:

 • Ägg
 • Mjölk
 • Vete
 • Soja
 • Nötter
 • Fisk
 • Jordnötter

Födoämnesallergi reaktioner kan variera från mild till livshotande och brukar hända några timmar efter att ha ätit. Typiska livsmedel allergiska symptom kan inkludera:

 • Kräkningar, diarré och kramper
 • Hives
 • Svullnad eller klåda i läppar, tunga, mun eller svalg
 • Väsande andning eller andningssvårigheter
 • Sänkt blodtryck

Om ditt barns eksem verkar blossa efter att ha ätit en viss mat, tala med din läkare, säger Dr Kroshinsky. Men hon tillägger att eftersom de flesta barn med eksem inte har födoämnesallergier, bör du ha ditt barn utvärderas av en hudläkare för att se om eksem blossar av andra skäl - kanske för konventionella eksem behandlingar inte fungerar. Starkare behandlingar krävas.


Relaterat: 10 vanliga hudutslag

När matallergytestning kan behövas

Om du fortsätter att tänka födoämnesallergier kan orsaka eksem symptom eller om utslagen fortsätter att blossa trots behandling, kanske du vill rådgöra med en allergolog. Searing säger en allergolog kommer att avgöra huruvida matallergytestning behövs och kan korrekt tolka resultaten.

Ett blodprov för att leta efter antikroppar kopplade till tvivelaktiga livsmedel är ett verktyg en allergolog kan använda. En annan är en skin prick test där en misstänkt allergen placeras på huden och därefter "skrapas" in i huden. Om huden börjar svälla, klåda, eller bli röd, det är ett positivt test. Annat än lätt obehag, det finns oftast inga biverkningar eller komplikationer av hudtest, säger brännande.

Ändå kan blod och hud testresultat vara missvisande. Medan ett negativt test är starka bevis för att ett barn inte är allergisk mot ett visst livsmedel, positiva resultat är inte lika pålitliga. Bara för att ett barn reagerar på ett visst livsmedel på ett test, betyder det inte att han kommer att ha ett eksem flare när maten är uppäten. Falska positiva är vanliga.

Det enda sättet att veta säkert om födoämnesallergier är ett eksem orsaken är genom att utföra en muntlig mat utmaning. I ett medicinskt övervakad inställning - aldrig hemma - ditt barn får allt större prov av en misstänkt mat och allergists titta efter reaktioner. Om han visar tecken på eksem, såsom rodnad, papler, och utslag, eller blir mycket kliande inom två timmar, visar testet att maten utlöser eksem.

Framgångsrikt behandla eksem utslag

Även om födoämnesallergier har visat sig utlösa hudutslag, kommer att undvika de livsmedel som inte gör eksem försvinna helt. Det tar ett diversifierat angreppssätt för att framgångsrikt hantera det. Detta inkluderar att ta medicin som föreskrivet, med eksem-vänliga hudvårdsprodukter, och undvika de vanligaste eksem triggers.

Den goda nyheten är att födoämnesallergier och eksem vanligtvis inte utförs i vuxen ålder. Medan vissa allergier, liksom en jordnötsallergi, kan hålla en livstid, de flesta människor växa ur sina födoämnesallergier och deras eksem.