Evb

Kompletterande och alternativa metoder för behandling av multipel skleros

Alternativa terapier kan hjälpa till att få din MS symptom under kontroll.

Varje timme någon i Europa diagnosen multipel skleros, lägga till de 400.000 personer i landet som idag har sjukdomen. Och även om MS inte ännu har ett botemedel, kan många behandlingar hjälpa bromsa och styra dess många symtom.

Ett allt vanligare sätt att hantera MS symtom är genom komplementär och alternativ medicin. Även om många av dessa behandlingar har inte studerats ingående och godkänts av konventionella läkare, kan de vara ganska effektiva på att lindra MS-symptom och blir allt populärare. Enligt National Multiple Sclerosis Society, har cirka 75 procent av personer med MS använt någon form av kompletterande eller alternativ behandling, oftast i kombination med en konventionell behandling.

"Många MS-patienter försöker komplementär och alternativ medicin", säger Edzard Ernst, MD, PhD, professor i komplementär medicin vid Peninsula Medical School, universiteten i Exeter och Plymouth, Storbritannien. "Vanligtvis de använder dem som ett komplement till konventionella terapier, snarare än ett alternativ till dem. Huvudsyftet är att lindra symtomen."

Exploring alternativ medicin för MS

MS symptom kan inkludera trötthet, muskelryckningar och stelhet, smärta, svaghet, och problem med blåsan. Många alternativa terapier har föreslagits för att behandla dessa symtom, några av de vanligaste strategin är:

Kostförändringar. Den koppling mellan MS och kost är inte helt klarlagd, men en välbalanserad kost plan kan säkert hjälpa till med allmänna hälsa. Många specifika kostvanor har också föreslagits för att behandla MS, såsom Swank MS Diet, en näringsmässig plan som skapats för MS symptom ledning som är mycket låg halt av mättat fett och fleromättade oljor. Vijayshree Yadav, MD, biträdande professor vid multipel skleros Center of Oregon, säger att i stället för att rekommendera en av dessa särskilda dieter (som ofta är stränga och svåra att följa), hon brukar föreslår en fettsnål diet samt ytterligare fiskolja och D-vitamin, som också är delar av Swank MS Diet. Dessutom kan din läkare rekommendera att ta en vitamin B12-tillskott.

Yoga. A 2004 studie i tidskriften Neurology fann att yoga regelbundet bidragit till att minska trötthet och förbättra livskvaliteten för personer som lever med MS. Om du är intresserad av att starta en yoga regim, bör du ha i åtanke att medan "yoga praktiseras av många människor med MS, svåra lägen måste undvikas genom vissa", säger Nancy Holland, EDD, vicepresident av kliniska program på National MS Society. Till exempel, om en position orsakar onormal eller ovanlig smärta, gå vidare till något annat. Dessutom, eftersom många människor med MS lider av värme intolerans, är det viktigt att undvika en form av yoga som kallas Bikram, eller varm yoga, som utförs vid höga temperaturer och kan därför förvärra symtomen vid MS.

Motion. Samma studie som fann yoga vara till nytta för MS-patienter visade också att någon form av regelbunden motion var till hjälp för att lindra symtomen vid MS. "Det är ingen tvekan om de positiva effekterna av träning i MS," säger Dr Yadav. Hon rekommenderar särskilt promenader och vattengymnastik för MS-patienter, eftersom dessa övningar är mindre benägna att orsaka trötthet eller värmeslag än mer slagkraftigt träning.

Massage. Många personer med MS använder massage för att slappna av, lindra muskelspänningar i kroppen, och minska stress och depression. Men det finns inga hårda bevis för att massage kan lindra MS-symptom, är det generellt en säker behandling för att driva, speciellt om det har positiva effekter för dig.

Medicinsk marijuana. Använda marijuana för att behandla MS är en kontroversiell fråga som fortfarande är under långtidsstudie. Marijuana och olika produkter cannabis såsom piller och orala sprayer är till hjälp för en liten andel av patienter för smärta och spasticitet och problem med sömnen, enligt T. Jock Murray, MD, professor emeritus vid Kanadas Dalhousie University i Halifax, Nova Scotia, och grundare av Dalhousie MS Research Unit.

Akupunktur. Detta alternativ behandling, vilket innebär att föra in mycket tunna nålar i specifika punkter på kroppen, är en populär smärtlindring strategi bland personer med MS, säger Yadav. Vissa tycker att det också hjälper till med muskelspasmer och problem med blåsan, trots vetenskapliga bevis inte har bekräftat dessa anslutningar.

Allmän försiktighet Ett antal andra alternativa lösningar -. Från bee-gift terapi att ta jättenattljusolja - hävdar också att behandla symtom på MS, men inga slutgiltiga bevis finns som visar att dessa behandlingar fungerar.

"Vi har lite bevis för att dra slutsatsen om många av de alternativa behandlingar är säkra eller hjälpsamma, mer än vad man skulle förvänta sig från en placebo," säger Dr Murray. "De växtbaserade behandlingar är också oreglerad, så vi vet inte alltid vad de innehåller."

Därför, innan du försöker en kompletterande eller alternativ behandling, bör du prata om det med din vårdgivare och försöker använda behandlingar som stöds av vetenskapliga bevis först. Holland antyder dessa extra tips för att vara säker:

  • Undvik produkter som utlovar ett botemedel och som stöds med vittnesmål
  • Undvik produkter som förbättrar flera sjukdomar, är dyra, eller har "hemliga" ingredienser.
  • Kom ihåg att "naturlig" betyder inte nödvändigtvis tryggt.
  • Om det låter för bra för att vara sant, är det förmodligen.