Evb

Komma till roten av öroninfektioner

När virus och bakterier invaderar mellanörat, kan det bli smittade - och resultatet är allvarlig smärta och obehag som inte bör lämnas obehandlade.

Ett öra infektion eller otitis media, uppstår när virus eller bakterier in i mellanörat och få den att bli infekterade. Om du har haft en öroninfektion, vet du att det kan orsaka extrema obehag. Vad du kanske inte vet är hur viktigt det är att få en öroninfektion diagnostiseras så tidigt som möjligt - om den inte behandlas, kan det leda till allvarliga komplikationer.

Hur utvecklas en öroninfektion? Örat har tre delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Öroninfektioner påverka din mellanörat, vilket är där dina Eustachian rören ansluter baksidan av näsan till öronen. Eustachian rör tillåter normalt vätska att rinna ur öronen, men när dessa små rören blir blockerad från något som en förkylning eller allergi, kan vätskeansamling i mellanörat. En vätskefylld mellanörat är mottaglig för infektion, eftersom bakterier eller virus kan växa i fluiden.

En öroninfektion uppstår ofta efter att du har utvecklat en annan sjukdom, såsom en förkylning eller en halsont - de bakterier eller virus som orsakade din sjukdom kan också leda till en öroninfektion.

Öroninflammation förekommer oftast hos spädbarn och småbarn. I själva verket kommer de flesta barn har haft minst en öroninflammation när de slår 3. Detta beror delvis på det faktum att barns immunsystem ännu inte har fullt mognat, vilket gör det svårare för barn att bekämpa infektioner. Även barns Eustachian rören är lägre och rakare än vuxna Eustachian rören, vilket gör dem mer benägna att bli inkopplad med vätska. Eftersom barn får öroninfektioner mycket oftare än vuxna, det är en vanlig missuppfattning att de endast förekommer i små barn. Däremot kan äldre barn och vuxna få dem också.

De smärtsamma symtom på en öroninfektion

Det mest uppenbara tecknet på en öroninfektion är öronvärk, som uppstår på grund av ökat tryck på trumhinnan. En öroninfektion kan också minska din förmåga att höra, eftersom överflödig vätska i mellanörat hindrar förmågan hos trumhinnan och ben i örat för att fungera som de ska för att hjälpa dig att höra. Människor som har öroninflammation kan också märka följande symtom:

 • Yrsel
 • Känsla av örat blockering
 • Feber

Öroninflammationer kan vara särskilt svåra att diagnostisera hos spädbarn och mycket små barn, eftersom deras språkkunskaper inte kan tillåta dem att kommunicera hur de mår. Vanliga symtom på en öroninfektion hos barn är:

 • Ökad irritabilitet
 • Svårt att sova
 • Dra i ett eller båda öronen
 • Feber
 • Läckage av fluidum från örat
 • Balansproblem
 • Tecken på hörsel störningar (till exempel bristande respons på svaga ljud)
 • Aptitlöshet

Hitta befrielse: hur man ska behandla en öroninfektion

Om du misstänker att du eller ditt barn kan ha en öroninfektion, se en läkare så snart som möjligt. När den inte behandlas, kan en öroninfektion leda till en mer allvarlig infektion (till exempel en infektion i hjärnan), permanent hörselnedsättning och problem med tal-och språkutveckling (hos barn).

En läkare kan diagnostisera en öroninfektion genom att undersöka örat för att leta efter inflammation och vätska.

Behandling för en öroninfektion innebär ofta att ta ett antibiotikum för att döda de bakterier som misstänks påverka mellanörat. Din läkare kan också rekommendera följande behandlingar för att göra dig mer bekväm som din infektionen försvinner:

 • Smärtstillande läkemedel (t.ex. paracetamol eller ibuprofen)
 • Uppvärmning dyna placerad över örat (er)
 • Receptbelagda örondroppar att minska öronvärk

Din läkare kommer sannolikt att schemalägga ett uppföljande möte för att se om behandlingen fungerar. I vissa fall, kommer mer än ett antibiotikum måste användas för att hantera en öroninfektion. Och i allvarliga fall där vätskan inte försvinner från öronen för mer än tre månader och påverkar din hörsel, kan din läkare rekommendera kirurgiskt placera tillfälliga rör i öronen för att cirkulera luft i mellanörat.

Hitta mer information i Everyday hälsa Öron, näsa och hals centrum.