Evb

Koloncancer behandling kan påverka smaklökar

Läs varför personer med tjocktarmscancer kan börja smaka mat på olika sätt, och hur man kan övervinna detta medan du väntar på behandling till slut.

När du är diagnosen tjocktarmscancer, äta och njuta av mat är vanligtvis inte på toppen av din oro. Du kan likställa behandling tjocktarmscancer med en aptitlöshet eller viktminskning, men något som drabbar många patienter som genomgår behandling tjocktarmscancer är en förändring i deras smaklökar, med vardagliga livsmedel bara inte smaka samma som de gjorde före behandlingen.

Tjocktarmscancer behandling: hur och varför smakförändringar
Durado Brooks, MD, MPH, regissör, ​​prostata-och kolorektal cancer vid European Cancer Society, förklarar att även om cellgifterna till cancerceller, de också göra skada på andra celler.

"Cellerna i mag-tarmkanalen och de celler som påverkar smaken är mottagliga för vissa cellgifterna, så att de faktiskt skadar smakreceptorceller i munnen," Dr Brooks säger. Patienter kan klaga på en konstant metallisk smak i munnen eller en förändring i hur de smakar livsmedel.

Här är några punkter att tänka på:

 • Diskutera med din cancer laget eventuella biverkningar av tjocktarmscancer behandling innan du börjar, så att du vet vad som väntar.
 • Om du börjar uppleva förändringar i smak, inte automatiskt anta att det är tjocktarmscancer behandling eller tjocktarmscancer själv. Se din tandläkare för att vara säker på att det inte finns några problem med tänderna eller tandköttet, vilket också kan bidra till smakförändringar. Det är bäst att utesluta detta först innan du börjar justera din kost.
 • Det är också viktigt att notera att dessa skillnader i smakupplevelser förmodligen kommer att försvinna när behandlingen är avslutad. Brooks säger, "I de allra flesta fall, inom ett par veckor efter cytostatikabehandling är klar, kommer smaken återgå till det normala." Det finns vissa människor som inte återfår sin normala smaksinne, men de flesta gör.
Göra justeringar för att öka mat smaklighet
Lyckligtvis behöver du inte att luta sig tillbaka och acceptera förändringar i smak, men du kan behöva göra vissa anpassningar eller förändringar i din kost eller tekniker matlagning. Specifika mat smakar förändras ofta på speciella sätt. Vissa livsmedel kan bara inte verkar lika välsmakande som de brukade, andra, som rött kött eller andra proteinrika livsmedel, kan ha en bitter eller metallisk smak.

Här är några tips som kan hjälpa till att göra maten mer tilltalande och roligt igen:

 • Om maten smakar metalliskt, prova matlagning med glas eller keramik krukor och kastruller, äta med plast, inte metall, bestick.
 • Skölj munnen med club soda före och efter maten.
 • Servera kall eller vid rumstemperatur måltider för att undvika matos som kan förändra din uppfattning om smak.
 • Försök smakämnen med örter istället för kryddor.
 • Om du vill äta kött (eller annat kött), prova marinering det sötare såser.
 • Vissa livsmedel kan användas för att smaksätta andra: bacon bitar, lök och så vidare.
 • Lägga lite socker kan skära ner på salt eller bitter smak.
 • Sura smaker (citrus, vinäger) kan hjälpa om du inte har sår i munnen.
 • Experimentera med smaker som du inte brukar äta, kanske hittar du en ny smak som tilltalar dig.
 • Sug på sockerfria karameller eller tugga tuggummi för att befria er från obehagliga smaker som dröjer sig kvar.

Ändra din kost för olika smaker och texturer kan ta lite arbete, men att hitta mat du gillar och tål kan göra det extra besväret värt. Det är viktigt att inte ge upp, särskilt eftersom hälsosam kost är en viktig del av tillfrisknandet från tjocktarmscancer.