Evb

Klimakteriebesvär nattliga svettningar: varför de inträffar och hur man hanterar

Många kvinnor lider av nattliga svettningar under klimakteriet, men du behöver inte ta det liggande. Här är några tips för att slåss dessa nattliga olägenheter.

Förutom värmevallningar, många kvinnor i klimakteriet upplever symptom nattliga medbrottsling kallas nattliga svettningar. Du vaknar upp mitt i natten kall och fuktig, ditt hjärta bultade, och bladen dränkt i svett. Det är svårt att lugna ner och få bekväm igen, och det är omöjligt att inte bli irriterad över avbrottet till en god natts sömn. Så varför kvinnor i klimakteriet har nattliga svettningar, och, ännu viktigare, är det något som kan göras åt dem? Läs vidare för att ta reda på.

Vad orsakar nattliga svettningar?

Värmevallningar och nattliga svettningar orsakas av en komplex interaktion som involverar fluktuerande östrogen nivåer, hypotalamus (ett område av hjärnan som reglerar kroppstemperaturen), noradrenalin, en viktig hjärnans kemiska och specialiserade receptorer i hjärnan, och kroppens blodkärl och svettkörtlar.

Under klimakteriet, östrogen nivåer fluktuerar. Hypotalamus, en region av hjärnan som reglerar kroppstemperaturen och påverkas av hormoner, kan bli förvirrad av dessa förändringar i östrogennivåerna. Som en felaktig termostat kan hypotalamus reagera på förändringarna i halterna av östrogen som om den känner av en ökning av kroppens temperatur. I ett försök att kyla ner dig, sätter hypotalamus av en kaskad av händelser, inklusive utvidga blodkärlen som avger värme (som du känner dig som en varm blixt) och utlöser svettkörtlarna (som du känner som plötslig, intensiv svettning). Resultatet är att du vaknar dränkt och kyligt, med en fortkörning hjärta och en känsla av ångest.

Men nattliga svettningar är inte bara obehagligt. Forskning visar att de faktiskt kan förutsäga kardiovaskulär hälsa, alltför: Flera nya studier har funnit ett samband mellan nattliga svettningar, högt kolesterol och hjärt-kärlsjukdom, men om det ökar eller minskar din risk för CHD är oklar och kan bero på när symptom uppstår.

Enligt JoAnn Manson, MD, MPH, PhD, en endokrinolog och professor i kvinnors hälsa vid Harvard Medical School, cirka 80 procent av kvinnor i klimakteriet erfarenhet några värmevallningar och nattliga svettningar. Hon tillägger: "Av dessa kvinnor, kommer 15 till 20 procent har symtom allvarlig nog att motivera medicinering om de vill det."

Lyckligtvis finns det ett antal sätt för att hålla nattliga svettningar i schack. Här är några av de många strategier att tänka på:

Andas djupt
Enligt National Institutes of Health (NIH), studier tyder på att långsam, rytmisk djupandning, kallas tempo eller avslappning andning, kan bidra till att minska värmevallningar och nattliga svettningar. Avkoppling andning kan också hjälpa dig att somna efter en natt-svett episod.

Leta efter mönster
Antingen höger när du vaknar från en natt svett eller nästa morgon, ta en minut att skriva ner allt du kan tänkas ha gjort annorlunda innan incidenten. Visste du äta något kryddig? Drick lite alkohol? Röka tobak? (Alla tre tros förvärra symtomen.) Genom att hålla koll på sådana potentiella triggers, kommer du att kunna få fram ett mönster och undvika dessa saker i framtiden.

Bo bekvämt
Sätt en fläkt i sovrummet för att hålla luften sval och cirkulerar. Och tänka sig "fuktspridande" pyjamas. Tillverkad av samma material som används i vandring redskap, kan denna typ av pyjamas dra bort svett från huden, lätta någon klibbighet och hjälper dig att sova på fredlig väg.

Prova hormonbehandling
Även HRT har kommit under kontroll för dess potentiella risker, fortsätter det att vara ett populärt och effektivt sätt att motverka några av de mer försöker symptom på klimakteriet (som nattliga svettningar). Tala med din läkare om fördelar och nackdelar med hormonbehandling, beroende på svårighetsgraden av dina symtom och din hälsa, kan det vara en lämplig strategi för dig.

Tänk dig en naturlig kurs. Studieresultat har blandats om alternativa botemedel för klimakteriet, men vissa kvinnor har funnit befrielse från symptomen med örter och kosttillskott såsom silverax. Silverax, som utvinns från roten av en infödd nordeuropeisk anläggning (Cimicifuga racemosa), ryktas att lindra både de fysiska och emotionella effekterna av klimakteriet. Vissa studier visar en kortsiktig förbättring av värmevallningar och nattliga svettningar, medan andra visar ingen förändring alls, så fråga din läkare om det är ett värdefullt alternativ för dig. En annan studie fann att kvinnor som arbetar med milda nattliga svettningar hittat befrielse från dang gui BU xue tang, ett kinesiskt naturläkemedel som innehåller dong quai, en populär ört från selleri familjen som ofta används i traditionell kinesisk medicin för att behandla gynekologiska symtom.

Motion. Viss forskning tyder på att ökad hjärt-respiratory fitness, inklusive promenader och yoga, kan vara ett sätt att minska klimakteriebesvär. En studie fann, till exempel, hade att kvinnor som ägnar sig åt regelbunden fysisk aktivitet färre och mindre allvarliga nattliga svettningar. En annan undersökning drog slutsatsen att överviktiga kvinnor var mer benägna att ha värmevallningar än sina smalare kamrater. Den senaste tidens utveckling tyder på att det kan vara mer komplicerat än så - ålder är en faktor också - men experter är överens om att bli aktiv är bra för din hälsa oavsett.