Evb

Kan en hälsosam kost förebygga nacksmärta?

Rätt mat kan stödja hälsa av ben, nerver och bindväv i nacken. En anti-inflammatorisk diet kan hjälpa dig att undvika sjukdomar som artrit som kan orsaka nacksmärta.

Din hals består av sju ben som kallas kotor som är avgränsade med stötdämpande kuddar som kallas diskar. Denna flexibla, mjukt böjd kolumn som håller upp huvudet kräver ett sammankopplat stödsystem för muskler, senor och nerver. Det är inte konstigt att skada, stress och slitage av år av aktivitet kan leda till nacksmärta.

Det finns inga mirakel livsmedel eller näringsämne som kan ge lindring nacksmärta, men något du kan göra för att stödja vård av ben, nerver och bindväv som utgör halsen kan hjälpa till. Forskare som studerar ben och gemensamma hälsa är att lära mer om den viktiga roll som kosten spelar i sjukdomar som artrit och i processen av inflammation.

Kost och nacke smärtlindring: vad man ska äta
Naturen har gett oss underbara näringsämnen som främjar god skeletal hälsa, vetenskapen också har bidragit.

  • Omega-3 fettsyror. Dessa syror, som finns i kallt vatten fisk som lax, makrill och sardiner, kan faktiskt sänka inflammatoriska kemikalier i kroppen. Om du inte gillar att äta fisk, kan du ta ett kosttillskott med fiskolja. Du kan också få lite omega-3 från linfrön, valnötter och gröna bladgrönsaker.
  • Antioxidanter och fibrer. Du bör försöka att ha fem portioner grönsaker varje dag, och två till fyra portioner frukt. Dessa livsmedel är höga i fiber och anti-inflammatoriska antioxidanter. Nyligen genomförda studier har visat att fibrer, som du kan få från bönor och spannmål samt frukt och grönsaker, sänker en indikator på inflammation i blodet som kallas C-reaktivt protein. En studie visade att män som åt mer frukt och grönsaker kan sänka sina C-reaktivt protein nivåer med en tredjedel.
  • Kalcium och D-vitamin. Eftersom nacksmärta kan orsakas av slitage av kotorna i nacken, är det vettigt att hålla dina ben så frisk som möjligt, bör så kalcium vara en viktig del av din kost plan. Du behöver också D-vitamin för att absorbera kalcium du tar i. Rekommendationer för en genomsnittlig vuxen är 1.000 till 1.500 milligram kalcium och 400 till 800 IE av vitamin D varje dag. Många livsmedel är berikade med kalcium och vitamin D. Läs näring fakta panelen på din mat etiketter.
  • Magnesium. Läkare alltmer inser värdet av magnesium i skelettet hälsa. Om du inte får tillräckligt med magnesium, kan du vara mer mottaglig för nackvärk, muskelspänningar och träningsvärk. Magnesium är ett viktigt mineral som behövs för kontraktion och avslappning av musklerna. Det finns i frukt och grönsaker, nötter, bönor, soja och fullkornsprodukter. Den rekommenderade dagliga behovet av magnesium för en är cirka 400 mg för vuxna män och 320 mg för vuxna kvinnor.
  • Vatten. Inte få tillräckligt med vätska i kroppen kan vara en orsak till muskelsmärta. När kroppen är uttorkad (ett tillstånd där du förlorar mer vatten än vad du tar i) kan det resultera i en obalans av elektrolyter och mineraler som du behöver för normal muskel-och nervfunktion.

Kost och nacke smärtlindring: vad man ska undvika
Ett utmärkt sätt att bidra till att uppnå lindring nacksmärta är genom att minska de typer av livsmedel som orsakar inflammation.

Arakidonsyra och andra mättade fetter som finns i kött och mejeriprodukter är byggstenar för kroppens inflammatoriska svar. Så, för att minska inflammation, men du vill minska din konsumtion av kött och hög fetthalt mejeriprodukter som smör och grädde.

De flesta förädlade livsmedel är också hög i dessa fetter. Istället för dessa pro-inflammatoriska livsmedel, kan du ersätta andra proteinkällor, såsom:

  • Fisk
  • Nötter
  • Bönor

Du bör också veta att alkohol och rökning kan påverka benhälsa. Alkohol kan göra att du förlorar kalcium och magnesium i urin, och cigarettrök är skadligt för dina ben.

Läkare blir alltmer medvetna om vikten av kost för att bibehålla skelettet hälsa. Om du har lider med nacksmärta, komma igång med en diet som bekämpar inflammation och främjar friska ben och muskler.