Evb

Kan du lindra astmasymtom med luftkanal rengöring?

Få smutsen om air-duct rengöring och inomhusluft innan du spenderar dina pengar.

Houston bofast och astma Melissa McDonald säger hon andas lättare efter hennes hem årliga luftkanal rengöring. "Luften luktar bara bättre efteråt", säger hon.

Trots McDonalds rapporterade förbättring av inomhusluftens kvalitet, är den vetenskapliga juryn fortfarande ute när det gäller effektiviteten av luftkanal rengöring och andra typer av VVS (värme, ventilation och luftkonditionering) rengöringar för att förebygga astmasymtom eller förbättra hälsan i allmänhet. Faktum är att vissa experter tror att du kan sluta spendera mellan 300€ och 825€ på en rengöring, och inte tycker att det är så hjälpsamma som andra åtgärder du kan vidta för att förbättra luftkvaliteten inomhus i ditt hem och kontrollera dina astmasymtom.

Inomhusluftens kvalitet: när luftkanal rengöring kan hjälpa till att lindra astma
Experter säger att att bli av med mögel, en gemensam astmaattack trigger, är den bästa anledningen att få dina kanaler rengöras. "Det kan finnas fall när rengöringen är nödvändigt - om mögel syns på kanalerna eller i andra delar av VVS-system, om systemet har varit infekterad med möss, eller om du märker stora mängder stoft som lämnar tilluftsdon," säger Ted Myatt, ScD, senior forskare vid Environmental Health and Engineering, Inc. i Needham, Massachusetts "Synligt mögel tillväxt kommer bara ske om det finns fukt kommer in i kanalen / VVS-system på något sätt."

Förvara dessa mögel-relaterade tips i åtanke om du funderar luftkanal rengöring:
  • Kontrollera formen rengöras ordentligt. Frestas av kuponger eller rabatter för "per vent" luftkanal städning? Var inte, säger Felicia Rabito, PhD, MPH, docent vid avdelningen för epidemiologi vid Tulane School of Public Health & Tropical Medicine i New Orleans, La "Du rengör dina luftkanaler främst för att bli av mögel. Formen växer hela insidan av dina kanaler, så om du har någon som bara kommer att suga ut dina ventiler, som inte kommer att fungera ", säger hon.
  • Överväg att ersätta luftkanaler helt. Om dina luftkanaler har massor av mögel, bör du nog byta ut alla ledningshalvorna material istället för att gå igenom med rengöring, säger Rabito.
  • Ställ frågor. Om teknikern berättar att det finns mögel i din luftkanaler eller var som helst i ditt VVS-system, be att få se formen och har teknikern förklara för dig exakt hur fukten blir i, säger Myatt. "Självklart kommer det att finnas delar av VVS-system som inte är mycket tillgänglig för en visuell besiktning, så om en kanal-städservice berättar en husägare att det finns mögel, skulle jag be dem att bevisa det genom att visa mig hur vattnet är in i systemet och eventuellt via mikrobiologisk provtagning som omfattar en analys av huruvida formen är aktivt växande, "säger Myatt.
  • Vidta åtgärder för att förhindra mögel. För att upprätthålla god luftkvalitet inomhus och hålla dina astmasymtom under kontroll, kommer du också att hitta ett sätt att förhindra fukt från att komma tillbaka in i dina kanaler eller luftsystem.
Inomhusluftens kvalitet: om du bestämmer dig för en städservice
Om du känner att din inomhusluftens kvalitet kommer att gynnas av luftkanal rengöring eller ett heltäckande VVS-system rengöring, meddelar Naturvårdsverket följande:
  • Undvik tekniker som hävdar luftsystem städning är kopplat till bättre hälsa eller att EPA rekommenderar regelbunden rengöring luftsystem (EPA: s monter är endast på en "när det behövs").
  • Forskning eventuella föreslagna kemiska behandlingar innan de accepterar dem.
  • Kontrollera referenser - fråga andra kunder om kvaliteten på arbetet och eventuella förändringar i astma eller andra lungsjukdomar efter rengöringen.
  • Se till att städning överensstämmer med National Air Duct renare Association riktlinjer.
  • Skriva på en skriftlig beskrivning av de uppgifter som skall utföras och deras kostnader innan jobbet påbörjas.
Att bli informerad om vad som kan och inte kan åtgärdas med en luftkanal rengöring hjälper dig att göra det bästa valet för att förbättra din inomhusluftens kvalitet.