Evb

Kan du köra med bipolär sjukdom?

Bipolära patienter vill veta "är jag okej att köra bil?" lära sig om frågorna kring bilkörning och bipolär sjukdom.

Som vuxen bipolär patient kommer en av de mest betydande livsstilsfrågor du ta upp med din läkare sannolikt innebära körning, inklusive frågor som "Är jag okej att köra när jag är manisk? Vad händer när jag är deprimerad? Tänk om jag bara milt manisk eller milt deprimerad? "

Svaren på dessa frågor är inte entydiga med tanke på din läkare eller ens lagen. Även om det finns specifika statliga lagar som reglerar körning och vissa medicinska tillstånd som epilepsi, de flesta stater är tveksamma till att lagstifta körning och så komplicerad, variabel skick som bipolär sjukdom.

"Mycket oorganiserat, symptomatiska personer ofta fortsätter att driva igenom sina sjukdomar och har en perfekt färdregistreringen," säger Paul S. Appelbaum, MD, chef för avdelningen för juridik, etik och psykiatri i avdelningen av psykiatri vid Columbia University och en ledamot Europeiska Psychiatric Association rådet om psykiatri och juridik. "Alternativt, det finns en massa människor där ute på vägen med någon psykiatrisk störning som helst som är fruktansvärda förare. Det är inte en bra korrelation mellan symtom och körförmåga, vilket gör det svårt att sitta på ett kontor för att veta hur bra en förare är. "

Körning och bipolär sjukdom: unika omständigheter

Oavsett om du ska köra mest sannolikt kommer att komma ner till en öppen, ärlig diskussion: med din läkare, som kan endast erbjuda sina utbildade yttrande, och med din familj och nära och kära, som kan hjälpa förmedla till ditt vårdteam de individuella omständigheterna kring din bipolär sjukdom.

Dessa omständigheter kan omfatta:

  • Svårighetsgraden av din maniska och depressiva episoder. Även maniska episoder är legendarisk för att orsaka vårdslös, aggressiv körning inom bipolär befolkningen, depressiva episoder, särskilt om du är självmordsbenägen, kan också vara problematiskt.
  • De mediciner du tar och om de har stabiliserats. Om du just har börjat eller ändra dina mediciner, särskilt de som är kända för att ha lugnande effekter, kommer din läkare troligen föreslår att du slutar köra efter en tid för att anpassa sig till de förändringar i ditt kropp.
  • Din drivande post. Din läkare kan vilja veta om du har en bra drivande post med massor av tidigare körupplevelse eller en tidigare rekordet på dålig körning.
  • Din historia av drogmissbruk, särskilt under körning. Mellan 50 och 60 procent av patienter med bipolär sjukdom kommer någon gång under sin livstid kamp med missbruk och missbruk frågor.

Din läkare kommer mer än sannolikt hjälpa dig och din familj komma med en mängd olika alternativ för att hantera din körning behov. Det kan vara så att ditt humör är inte så extrem och din körning rutin inte behöver förändras alls. Det kan vara så att ditt humör är särskilt allvarliga och att du bör alltid ha någon annan köra dig dit du behöver gå. Det kan vara så att dina depressiva episoder är inte så farligt, men dina maniska episoder sätta dig i riskzonen, vilket ofta är fallet med bipolär sjukdom.

Möjligheterna och sorter av alternativen är oändliga, kräver hela ditt vårdteam att vara ombord, kanske allra mest din familj och nära och kära.

Körning och bipolär sjukdom: läkarens roll

"Personen i manisk episod 99 procent av tiden inte kommer att ha insikt att säga," Gosh, jag är manisk - Jag ska inte köra bil. " De kommer att tänka, "Jösses, är inget fel på mig. Jag är allsmäktig - Jag är förvånad över min bil inte flyga ", säger Melvin G. McInnis, MD, chef för psykiatri program vid University of Michigan Depression Center i Ann Arbor. "Det är verkligen blir upp till familjemedlem att ge vägledning, råd och insikt i situationen, för att säga," Charlie, jag tar nycklarna. Du är inte kör. '"

Tänk på att din läkare bara kan erbjuda rådgivning. Medan din partner eller förälder kan välja att stoppa dig från att köra, är läkaren inte i stånd att vidta sådana åtgärder.

I vissa stater är läkare enligt lag skyldiga att rapportera till den statens avdelning för motorfordon namnen på patienter som på grund av sina sjukdomar eller behandlingar, är "driving-nedsatt," vilket kan betyda olika saker, beroende på läget. I andra stater är läkare skyldiga enligt lag att anmäla namnen på de patienter som har fått rådet att inte köra bil, men fortsätta att göra det. Men stadgar och lagar varierar kraftigt.

Samtidigt, Europeiska Psychiatric Association positionspapper, "The Role of psykiatern i Uppskatta körbarhet," säger att läkare ska tala om en patients förmåga att köra bara "när så är lämpligt."

Det ankommer på dig och din familj att vara proaktiv i denna viktiga och potentiellt livshotande aktivitet, att ge ärlig information, att söka erfarna råd, och att vara modig nog att fråga din läkare den mycket viktiga frågan: "Finns det en anledning som jag inte ska köra? "

"Om familjen är berörda," säger Dr McInnis, "det är upp till dem att ha en pratstund med läkaren och se vad som händer."