Evb

Inoperabel lungcancer: vad betyder det?

Inoperabel lungcancer: den frasen gör en lungcancer diagnos ännu mer skrämmande. Men inoperabel cancer betyder inte att det inte kan svara på andra typer av lungcancer behandling.

Om du precis har fått diagnosen lungcancer, kommer du vill veta några fakta direkt, inklusive typ av lungcancer, behandlingsmetoder och överlevnad. Och om din läkare säger att du har inoperabel cancer, du vill veta vad denna skrämmande term betyder också.

Läkare använder termen "inoperabel cancer", när de inte kan arbeta med avsikt att bota cancer, säger Derek Raghavan, MD, PhD, ordförande i Taussig Cancer Institute vid Cleveland Clinic i Ohio. Även om cancern inte kan botas med kirurgi, kan andra lungcancer behandlingsalternativ vara möjligt.

Varför lungcancer kan vara obrukbar

Här är några skäl till varför lungcancer skulle kunna kallas obrukbar:

  • Placeringen av lungcancer. Ofta en inoperabel cancer inte kan vara säkert och fullständigt avlägsnas genom operation på grund av där tumören är belägen. "Om du har en lungcancer som omsluter blodkärlen i mitten av bröstet... vilket inte är tekniskt möjligt att ta bort helt, det är vad vi kallar obrukbar," säger Dr Raghavan. Men du kan fortfarande trimma bort en del av cancern att bli av med en stor del av det - det betyder bara att operationen inte kommer att bota cancer.
  • Hälsan hos patienten. Ibland kommer en lungcancer definieras som obrukbar på grund av konditionen hos patienten, säger Raghavan. Någon med ett antal andra hygienkrav - någon som har haft en hjärtattack eller stroke, eller som har dålig kronisk lungsjukdom - kan diagnostiseras med inoperabel lungcancer med en kirurg eftersom patienten är "inte passar nog att tåla kirurgi," han säger.
  • Risken för komplikationer och död från operationen General Medical principen att alla läkare följer -. "Framför allt, gör ingen skada" - måste beaktas när man beslutar om operation är möjlig. Även om du vill ge den bästa behandlingen lungcancer möjligt, vill du inte lämna patienten allvarligt försvagade efter operationen - beroende syre eller i rullstol för resten av sitt liv, säger Raghavan. Så om operationen skulle leda till en så dålig livskvalitet eller en mycket hög risk för död, kan kirurgen bedömer att lungcancer obrukbar.

Andra lungcancer behandlingsalternativ

Om den primära tumören är inoperabel, strålbehandling kan väljas för att behandla lungcancer, säger Raghavan. Strålbehandling, även kallad radioterapi, använder röntgenstrålar med mycket höga nivåer av energi för att döda cancerceller. En stråle av röntgenstråleenergi är riktad från utsidan av kroppen till den exakta platsen för lungcancer i bröstet. Patienten får denna behandling i flera sessioner för att förstöra tumören.

Strålbehandling kan också användas för att förstöra cancerceller som har rest sig till lymfkörtlarna i mitten av bröstet, där lungcancer ofta sprider.

Kemoterapi kan användas tillsammans med strålbehandling. Kemoterapi administreras in i blodkärlen, där det färdas genom kroppen till lungcancer och passerar genom andra organ. "Så om några cancerceller har flytt till andra webbplatser, kommer det att döda dem," tillägger Raghavan.

Ibland kommer cancercellerna göras mer mottagliga för strålning genom att ge kemoterapi. Detta kallas radiosensibilisering. "[Det] slags ställer upp cancercellerna att bli dubbelt skadats av strålbehandling," Raghavan säger.

Inoperabel lungcancer betyder inte alltid att det finns inget hopp - men vad det betyder är att ditt team av läkare måste prova andra metoder för att förstöra cancer.