Evb

Huvudvärk och förkylning

Lär dig att identifiera din huvudvärk. Är det en del av huvudet förkylningssymptom eller något annat?

Tillsammans med annan vanlig förkylning eller influensaliknande symtom - rinnande och täppt näsa, halsont, hosta, frossa och feber - du kan ha en huvudvärk. I en klinisk studie som utvärderade människor med övre luftvägarna förkylningssymptom, mer än 60 procent upplevt huvudvärk som en del av sin förkylning.

En av anledningarna till att du kan få en huvudvärk som en del av huvudet kallt är frisättning av molekyler som kallas cytokiner. Dessa molekyler frigörs som en del av kroppens immunförsvar mot virus och är kända för att orsaka huvudvärk. Dessutom kan svullnad och tjockt sekret ansamlas i sinus hålrum leder till huvudvärk symptom och sinus smärta.

Huvudvärk och förkylning

Hur vet du när du har en vanlig förkylning i motsats till ett influensavirus? Förkylningssymptom är mindre allvarliga än influensasymptom och de brukar komma på långsammare. Du kan förvänta varaktigheten för en vanlig förkylning för att vara så länge som 10 dagar. Symtomen börjar vanligen två till tre dagar efter att du blir utsatt för ett förkylningsvirus - till inkubationstiden.

Det finns inget botemedel mot vanlig förkylning eftersom virus, till skillnad från bakterier, inte svarar på antibiotika, den föredragna medicinen. Och till skillnad från influensa, kan vanliga förkylningar inte förhindras eftersom de är orsakade av mer än 200 olika virus. Så om du har en huvudvärk och andra symtom till följd av en vanlig förkylning, du behöver bara ta hand om dig själv och vänta ut det.

Finns det olika typer av förkylningar?

Head förkylningar och förkylningar bröstet är de två huvudsakliga typer av förkylningar, men de är orsakade av samma typ av virus. Om en kall går ner i bröstet, kommer du att märka förmodligen en hosta tillsammans med din täppt huvud, huvudvärk, nästäppa, och andra symptom. Med täta förkylningar betyder inte att du får olika typer av förkylningar, men att du får utsättas för olika förkylningsvirus. Sommar förkylningar är mindre frekvent än vintern förkylningar, men de är inte olika typer av förkylningar.

Kalla botemedel för huvudvärk och andra symptom

Det finns inget förkylningsmedicin som kan göra din förkylning försvinna fortare, men det finns några over-the-counter förkylning och influensa rättsmedel som kan lindra några av dina symptom, speciellt när du behöver en klar i huvudet på jobbet:

 • Lägg fukt. Fukta din övre luftvägarna kan hjälpa till att lossa sekret och kan lindra trycket och trängsel. Du kan göra detta med saltlösning näsdroppar, en luftfuktare, eller genom att ta en varm, ångande dusch. Dricka mycket vätska hjälper till att hålla dina slemhinnor tunna och rörliga.
 • Over-the-counter smärtstillande. Paracetamol (Tylenol) kommer att hjälpa att bli av med huvudvärk, halsont och feber. Se till att inte använda acetylsalicylsyra som ett smärtstillande medel för barn eftersom det kan leda till ett farligt tillstånd som kallas Reyes syndrom.
 • Avsvällande nässprayer. Dessa sprayer kommer att öppna upp din näsgångarna, men måste användas med försiktighet eftersom de kan orsaka en rebound-effekt som gör att din näsa ännu stuffier än tidigare. Använd inte dessa sprayer för barn om du inte kolla med din läkare först.
 • Hostmedel. Dessa over-the-counter mediciner kan kombinera avsvällande medel, suppressants hosta, slem förtunningsmedel och smärtstillande. De är okej för vuxna, men du måste noga läsa biverkningar. De som innehåller antihistaminer kan göra dig dåsig och bör inte användas på jobbet om du behöver vara alert. Dessa läkemedel rekommenderas inte för barn.

Huvudvärk från andra orsaker

Om over-the-counter mediciner inte hjälper och din huvudvärk kvarstår, är det dags att titta på andra möjliga orsaker. En möjlighet är en sinus-infektion. Med en sinus-infektion, är smärtan oftast lokaliserad över en eller flera av sinus områden i pannan, runt ögonen, och över de övre tänderna. Sinus smärta kan bli värre med rörelse. "En kall vanligtvis varar mindre än fem dagar och beror på ett virus", säger Jordan S. Josephson, MD, en sinus specialist på Lenox Hill Hospital i New York. "Sekret från en förkylning oftast tydlig över tid och behöver inte behandlas med antibiotika. Men om din förkylning varar mer än sju dagar eller om du har ökad feber eller smärta, överväga att se din läkare för att se till att du inte har utvecklat ett sinus infektion. Om slemmet blir gul eller grön, sedan ett antibiotikum kan behövas. "

Varje gång en huvudvärk är det enda symptomet, är det inte sannolikt att bero på en förkylning, influensa eller bihåleinflammation. Du kan uppleva en viss typ av huvudvärk:

 • Spänningshuvudvärk eller muskelsammandragning huvudvärk. Detta är den vanligaste typen av huvudvärk. Upp till 75 procent av människor får denna typ av huvudvärk. Det kan inträffa ofta, även dagligen. Smärtan är oftast på båda sidor av huvudet och beskrivs ofta av patienter som en dunkande huvudvärk.
 • Migrän. Sex procent av män och 18 procent av kvinnor huvudvärk upplever migrän. Smärtan är oftast ensidig och pulserande, men kan också existera över hela huvudet. Migrän brukar komma på successivt, når en topp, och sedan långsamt sjunka. Smärtan kan vara svårare än spänningshuvudvärk smärta och åtföljs av synstörningar och illamående vid starten. Migrän kan pågå 4-72 timmar och ofta förvärras av starkt ljus och rörelse.
 • Cluster huvudvärk. Mindre vanligt än en migrän eller spänningshuvudvärk, Hortons huvudvärk förekommer hos cirka 1 procent av befolkningen, främst hos män. Den smärtan är svår, ensidig (ofta runt ögat), och kan åtföljas av nästäppa och slita i ögat. Huvudvärken uppträder i kluster, från varannan dag upp till åtta gånger per dag under flera veckor.

När huvudvärk är ett symptom på ett besläktat tillstånd

I de flesta fall huvudvärk, behöver sinus obehag, och andra symtom som orsakas av en vanlig förkylning inte ett samtal med din läkare. Medan en huvudvärk är en vanlig förkylning symptom, kan den signalera också ett större medicinskt problem. Om din huvudvärk varar mycket längre än fem dagar, är svår, eller åtföljs av kräkningar eller synstörningar, boka tid hos din läkare omedelbart. Vet att varje gång en huvudvärk är det enda symptomet, är det inte sannolikt att bero på en förkylning, influensa eller sinus-infektion.

Här är några symptom på relaterade villkor som bör föranleda ett samtal, särskilt om du inte är säker på om det är en förkylning eller allergi eller något helt annat:

 • Svåra förkylningssymtom under graviditeten
 • Trängsel som varar mer än två veckor
 • Svår huvudvärk
 • Hög feber som varar mer än tre dagar
 • Svårt att andas
 • Öron smärta eller flytning från örat
 • Ihållande illamående eller kräkningar
 • Influensa eller förkylning symtom som förbättrar och sedan komma tillbaka

Milda huvudvärk och andra förkylning symtom som går längs med en vanlig förkylning är vanligtvis inget att vara oroliga. Den genomsnittliga vuxna får 03:58 förkylningar varje år. Ring din läkare om du har symtom som tyder på andra orsaker till huvudvärk eller andra tillstånd som kan kräva uppmärksamhet.