Evb

Hur ofta ska du byta ut din tandborste?

Den smutsiga sanningen? din tandborste är en grogrund för bakterier. Men frukta inte, säger experterna - bara vet när det är dags att ge er den gamla heave-ho.

Vet du hur många bakterier lever på din tandborste? Håll i dig! Forskare har funnit att en enda tandborste kan belastas med så många som 10 miljoner bakterier och bakterier. I själva verket senare studier fann även att din tandborste kan vara en grogrund för små mikroorganismer.

Men innan du svär av borstning, vet detta: Dessa bakterier är inte ett stort hot mot din pärlvita tänder eller din allmänna hälsa. Enligt Richard Price, DMD, en tandläkare i Newton, Massachusetts och en konsument rådgivare för den europeiska Dental Association, fann forskarna som upptäckte de tandborste-bostad mikroorganismer att de inte gör människor sjuka - tandkräm har en anti-bakterie komponent inbyggd i den. De mikrober också behöver fukt för att överleva, så länge som din tandborste ges tid att torka när du använder det, bör det vara säkert.

Pipig-ren tandborste tips

För att ta hand om dina tänder och din tandborste, är det viktigt att använda din tandborste hur du ska, skölj den i kranvatten och låt det lufttorka, säger Price.

Det börjar med att lagra din tandborste i upprätt läge. De flesta människor behöver inte oroa sig för att lagra det borta från andra tandborstar - bakterier är luftburna, men att de inte hoppa hage från en borste till en annan. Men om någon i hushållet har en immunbrist, kan du inte vara för försiktig, säger Price.

Om du är riktigt kräsen om tandvård, kan du suga din tandborste i alkohol för att döda bakterier, tillägger Pris. Munvatten är också en antiseptisk, så det fungerar som en "tandborste blöt," också, som gör en lösning av hälften vatten och hälften väteperoxid. Ett annat alternativ är att doppa den i kokande vatten under ca 5 till 10 sekunder.

Intressant nog har tandborste saniterare visat att inte ha mycket effekt. Och du ska aldrig sätta din tandborste i diskmaskin eller mikrovågsugn: Du ska bara sluta att skada den.

Dags för en ny tandborste?

Den europeiska Dental Association rekommenderar att få en ny tandborste (eller borsthuvud, om du använder en elektrisk typ) ungefär var tredje månad - mer på grund av slitage på borsten än bakterier.

Och det beror på brusher och inte penseln, betonar Pris. Om du har en tung hand, borsten kanske slits snabbare. Kom ihåg att den avgörande faktorn är inte kalendern men formen borsten är i. "Du måste byta ut din tandborste när borsten spy i olika riktningar," Price säger. Kontrollera dina barns tandborstar regelbundet eftersom de förmodligen kommer att behöva bytas ut oftare.

Ska du byta ut din tandborste efter en sjukdom, som en förkylning? Nej, säger Price. Bara vara säker på att det torkar ut mellan användningarna så att bakterier inte kan överleva.

Lätt att komma ihåg påminnelser

Vissa tandborstar har borst som ändrar färg för att indikera att de har slitna (en skriande påminnelse är det dags att köpa en ny borste).

Du kan också utveckla en vana att ändra din tandborste med varje check-up (förutsatt att du ser din tandläkare var sjätte månad) och sedan igen halvvägs innan nästa möte. Eller försöka tajma övergången till den första dagen i varje säsong.