Evb

Hur man umgås ditt husdjur

Är ditt husdjur blyg eller en social fjäril? Många experter säger att de nyckeln till att ha en väluppfostrad hund eller katt är socialisering - här är hur du kommer igång.

Veterinärer kan berätta om ett djur har socialiserade det ögonblick de går in i en tentamen.

"Vissa djur kommer avgränsande upp och är glad att se mig och alla i väntrummet," säger Bonnie V. Beaver, DVM, professor vid institutionen för små djur kliniska vetenskaper vid Texas A & M University i College Station, och tidigare president i Europeiska Veterinary Medical Association. "Andra gömmer sig bakom sin ägare och vill inte komma ut. Livet är stressande för dem. "

Och socialisering bidrar till att göra skillnad. När valpar och kattungar introduceras till en mängd olika människor, andra djur och miljöer under de första veckorna i livet, tenderar de att göra bättre, och har mindre stress och färre problem senare.

Tänk om allt ditt husdjur kommer att utsättas för under livet: olika människor, djur, platser, situationer, bilar, ljud och dofter. När de är valpar eller kattungar, tar de nya erfarenheter med steglängd. Men när de blir äldre börjar de snabbt att bli nervös och rädd när de konfronteras med något eller någon ny.

Varför umgås ditt husdjur?

Djur är förprogrammerade för att bli rädda för människor och saker som inte är en del av deras vardag så att de reagerar på rätt sätt när de är i fara. Men du kan introducera en ny hund eller ny katt till en mängd olika situationer när det är mycket ung så det inte leva sitt liv rädd för att förirra sig från sin stadsdel eller träffa nya människor.

När du gör det kommer ditt husdjur att vara mer avslappnad och kan njuta av livet. Husdjur är också säkrare när de är socialiserade eftersom de är mindre benägna att reagera på en rädsla eller aggressivt sätt när de konfronteras med något nytt.

Hur man umgås ditt husdjur

Nyckeln till umgås hundar och katter är att starta mycket ung och att introducera din nya hund eller ny katt till så många olika saker som du kan. Här är vad man ska göra:

 • Starta vid några veckors ålder. Valpar och kattungar måste socialiserade innan de are16 veckor gamla. "Vi har en tendens att isolera dem på den tiden och räknar med att vid ett år kommer vi att få dem används till bilar och olika miljöer," Dr Beaver säger. Den ideala tiden för denna typ av husdjur utbildning är mellan 3 och 12 veckors ålder. Den gyllene tillfälle att socialisera din hund stänger oftast runt 18 veckor. För kattungar kan det vara ännu yngre, säger Beaver.
  Tyvärr, när du antar en vuxen hund du har missat chansen att umgås. Men även vuxna hundar kan vänja sig individer de ser på en regelbunden basis, säger Beaver.
 • Sätt upp mål. Tänk på vem och vad en valp kommer att vara runt när den blir äldre och göra en lång lista på saker som ditt husdjur måste socialiseras. Det innebär att barn, vuxna, män, kvinnor, gråtande barn, människor av olika nationaliteter, folksamlingar, människor bär hattar, och människor inte bär hattar, säger Beaver. Ju större mängd människor du kan utsätta din valp eller kattunge till, desto bättre.
 • Inkludera olika miljöer Ha valpen gå på gräs, betong, genom byggnader som djuraffärer, på hårt trafikerade gator, lugna gator, områden med andra djur -. Samt nära bilar, lastbilar, bussar och tåg. Du kan även ta din hund för turer i bilen genom olika områden av staden, genom snabbmat drive-thrus, och genom biltvättar. Det är också dags att få din hund används för att hanteras under grooming.

Kolla in denna checklista över saker att utsätta din hund till.

Kattungar kan också socialiseras genom att människor kommer till ditt hus eller genom att föra din kattunge till andras hus, även om det är bättre att besöka någon som inte redan har en katt.

Socialization tips

När du är redo att börja umgås din hund eller katt, tänk på dessa tips för framgång:

 • Gör det dagligen. Helst bör du försöka att umgås din hund varje dag under de första 16 veckorna. När främlingar närmar, låt dem klappa din hund.
 • Få dem brukade bärare. Om du vill att din kattunge att växa till en katt som inte tänka att gå till veterinären, lämnar sin bärare ut för speltid. Bär kattunge från ena sidan av huset till den andra och ge din katt godis i bäraren, säger Beaver.
 • Belöna ditt husdjur. Gör din valp eller kattunge må bra om nya saker genom att prisa den under socialisering och ge den små godsaker (bryta upp en normalstor behandling i små bitar så att ditt husdjur inte får för många kalorier).
 • Ge det ca 75 minuter Valpar och kattungar ständigt lärande,. De blir socialiserade till nya saker inom 75 minuter från att utsättas för dem, säger Beaver.
 • Vara försiktig. Det är viktigt att hålla ett vakande öga på din hunds reaktion på nya saker. Tvinga inte det om en situation verkar alltför överväldigande och skrämmande för ditt husdjur. Ditt husdjur kan behöva utsättas för just den saken mer gradvis.
 • Gå till dagis. Om din hund inte har fått alla sina vaccinationer, överväga att registrera dig för valp socialisering klasser på ett djursjukhus, säger Beaver. Det är en trygg miljö för din hund att vara i eftersom det kommer att omges av väl-vaccinerade hundar, säger hon. Klasserna är utformade för att introducera ditt husdjur till en mängd olika sevärdheter och ljud och kan även hjälpa till med lydnadsträning.
 • Gå med husdjursvänlig träning. Du kan socialisera din hund på egen hand, men om du behöver hjälp utanför en valp dagis klass, överväga att anlita ett husdjur tränare.

Umgås hundar och katter på detta sätt säkerställer att de bättre ska justeras som vuxna och kan vara lättare att träna eftersom de är mindre distraherad av rädsla, säger Beaver.