Evb

Hur man lever till 100: hemligheter från hundraåringar

Vill leva för att bli 100 år gammal? då kanske du vill läsa och lyssna till lång livslängd råd av dessa hundraåringar.

Som forskare arbetar mot upplåsning nycklarna till livslängd, är en liten grupp människor som kallas hundraåringar ge användare ledtrådar. Vad är en hundraåring? Det är någon som har bott för att vara 100 år eller äldre, och forskare tror att både genetik och beteenden livsstil spelar en viktig roll i en hundraåring hälsa och livslängd.


Relaterat: kan optimism hjälpa dig att leva längre?

Viktigast, kan hundraåringar hjälpa lära oss hur vi ska leva friskt och långt liv. De flesta hundraåringar tros ha en genetisk fördel som tillåter dem att leva friskare och längre liv än andra människor. Forskning har visat att mer än hälften av hundraåringar har nära släktingar som har också levt i en mycket hög ålder. I själva verket har vissa hundraåringar levt långa, friska liv trots "gör allt fel" när det gäller att följa en hälsosam livsstil. Andra, däremot, har belönats för att ta alla de rätta hälso steg under loppet av sitt liv.

Är livslängden alla i generna?

"Min mamma har aldrig utövat en dag i sitt liv och är på väg att vända 108," säger Karen Preston, ålder 69, av Palm City, rökt Fla. Preston mor, Vivian Henschke, av Longmeadow, massa, de flesta av hennes liv, hade två drinkar före middagen nästan varje natt, och aldrig riktigt såg vad hon åt.

"Mamma gjorde ingenting med dagens mått för att hjälpa henne har stor livslängd", säger Preston, som tillskriver sin mors långt och hälsosamt liv för goda gener. Intressant, hade Henschke hennes barn i åldrarna 39 och 40, vilket också visar på exceptionella fertilitet delas av många människor som lever på ålder 100. Forskare tror att hundraåringar kroppar, inklusive deras reproduktiva system, tenderar att åldras långsammare än resten av befolkningen, vilket ger dem en genetisk fördel för framgångsrikt åldrande.

Är en hälsosam livsstil är nyckeln till långt liv?

Enligt New England hundraåring Study (NECS), en studie av hundraåringar som bor i och runt Boston, tenderade vissa livsstilsfaktorer vara vanligare bland hundraåringar, inklusive:

  • Inte röka. Även om de växte upp i en tid där riskerna med rökning inte var känd, är betydande rökning ovanligt bland hundraåringar. Nicholas Pierro, ålder 100, av Jacksonville, Fla., rökt en gång, men stannade vid cirka 60 års ålder för att undvika de negativa effekter det hade på hans hälsa. "Jag gjorde en hel del rökning," Pierro medger. "Och då insåg jag att jag fick ont ​​i bröstet, och så jag slutade röka och då smärtan gick bort."
  • Att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt. Mycket få av hundraåringar inskrivna i NECS var feta, och nästan alla män hade kroppsvikten som ansågs mager.
  • Utövar regelbundet. I en studie som undersökte genetik och livsstilsfaktorer hos en grupp av Okinawa hundraåringar, fann forskarna att dessa japanska hundraåringar utövas ganska regelbundet hela livet. Louis Charpentier, ålder 99, av Leominster, Massachusetts, började öva länge innan du går till gymmet var vanligt. "När jag var 20 år gammal, [jag och mina vänner] började tyngdlyftning," Charpentier minns. "Äntligen jag kunde lyfta 125 pounds över mitt huvud, och jag bara vägde 150 pounds!" Charpentier fortfarande gör stående övningar och stol för att hålla honom i form. Pierro har också hållit flyttar hela sitt liv. Han arbetade som landskapsarkitekten när han var yngre och fortsätter att spendera tid på att arbeta på hans gård.
  • Att äta en hälsosam kost. Okinawa hundraåringar tenderar att äta en mycket hälsosam kost, låg i kalorier och rik på frukt och grönsaker, fiber och bra fetter, som omega-3 fettsyror. "Jag äter inte så mycket", säger Charpentier, "men jag äter alltid en frukt, en grönsak, och lite kött, och jag alltid se till att jag får sardiner och lax minst en gång eller två gånger i veckan."

Hundraåringar dela sina hemligheter

Varje person är individuell, och vad som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan - men dessa hundraåringar tror att deras livsstil beslut ledde till deras livslängd.


Relaterat: 7 sätt din kropp blir bättre med åldern


Pierro säger att en av hans hemligheter till framgångsrikt åldrande var att stanna skuldfri under större delen av sitt liv. "För mindre än sju år hade jag en inteckning. [Sedan] Jag betalade allt direkt och jag har levt på det sättet fram till idag," Pierro säger, förklarar att inte på grund av några pengar gav honom sinnesro han ville. "Det är hemligheten till livslängd rätt där."

Charpentier tillskriver hans livslängd delvis vara aktiv i sitt samhälle. Han upprätthåller en färgstark uppvisning av cirka 265 Jul skum ristningar i sin trädgård som lockar tusentals besökare varje år. Han arbetar fortfarande på sin hobby, trä och sniderier skum, varje dag. Att leva ditt hälsosamma liv, "hålla upptagen gör vad du vill," Charpentier rekommenderar.