Evb

Hur man håller ett munsår i schack

Ett munsår på läpparna är lika vanligt som regn: så många som 90 procent av människor får dem. Lyckligtvis finns det botemedel och förebyggande metoder som fungerar.

Nästan alla får ett munsår på läpparna från gång till gång. Munsår orsakas av herpes simplex-virus (HSV). Eftersom munsår är mycket smittsam och det finns en risk för att ge någon annan en herpesvirus infektion när du har dem, är det viktigt att veta allt du kan om herpes. Merparten av tiden, är munsår, som också kallas feber blåsor, orsakas av HSV-1, medan genital herpes, en sexuellt överförbar sjukdom, orsakas av HSV-2. Sår orsakade av dessa virus är endast kallas munsår när de bryter ut på läppen och munnen områden. Men antingen virus kan orsaka sår i antingen plats, men det är ovanligare för HSV-2 för att orsaka munsår. Viruset är kontrakterade när munnen eller könsorganen komma i direkt kontakt med ett infekterat område.

Munsår symptom

Det första tecknet är en stickande eller kliande känsla någonstans på läpparna eller munnen där ett munsår är på väg att visas. Då du kommer att märka en liten, enkel blåsa eller ett kluster av små blåsor fyllda med vätska. De sår senaste 8 till 10 dagar och kommer att brista och sedan skorpa över som de läker. Den första infektionen tenderar att ha de värsta symtomen. De flesta människor har sin första utbrottet under barndomen eller i tonåren.

När det gäller munsår, läppar är området som påverkas mest, men du kan även hitta dem i munnen, i halsen, på näsan, eller på kinden eller hakan. Och du kan uppleva svullna lymfkörtlar i halsen.

För minst 25 procent av människor kommer munsår komma tillbaka, men utbrotten kommer att bli mildare varje gång.

Munsår förebyggande tips

Förhindra munsår är knepigt eftersom människor med HSV-1 kan sprida viruset, eller överföra det till någon annan, även när de inte har några symtom. Det är lätt att missförstå ett munsår för en finne eller ett litet snitt i huden.

Här är din bästa spel för att undvika virus:

  • Pass upp en kyss från någon med munsår. Om en vän eller närstående har ett munsår, är det bäst att undvika att kyssas på munnen tills hans eller hennes hud är tillbaka till det normala. När ett munsår är närvarande, betyder det att viruset är aktivt och personen är smittsam.
  • Undvik att dela koppar och redskap. Du kan också fånga viruset från att dricka ur samma glas, med samma gaffel eller sked, eller dela tvättlappar, servetter och handdukar med någon som är smittsam.
  • Skydda dina läppar från solen. Ultraviolett (UV) strålning från solen kan utlösa ett utbrott om du redan haft ett munsår i det förflutna, så skydda mot UV-strålar genom att använda solskyddsmedel på ditt ansikte och läppar i synnerhet.
  • Försök att stoppa betona. Stress, också kan leda till en återkommande munsår, så ta hand om dig själv genom att få tillräckligt med sömn och äta bra kommer att hjälpa dig att undvika framtida utbrott.
  • Tvätta händerna efter att du rör ett munsår. Inte bara kommer du att bli mindre benägna att ge viruset till någon annan, men du kommer också undvika att ge dig själv ett herpes utbrott på en annan del av kroppen.

Munsår rättsmedel

Munsår gå bort utan behandling, men vem vill gå omkring med en längre än nödvändigt? Här är vad du kan göra vid första tecken på munsår:

  • Ta ett smärtstillande medel. Munsår kan vara smärtsamt. Paracetamol (Tylenol och andra) eller ibuprofen (Alvedon, Motrin och andra) kan hjälpa dig att få lindring.
  • Använd en aktuell grädde. Abreva (docosanol aktuell) är den enda over-the-counter läkemedel som har visat sig hjälpa munsår läka snabbare. Krämen är tänkt att användas fem gånger om dagen i upp till 10 dagar eller tills munsåret försvinner. Det är säkert för alla ålder 12 och uppåt. Andra over-the-counter rättsmedel hjälpa till att lindra smärtan av munsår, men inte hjälpa till med healing, och kan även bromsa läkningen om de irritera huden.
  • Prova ett recept topikal behandling. Om over-the-counter munsår rättsmedel inte fungerar, kan din läkare ordinera salva Zovirax (aciklovir) eller grädden Denavir (penciclovir). Båda fungerar genom att dämpa viruset.
  • För frekventa utbrott, gå för ett oralt läkemedel. Även om det är vanligtvis används för genital herpes, kan läkare ordinera Valtrex (valacyclovir). En studie fann att ta två doser Valtrex 12 timmars mellanrum så snart ett munsår verkade hjälpt behandla det.

Även om de flesta fall av genital herpes orsakas av HSV-2 och är kontrakterade av sexuell kontakt, är det möjligt att sända HSV-1 till könsdelarna under oralsex, så avstå från oralsex när du eller din partner har ett munsår eller känner man kommer på. Med hjälp av en tandfördämning, som är en fyrkantig bit gummi eller en kondom som har skurits för att täcka en kvinnas könsorgan, vid oralsex kan också ge ett visst skydd.

Herpesviruset gör ett permanent hem i din kropp, men tillbringar mycket tid är inaktiva eller vilande. Om du är benägen att munsår, undvika kyssar när du tror att du sprider viruset eller att få ett munsår på läpparna. Du kommer att kunna ta kontroll även om du har HSV-1.

Läs mer i den dagliga vård hud-och skönhetscenter.