Evb

Hur man behandla tillbaka akne

Medan gener och hormonella förändringar är i allmänhet orsaken till rygg akne, kan du vidta åtgärder för att kontrollera det.

Ditt ansikte är inte den enda plats där akne kan visas. Det kan påverka någon del av kroppen som har olja som utsöndrar körtlar eller hårsäckar, inklusive din rygg, bröst och axlar. Tillbaka akne - ibland kallad "bacne" - kan skapa stora problem.

Medan 92 procent av personer med akne har ansiktsbehandling akne, 60 procent har rygg akne och även bröstet akne. Att ha akne på ryggen och bröstet är ett tecken på att din akne är mer sannolikt att vara svår.

Ryggen, som ditt ansikte, har många talgkörtlar som utsöndrar talg, en oljig substans. Talg, tillsammans med döda hudceller och bakterier, kan bygga upp i hårsäckarna på ryggen och täppa dem. Ett igensatt follikelstimulerande bryter så småningom ner och bildar en akne lesion.

Typer av rygg akne

De typer av akne lesioner som kan uppstå på ryggen är:

 • Whiteheads. Whiteheads, även kallad slutna komedoner, utvecklas när en ansluten follikelstimulerande förblir stängt och under huden och bildar en vit bula.
 • Pormaskar. När en ansluten follikelstimulerande ligger på ytan av huden och är öppen, bildar det en blackhead, även kallad en öppen comedone. Den svarta-tip utseende pormaskar beror på en reaktion mellan talg och luften, inte för att smuts har fyllt din hårsäcken.
 • Papler. Akne lesioner som uppträder som små rosa knölar på huden och ibland anbud kallas papler.
 • Pustler. Även kallad en finne, är en pustule en vit eller gul varfyllda papule med en rodnad bas.
 • Knölar. När en akne lesion utvecklar djupt under ytan av huden, kan det hårdna och bilda en stor, smärtsam knöl.
 • Cystor. Cystor är större, varfyllda akne lesioner som är mycket smärtsamma och kan ärr på huden.

Förhindra rygg akne

Du kan inte alltid kontrollera om du får tillbaka acne, eftersom de viktigaste faktorer som predisponerar dig att utveckla bacne - hormonella svängningar och genetik - är utanför din kontroll.

Men du kan minska dina chanser att utveckla framtida rygg akne lesioner efter:

 • Undvika vissa mediciner. Vissa läkemedel, inklusive androgener (manliga hormoner) och litium, är kända för att öka dina chanser att utveckla acne. Om du tar något av dessa läkemedel, tala med din läkare om alternativa behandlingar.
 • Att begränsa din användning av oljebaserade hudvårdsprodukter. Försök att inte använda hudkräm, kosmetika, solkrämer och andra oljiga produkter på ryggen, eftersom de kan leda till rygg akne flare-ups. Också leta efter produkter märkta icke-komedogent, vilket innebär att de inte främjar pormaskar.
 • Eliminera trycket på ryggen. Om du bär en ryggsäck eller sportkläder utrustning, liksom axelvaddar, som sätter press på ryggen, inte prova att bära det ett tag eller, alternativt, bära en ren bomull T-shirt under den. Långvarig tryck och friktion från dessa objekt på din rygg kan utlösa vissa typer av rygg akne, som kallas akne mechanica.

Behandla rygg akne

Om du redan har rygg akne, kan du hjälpa till att hantera det genom att:

 • Försöker en over-the-counter behandling. Kan användas för att styra milda back-acne flare-ups och innehålla ingredienser såsom bensoylperoxid, resorcinol, salicylsyra och svavel Dessa produkter.
 • Öva god hudvård. När du har rygg akne, är det särskilt viktigt att ordentligt hand om din hud. Detta inkluderar regelbundet tvätta huden med en mild rengörings, ta en dusch efter att du motion, hålla håret rent (se till att du noggrant skölja bort all balsam i duschen), inte klämma eller plocka tillbaka akne lesioner, och undvika överdriven solexponering.

Om dessa åtgärder inte rensa upp din bacne, se en hudläkare. Denna hud specialist kan bedöma din rygg akne och förskriva läkemedel för att hjälpa till att kontrollera den, om det behövs.