Evb

Hur läkarna diagnostisera förmaksflimmer

Vissa förmaksflimmer symptom gör det lätt att diagnostisera förmaksflimmer, som är en typ av oregelbundna hjärtslag. Men det finns andra sätt att testa för den om symtomen kommer och går.

Förmaksflimmer är en vanlig typ av oregelbundna hjärtslag. Det drabbar miljontals européer och är vanligare efter 60 års ålder. Men förmaksflimmer symtom är inte alltid självklart, och vissa människor kan inte ha symptom alls.

"Vissa människor har mycket bestämda förmaksflimmer symptom som kan göra diagnosen lätt eftersom de kan besöka en läkare när de har en episod," säger Danya L. Dinwoodey, MD, en kardiolog vid Lahey Clinic i Burlington, Massachusetts "Andra människor bara kan uppleva tillfällig andnöd eller känner dig trött när du tränar och inte vet att de har förmaksflimmer, "tillägger hon. Eftersom dessa förmaksflimmer symptom kan komma och gå på egen hand, är diagnosen svår. Du kanske inte har några tecken eller symtom när du undersöks av läkare.

Lyckligtvis behöver läkarna har några speciella tester som hjälper diagnostisera förmaksflimmer, även när du är symtomfri.

Förmaksflimmer symptom

Några av de vanligaste förmaksflimmer symtom som bör uppmana dig att se din läkare är:

  • Komma utslitna när du tränar
  • Andfåddhet
  • Känsla ett fladder, eller hjärtklappning, i bröstet
  • Känsla av yrsel eller svindel
  • Har bröstsmärtor

Om du har något av dessa symtom, ta pulsen. Om det är oregelbunden och snabb - över 100 i vila eller över 200 efter träning - du kan uppleva förmaksflimmer.

Hur kommer din läkare att diagnostisera förmaksflimmer

Det första läkaren gör är att be dig om dina symtom och genomföra en fysisk undersökning. "Om du har symtom när läkaren undersöker dig, kunde diagnostisera förmaksflimmer vara så enkelt som att lyssna på ditt hjärta eller känna pulsen," säger Dr Dinwoodey.

Om en snabb oregelbunden hjärtrytm hittas, kommer läkaren att bekräfta det genom att ta en elektrisk spåra dina hjärtslag, kallas ett elektrokardiogram (EKG).

Här är de övriga tester som hjälper diagnostisera förmaksflimmer:

  • Holter bildskärm. Detta är en typ av portabel EKG som du kan bära under en till tre dagar. Om du har en episod av förmaksflimmer kommer Holter monitorn spela in den.
  • Bärbar händelse monitor. Detta är ett annat sätt att spela in en episod av förmaksflimmer. Den här enheten kan bäras i ca 30 dagar. När du bär den, utlöser du den för att kontrollera ditt hjärta för förmaksflimmer symtom.
  • Ekokardiografi. Detta är en typ av bildenhet som använder ljudvågor för att ta en bild på insidan av ditt hjärta. "Ett ultraljud kan visa en onormal hjärtklaff, vilket kan vara en orsak till förmaksflimmer," Dinwoodey säger. "Det kan också visa förstoring av den övre vänstra sidan av hjärtat, vilket kan vara en indikation på allvarligare förmaksflimmer."

Andra möjliga tester omfattar blodprover för att upptäcka en överaktiv sköldkörtel (en annan orsak till förmaksflimmer), en lungröntgen (som kan visa ett förstorat hjärta), eller andra speciella typer av avbilda studier av hjärtat.

Förmaksflimmer kan komma och gå på egen hand - ett tillstånd som kallas paroxysmal förmaksflimmer - men så småningom det tenderar att bli vanligare och ihållande. Komplikationer från förmaksflimmer kan omfatta stroke eller hjärtsvikt, så det är viktigt att få en tidig diagnos och påbörja behandling direkt.

Med rätt behandling är förmaksflimmer oftast kontrollerbar. Vet symtom, kontrollera din puls, och få till din läkare omedelbart om du misstänker att du har en oregelbunden hjärtrytm.