Evb

Hur klimakteriet påverkar fertiliteten

Röjning vanliga missuppfattningar om fertilitet i medelåldern och klimakteriet

Om du är som många kvinnor, kan du anta att klimakteriet är slutet av fertilitet och som, utan en period, kan du omöjligen bli gravid. Även om båda är oftast sant, är det viktigt att veta att begreppet klimakteriet kan vara något missvisande.

Enligt den nordeuropeiska Menopause Society (NAMS), är klimakteriet den tidpunkt då en kvinna når 12 månader i följd utan att ha en menstruation. NAMS säger fraser som "i klimakteriet" och "går igenom klimakteriet" är faktiskt misnomers, som ofta används för att beskriva den period som leder till klimakteriet (medicinskt kallas klimakteriet) eller den totala klimakteriebesvär övergången.

Perimenopause kan pågå så länge som sex år eller mer i vissa kvinnor. Det börjar med uppkomsten av menstruationscykeln förändringar och andra klimakteriet-relaterade symptom, oftast i en kvinnas mitten av 40-talet, och sträcker sig in i klimakteriet (den sista menstruationen), vilket vanligtvis inträffar om ålder 51.

Så, ja, medan klimakteriet inte markera permanent slut på fertilitet, tills du har verkligen nått det, det finns fortfarande en chans att du kan bli gravid.

Din fertilitet under klimakteriet: kan du bli gravid?

Det är också svårare att bli gravid under klimakteriet övergången, förklarar Dr Kagan. Kvinnor föds med 1 till 2 miljoner ägg, och som klimakteriet närmar sig, bara ca 100 ägg kvar. Det minskande antalet och kvaliteten på dessa ägg, samt åldersrelaterade livmoder förändringar, bidra till minskad fertilitet, kanske redan innan tecken på klimakteriet är märkbara. Enligt en färsk studie, kvinnor i åldern 35 är sex gånger större risk att få problem med att bli gravida än kvinnor i åldern 25.

Det är också svårare att bli gravid under klimakteriet övergången, förklarar Dr Kagan. Kvinnor föds med 1 till 2 miljoner ägg, och som klimakteriet närmar sig, bara ca 100 ägg kvar. Det minskande antalet och kvaliteten på dessa ägg, samt åldersrelaterade livmoder förändringar, bidra till minskad fertilitet, kanske redan innan tecken på klimakteriet är märkbara.

Men även om du har missat din tid för ett par månader och har massor av klimakteriebesvär, bör du vara medveten om att du inte är helt skyddade från en oplanerad graviditet tills du har officiellt nått klimakteriet.

Förstå riskerna med en oplanerad graviditet i klimakteriet

En graviditet under dina perimenopausala år kan potentiellt innebära många hälsorisker. "Hanteringen av en graviditet kan vara mycket utmanande för en kvinna i det avancerade stadium [av hennes reproduktiva liv]," säger Raul Artal, MD, stolen av avdelningen för obstetrik, gynekologi och kvinnors hälsa vid Saint Louis University. "Det kan finnas en mängd olika komplikationer. Kvinnor i den åldern som betraktar graviditet bör vara mycket väl informerade och medicinskt klartecken att se till att det finns någon tidigare medicinska tillstånd som ytterligare kan komplicera en graviditet."

Dessutom är det viktigt att veta att kvinnor i åldrarna 40 och 45 har ungefär en 50 procent risk för missfall. Om du blir gravid senare i livet, säger experterna, är chansen mycket större att det inte blir en hälsosam graviditet.

En mini föreläsning om preventivmedel i medelåldern

Precis som när du var tonåring, betonade budskapet att sexuellt aktiva kvinnor som närmar sig klimakteriet är vikten av att alltid använda skydd för att förhindra graviditet samt sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Nu är inte tid att kasta försiktighet till vinden och tänka, vad är chanserna?

Dr Kagan gör det kristallklart: "Det säger det om och om igen i de böcker och litteratur: Trots minskningen av fertiliteten, bör kvinnor vara medvetna om att graviditeten är möjlig fram till klimakteriet bekräftas, antingen genom 12 månader i följd utan punkter eller genom genomgående förhöjda nivåer av ett follikelstimulerande hormon, som vi kallar FSH, "säger hon.

Medan barriär former av skydd, till exempel kondom, pessar och spermiedödande medel, samt spiraler (spiral), är populära bland kvinnor i denna åldersgrupp, erbjuder Dr Kagan följande råd att sexuellt aktiva kvinnor i detta skede av livet: Om du är frisk, röker inte, och inte har högt blodtryck, diabetes, eller en historia av blodproppar, en av de nyare låg dos piller på marknaden kan vara ett bra val för dig. Dessa låg dos hormoner är också till hjälp vid behandling av sådana perimenopausala symptom som värmevallningar, oregelbundna cykler, och PMS, och de är ibland fortsatte genom klimakteriebesvär övergången, främst från åldrarna 52 till 54.

Ett sista förtydligande om fertilitet och klimakteriet

Varje gång då och då en kvinna i hennes sena 50-talet gör löpsedlarna för att ha en baby. Du kan hitta dig själv undrar om det alls är möjligt att bli gravid Postmenopause. Dr Kagan säger att svaret är ja, du kan, men det kommer inte att ske naturligt. Efter klimakteriet, är det enda sättet en kvinna kan bli gravid genom en donator ägg och provrörsbefruktning. Period.