Evb

Hur kan man förhindra infektioner eksem hud

Eksem sätter du löper större risk att utveckla hudinfektioner, såsom Staph och impetigo, men det finns sätt att minska din risk.

Mamma sa alltid att tvätta eventuella nedskärningar och bandage dem för att förhindra hudinfektioner, och det finns goda skäl för hennes råd. Från MRSA (meticillinresistenta Staphylococcus aureus) och impetigo till andra otäcka versioner av Staph, kan bakterier komma in genom sprickor i huden och orsaka infektioner. Personer med eksem bör vara särskilt flitig och se till att detta inte händer.

Även känd som atopisk dermatit, är eksem i grunden en hudsjukdom som orsakar klåda, rodnad och ibland blåsbildning och fjällning. Sunt förnuft kommer att säga att ha eksem innebär att du är mer benägna att få infektioner på grund av de oundvikliga nedskärningar och sprickor i huden, vilket kan vara en öppning för bakterier att invadera.

Men det är inte den enda anledningen. Med eksem, lägre immunitet och en obalans mellan två viktiga divisioner av T-celler gör huden mer benägna att vissa infektioner såsom Staph och STREP, berättar Tanya Kormeili, MD, biträdande klinisk professor vid avdelningen för dermatologi vid University of California i Los Angeles och i privat praktik i Santa Monica.

Styra eksem för att förhindra hudinfektioner

Förebyggande är lättare när eksem är under kontroll. För att hålla huden i god form, följ dessa steg:

 • Återfukta. Daglig fuktgivande är nyckeln. Undvik hudkräm med parfymer eller doftämnen och en lång lista över ingredienser. En vanlig fuktkräm som vaselin (vaselin och andra märken) fungerar bäst. I allmänhet tänk oljig moisturizers är bättre än krämig sådana som ofta har mer konserveringsmedel. Återfukta händerna efter varje gång du tvättar dem.
 • Undvik triggers. Håll dig borta från allt som kan irritera huden. Listan sträcker sig från tvättmedel och rengöringsprodukter till terpentin, bensin och andra lösningsmedel.
 • Använd handskar. Don handskar utanför på vintern som kall luft och låg luftfuktighet kan torka ut huden och gör eksem värre. Bär vinyl eller plasthandskar när man rör vid något som kan irritera huden, som diskmedel eller andra rengöringsprodukter.
 • Välj alla tvålar noga. Använd endast en mild tvål som Dove eller Olay när du badar, duschar eller tvättar händerna. Använd varmt vatten, inte varmt, och klappa huden torr istället för att gnugga. Sätt fuktighetskräm på omedelbart.
 • Irriterar inte huden. Försök att inte klia eller gnugga området. Håll naglarna korta. Också, undvika att bli för varm eller svettig, vilket kan göra huden känns ännu itchier. Om klåda kommer inte att försvinna, prova att använda en kall kompress för att minska behovet av att repa.
 • Besök en hudläkare Om dina symtom kvarstår, kontakta läkare -. Kan du behöva steroid medicinering eller andra behandlingar.

Symtom på eksem-relaterade hudinfektioner

Symtom på en Staph infektion i huden kan inkludera en eller flera av följande:

 • Pus-producerande lesioner
 • Gul-orange eller honungsfärgade skorpor över lesioner
 • Infekterade hårsäckar
 • Trötthet
 • Feber
 • Svullna lymfkörtlar

Behandlingen innebär i allmänhet att använda ett antibiotikum.

Virus inklusive herpes simplex (samma virus som orsakar munsår) och humant papillomvirus, bland andra, kan också infektera huden. En herpes simplex-infektion kan orsaka eksem herpeticum, en vattnig, blistery, kliande hudområde. Feber är en del av infektionen som är smärta från dessa blåsor.

Om du har eksem och du misstänker att du har en hudinfektion av något slag, kontakta din läkare omedelbart, råder Dr Kormeili. Behandlingar är tillgängliga och ju förr de är igång, desto snabbare tillfrisknande.