Evb

Hur brandvarnare kan rädda liv

En brandvarnare kan rädda liv, men det måste användas på rätt sätt för bästa brandsäkerhet. Installera brandvarnare i hela ditt hem, och kontrollera batterierna regelbundet.

Vid tiden lågor äro rytande igenom ett hus, kan det vara för sent att stoppa branden. Ännu värre, kan det vara för sent för att säkert få din familj ut ur ditt brinnande hem. Bränder kan starta och sprida sig snabbt, ofta medan du sover. Så för att skydda dig själv och din familj från bränder, installera en brandvarnare i varje viktigt område av ditt hem.

Att köpa en brandvarnare

En brandvarnare, även kallad en rökdetektor, kan ana en brand tidigt och varna en familj av överhängande fara före tragedin slår.

Brandvarnare säljs på hårdvara och järnaffärer, och även vissa stormarknader. Du kanske till och med kunna få en gratis brandvarnare från din lokala brandkåren.

Du kan köpa en brandvarnare som körs enbart på batteri eller en som är kopplad till det elektriska systemet i ditt hus och körs på el med en batteribackup. Framför allt måste varje brandvarnare du köper bär UL (Underwriters Laboratories) etikett på det.

Det finns tre typer av brandvarnare på marknaden:

 • Jonisering brandvarnare. Detta larm upptäcker stora, öppna lågor.
 • Fotoelektrisk brandvarnare. Detta larm upptäcker en rökig eld som är pyrande, innan några stora lågor komma igång.
 • Dubbel sensor brandvarnare. Detta är en kombination brandvarnare som detekterar båda typerna av bränder.

Du bör ha både en jonisering och en fotoelektrisk brandvarnare, eller en dubbel sensor brandvarnare. Och, kom ihåg, du måste brandvarnare på flera webbplatser i hela ditt hem.

Installera en brandvarnare

En brandvarnare undangömt i ett avlägset hörn av ditt hem kan inte upptäcka rök från den motsatta änden av huset förrän det är för sent. Så det är viktigt att installera en brandvarnare på varje våning i ditt hem - glöm inte din källare - och på strategiska områden på varje nivå, om du har en massa kvadratmeter. Installera en brandvarnare nära sovande områden, även inne i sovrummet av någon familjemedlem, som är svår att väcka ur sömnen, och sätta en annan i ditt kök. Installera dem högt upp på väggarna, nära taket, eftersom röken stiger snabbt.

Installera inte din brandlarm:

 • Nära ett fönster
 • Precis ovanför spisen där ånga är sannolikt att inaktivera det
 • Nära en eldstad
 • På taket intill en vägg
 • På väggen intill taket
 • Ovanför dörrar eller värme och kylkanaler

Du kommer att behöva en elektriker installera en trådbunden rökdetektor som körs på el, men att installera en batteridriven brandvarnare är ganska enkel. De flesta batteridrivna brandvarnare kan fästas på väggen med hjälp av en vanlig skruvmejsel. Några kommer även med en självhäftande dyna som fäster brandvarnaren på väggen för dig.

Att upprätthålla en brandvarnare

När din brandvarnare är korrekt installerade, måste du testa dem regelbundet för att se till att de arbetar. Här är några tips för att testa och underhålla varje brandvarnare:

 • Varje månad, testa dina brandvarnare genom att trycka in testknappen - se till att du hör larmet, alltid testa batterierna i dina trådbundna brandvarnare också, att veta att de arbetar som en backup.
 • Byt ut batterierna i din brandvarnare om det gör en lätt pipa buller - Det indikerar att batterierna är slut.
 • Håll brandvarnare rent och fritt från damm, smuts och skräp med regelbunden dammtorkning eller ett lätt vakuum med slang bifogad. Detta gör att luften kan cirkulera i enheten, vilket ger dig bättre resultat, tidigare upptäckt och bättre brandsäkerhet.
 • Byt ut brandvarnaren var 8 och 10 år.
 • Om brandvarnaren utlöses medan matlagning middag, fan rök från enheten, inte stänga av den.

Du måste byta batterier i brandvarnaren minst en gång varje år. Välj en tid som är lätt för dig att komma ihåg och hålla fast vid det. Många människor gillar att byta batterier i sina brandvarnare när sommartid slutar varje höst. Du kan också välja en semester eller en födelsedag.

Kom ihåg att göra detta regelbundet underhåll - statistiken visar att medan mer än 90 procent av hushållen har brandvarnare, kanske hälften inte fungerar på grund av saknade eller döda batterier. Och om brandvarnare inte fungerar, kan de hjälpa inte rädda ett liv.