Evb

Hur berätta om flytningar är normalt

Flytningar brukar fungera för att hålla underlivet rent och friskt. Men om det ser ut eller luktar onormalt, kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem.

Uppmärksamma dina flytningar är smart egenvård. Men vet du vad som är normalt - och vad är inte? Normal vita flytningar hjälper till att hålla slidan ren, smord och fritt från bakterier och infektioner. Å andra sidan, kan flytningar som ser ut eller luktar onormalt vara ett tecken på hälsoproblem. Det är också viktigt att komma ihåg att din menscykel kan påverka vilken typ av flytningar du har på en viss dag - och ansvarsfrihet under graviditeten kommer att variera, också.

Flytningar under menstruationscykeln

Alla kvinnor producerar flytningar under barnafödande ålder, med början ett år eller två innan puberteten och slutar efter klimakteriet. Kommer dock att färg och tjocklek av flytningar variera under menstruationscykeln, beroende på nivåerna av östrogen som cirkulerar i kroppen.

Efter mensen upphör, har du tjocka, vita flytningar. Men cirka 14 dagar efter mensen upphör - kring tiden för ägglossning - dina flytningar blir klar och blir vattniga och så elastiskt att det kan bilda tunna trådar eller linor. När din äggstocken släpper ett ägg i mitten av din menscykel, ökar din kropp också produktionen av flytningar.

"Det är vanligt att ha 30 gånger mer flytningar i mitten av menstruationscykeln," säger Carol Livoti, MD, en gynekolog i New York och en kamrat av European College of obstetriker och gynekologer. "Denna väta är ett tecken på att du har ägglossning."

Efter mitten av din menstruationscykel, kommer dina flytningar börjar tjockna. När du får i slutet av menstruationscykeln - nära till när du startar din tid - du har vita flytningar igen.

Det finns inget du kan göra för att minska mängden flytningar eller ändra dess konsistens - och du vill inte ändå. Denna flytningar är kroppens sätt att spola ut bakterier.

Flytningar under graviditeten

Samma typ av vita flytningar ni kanske har märkt i början av menstruationscykeln kommer att fortsätta efter att du är gravid. Vad är den stora förändringen? Det kommer att bli mycket mer av det.

"På grund av större blodflöde till vagina och ett uppsving i östrogen produktion, kommer flytningar under graviditeten vara i overdrive", säger Livoti. Du kanske vill ha ett trosskydd för att undvika väta på dina kläder.

"Denna ökning av flytningar fortsätter fram till leverans av ditt barn," förklarar Livoti.

Några veckor innan din leverans datum, kommer du att märka en annan ökning av mängden flytningar, samt en tjockare konsistens. Detta beror på att slem plugg, som fyller den lilla öppningen till livmoderhalsen, laddas ur som förberedelse för arbetskraft. Fostervatten kan också läcka stadigt, i små mängder, eftersom kroppen förbereder sig för förlossningen. Men om det finns en plötslig våg av vätska, komma till sjukhuset direkt. Det betyder att ditt vatten pank och du kommer att föda snart.

Om du inte redan vid 37 veckor, kontakta din läkare omedelbart om du märker en plötslig ökning eller förändring i färgen på din ansvarsfrihet graviditet, speciellt om det är färgat av blod. Detta skulle kunna vara ett tecken på tidig förlossning.

När flytningar är inte normalt

Medan flytningar är normalt för det mesta, i vissa fall det kan indikera en infektion. "Normal urladdning är klar eller vit och inte luktar illa," säger Livoti. "Du borde vara orolig om dina flytningar är gul, grå eller grön, har en clumpy konsistens som keso, eller har en onormal lukt."

Onormala flytningar kan signalera något av dessa villkor:

  • Vaginos. Flytningar som är gul, grön eller grå kan tyda vaginos, vilket är en bakteriell vaginal infektion. En annan ledtråd som du kan ha denna typ av infektion: "Din flytningar kommer att ha en fiskliknande lukt," säger Livoti.
  • Svampinfektion. En vit urladdning som ser ut som keso är kardinal tecken på en svampinfektion. Du kommer förmodligen också har intensiv klåda och kan märka en viss svullnad runt vulva.
  • Trichomoniasis. Flytningar som avger en stark, obehaglig lukt som liknar ruttna ägg är oftast ett tecken på sexuellt överförbara sjukdomar (STD) trichomoniasis. Den flytningar kan också vara skummig.
  • Klamydia eller gonorré. Om du inte är gravid eller i mitten av din menscykel, kan en plötslig ökning av mängden flytningar vara ett symptom på en av dessa könssjukdomar. Chlamydia och gonorré kan också orsaka en brännande känsla när du kissar.

Läkaren bör utvärdera någon av dessa förändringar i dina flytningar. Vaginala infektioner, inklusive sexuellt överförbara sjukdomar, är oftast behandlingsbara.

För att undvika osund flytningar, hålla underlivet rent och torrt, undvik kräkas, alltid använda kondom vid sex, och undvika hygienartiklar, parfymerade tvålar och parfymerade tamponger eller dynor. "God hygien och öva säker sex är de bästa sätten att hålla din flytningar normal och frisk", säger Livoti.

Hitta mer information i vardagen hälsa PMS centrum.