Evb

Hur att välja rätt kontaktlinser

Dagstidningar, hårda eller mjuka, multifokala linser - dessa är bara några av de alternativ att överväga när du väljer kontaktlinser som bäst kommer att passa dina ögon.

Kontakta lins bärare, överväga dina alternativ. Det finns förlängd slitage kontakter, engångsmaterial, och även linser som kan förändra din ögonfärg. Men som med alla köp av en medicinteknisk produkt, bör köpa kontaktlinser göras med omsorg och försiktighet. Dessa tips hjälper dig att välja rätt typ av kontaktlins för dina behov.

Kontakta linsalternativ

Ditt första steg är att välja mellan två grundläggande typer av linser: mjuka och hårda. "De flesta människor som bär linser använder mjuka linser - 9 av 10 personer," säger Thomas L. Steinemann, MD, docent i oftalmologi vid Case Western University och en talesman för European Academy of Ophthalmology. "De stela gas permeabla linser bärs av endast cirka 10 procent av människor." Hårda linser är oftast ett bättre val för människor som har astigmatism eller ett medicinskt tillstånd där protein avlagringar bildas på kontaktlinsen.

När du har valt hårda eller mjuka linser, det finns många typer av kontaktlinser tillgängliga, både i termer av hur de åstadkommer synkorrigering och hur ofta de behöver bytas ut:

Daglig bär linser. Denna typ av kontaktlins är oftast det billigaste alternativet. Daglig bär linser måste tas ut och desinficeras varje natt och ersätts på ett schema. Den ersättningsperiod kan variera kraftigt efter typ och märke, från varannan vecka till var tredje månad.

Utökade bär linser. Denna typ av kontaktlins är avsedd att bäras under natten, även om de måste tas bort minst en gång i veckan för rengöring och desinfektion. Däremot uppmuntrar många ögon proffs inte deras användning. "Jag rekommenderar att folk inte bära kontakter över en natt, även om de är utökade linser," säger Dr Steinemann. När du sover med dina kontaktlinser i, minskar du mängden syre till ögonen, vilket gör dina ögon mer mottagliga för infektioner - speciellt hornhinnan infektion.

Endagslinser. Endagslinser får kastas varje dag efter användning, så inget underhåll är inblandad. De kostar mer eftersom du behöver ett par nya varje dag, men de är mycket mer praktiskt. Engångsmaterial som byts veckovis eller månadsvis kräver samma regelbunden vård som dagliga linser. Engångsmaterial är ett bra alternativ för människor med allergier eller andra förhållanden som förvärrar bildningen av protein inlåning från tårfilmen.

Toriska linser. Denna typ av lins används för att korrigera astigmatism, ett tillstånd där synen är suddig på grund av en oregelbundet formad hornhinna eller lins inuti ögat. De är oftast dyrare än andra linser.

. Färgade linser Färgade kontakter kan dramatiskt ändra färgen på dina ögon - att även de brownest ögon ser blå eller grön, till exempel - eller förbättra din naturliga färg. De kan bäras av rent kosmetiska skäl eller för att också korrigera synen.

Multifocal kontaktlinser Människor med. presbyopi - ett tillstånd som uppstår när människor blir äldre och deras ögon har en svårare tid att föra nära objekt i fokus - kan ibland ha sin vision korrigeras med bifokala eller multifokala linser. En teknik, som kallas monovision, använder en kontaktlins för avstånd i det dominerande ögat och en kontaktlins för närseende i den icke-dominanta ögat. Modifierad monovision använder en bifokal eller multifokal lins i den icke-dominanta ögat. "Det kan vara svårt för vissa människor som inte kan hantera suddighet eller som har svårt att filtrera bort visuella distraktioner," säger Steinemann.

Köpa kontakter? följa dessa säkerhetstips

När du köper kontaktlinser, hålla dessa tips i åtanke:

  • Köp inte linser ur trasiga box set. Kontrollera att förpackningen är hermetiskt stängd.
  • Var försiktig när du köper kontakter på Internet. Stanna med välrenommerade webbplatser som kommer att bekräfta ditt recept med din ögonläkare och som erbjuder märkesvaror namn. När du tar emot din beställning, se till att informationen om varje kontaktlins rutan matchar ditt recept.
  • Var noga med att använda en aktuell recept från din optiker, recept är bara bra för ett år från det datum de är skrivna.

Även om du inte behöver synkorrigering, inte köpa kosmetiska linser utan att rådfråga en professionell ögonvård. Theatrical kontaktlinser som används för Halloween eller andra tillfällen säljs på internet, skönhetssalonger, och även närbutiker. Men även kosmetiska linser, såsom linser används för synkorrigering, måste monteras av utbildad personal och bör övervakas med uppföljande besök för att förhindra ögoninfektioner och andra problem.

Kontaktlinser är ett utmärkt sätt att korrigera synen. Och genom att ta några nödvändiga försiktighetsåtgärder, kan du avgöra vilken typ kontaktlins som är bäst för dina behov.