Evb

Hudutslag och överaktiv blåsa

Följ dessa råd för att hålla huden ren och undvika att utveckla ett utslag när du har en överaktiv blåsa.

En överaktiv blåsa kan vara ett pinsamt och upprörande skick, men det kan också leda till ett visst obehag på grund av hudutslag som orsakas av exponering för urin.

Urin är skapad av njurarna som de filtrera orenheter från kroppen, och det kan irritera huden efter långvarig exponering. De bakterier som normalt lever på huden i underlivet kan omvandla vissa ämnen i urinen till ammoniak, vilket är mycket hårda på huden.

Urin också kan påverka pH-nivå, vilket gör huden mer mottaglig för angrepp av svampar eller jäst. Personer med inkontinensproblem utvecklas ofta jäst infektioner, Jock kliar, eller andra typer av svampinfektion.

En överaktiv blåsa också kan leda till hud nötning som våt hud gnids mot tyg i underkläder, de elastiska eller tejpfästorganen i vuxen blöjor, eller plast i benrynkor.

Rengöring huden efter urinläckage

Det viktigaste att komma ihåg är att rengöra huden ordentligt direkt efter urin läckage har inträffat. Här är några tips på rengöring för att förhindra hudutslag:

  • Använd en mild tvål och varmt vatten för att tvätta huden fri från urin.
  • Skölj väl för att förhindra utslag eller torr hud Torr orsakas av tvålrester.
  • Klappa huden torr med en handduk. Pat snarare än gnugga, för att undvika att gnugga huden rå.
  • Frekvent tvättning med tvål och vatten kan torka ut huden eller irritera den. Om detta händer dig, kanske du vill överväga att använda disponibla våtservetter eller perineal (underlivet) rengöringsmedel. Dessa produkter innehåller milda antiseptiska medel och rengöringsmedel skonsammare mot huden än de i tvål, och inte kräver sköljning. Vissa perineal rengöringsmedel är också pH-balanserad för huden och innehåller antimikrobiella medel för att döda skadliga bakterier.

När du väljer något rengöringsmedel du bör undvika produkter som innehåller parfym eller alkohol, eftersom de kan irritera eller torka ut huden.

Hudvårdsprodukter och överaktiv blåsa
Om du hamnar rengöra huden så ofta att du torka ut eller irritera det, använd en fuktkräm. Återfuktning tätning i befintlig fukt eller lägga fukt till huden, och finns i krämer, lotioner eller pastor.

Om du ofta överaktiv blåsa olyckor, och kommer sannolikt att bli blöt under långa perioder, kanske du vill överväga att använda en hud tätningsmedel eller urin fuktspärr. Vissa är krämer eller salvor som innehåller ingredienser som lanolin eller vaselin som bildar en skyddande barriär på huden.

Det finns också sprayer eller rengöringsservetter som täcker huden i en klar skyddsfilm men tillåter luftflöde. Kom ihåg att du fortfarande har att rengöra huden efter inkontinens, även när du använder dessa produkter. Bara återanvända din fuktspärr efter rengöring och torkning av huden.

Slutligen, det finns ett antal produkter för att behandla befintliga hudutslag:

  • Hydrokortison kräm kan användas då och då för att lugna irriterad hud. Följ din läkares rekommendationer för användning.
  • Personer med utslag svampinfektion (detta kan verka som hudområden som är klarrött med omgivande gupp) kan köpa over-the-counter krämer som kommer att behandla dessa infektioner, men du bör kontrollera med din läkare innan du använder dem.
  • Du skulle kanske även överväga att använda ett svampdödande pulver om du upptäcker att din hud är ständigt fuktig. Detta kan hjälpa till att absorbera fukt samt förhindrar svamp och jäst infektioner.

En överaktiv blåsa behöver inte leda till hudproblem. Vara beredd att rengöra, återfukta och skydda huden - och se din läkare om hudutslag eller andra hudirritationer utvecklas.