Evb

Högt kolesterol: varför din könsfrågor

Ditt kön spelar en roll i din risk för hjärtsjukdom och stroke. Läs om de viktigaste skillnaderna mellan män och kvinnor, och vilka åtgärder du kan vidta för att säkerställa sunda kolesterolnivåer.

Hjärtsjukdomar och stroke är en angelägenhet för både män och kvinnor. I själva verket är hjärtsjukdomar den vanligaste dödsorsaken för båda könen. Men enligt European Heart Association, unga kvinnor har en mycket lägre risk för hjärt-kärlsjukdom på grund av den skyddande rollen av hormonet östrogen, vilket tenderar att öka HDL (det "goda" kolesterolet) nivåer.

Det finns två typer av kolesterol, är LDL (det "onda" kolesterolet) och HDL (det "goda" kolesterolet). Högt kolesterol, eller för mycket LDL-kolesterol i blodet, en viktig riskfaktor för hjärtsjukdom och stroke. Höga nivåer av HDL, å andra sidan, kan hjälpa till att skydda ditt hjärta.

Män och premenopausala kvinnor har viktiga skillnader i kolesterol mätt genom profiler blodfetter - nivån av LDL, HDL och triglycerider i blodet. Unga kvinnor tenderar att ha lägre LDL-nivåer än unga män, och, från puberteten på, kvinnor tenderar att ha högre HDL-nivåer än män. När östrogen produktionen minskar efter klimakteriet, kvinnor goda nivåer minskar kraftigt. Även efter 55 års ålder, kvinnor tenderar att ha högre dåliga nivåer än män. Båda dessa förändringar ökar en kvinnas chanser hjärtproblem efter klimakteriet.

"Vi fortsätter att lära sig nya saker om samspelet mellan hormoner, som östrogen, och lipider - och det blir mer komplicerat", säger Byron Lee, MD, biträdande professor i kardiologi vid University of California, San Francisco. Vetenskapen om kolesterol och könsskillnader fortsätter att utvecklas.

Fakta om män och kolesterol

Här är några könsspecifika överraskningar som män behöver veta om kolesterol och hjärtsjukdomar:

 • Män 45 år eller äldre löper en högre risk. Risken för högt kolesterol och hjärtat ökar sjukdomen med åldern, och män över 45 år löper störst risk.
 • Yngre män behöver uppmärksamhet, alltför. Totalt kolesterolvärden är nära relaterade till risken för hjärtsjukdom hos yngre män. Var uppmärksam på vad du äter, speciellt till ditt val av oljor och fetter, titta på din vikt, och att vara fysiskt aktiv. Och vet dina siffror: Alla 20 år och äldre bör få screening för högt kolesterol med en allmänläkare.
 • Lean män kan också vara i riskzonen: En studie från European Heart Association tidskriften Circulation visade att insulinresistens (när kroppen inte längre kan effektivt använda insulin, det hormon som ansvarar för att sänka kroppens nivåer av socker glukos) kan spela en större roll i ökad risk för hjärtsjukdom för yngre män. Forskarna tittade på könsrelaterade förändringar i insulinresistens hos ungdomar, och fann att insulinresistens var mer frekvent hos män än kvinnor, trots magrare kroppstyper i hanarna. Den insulinresistens var också förenad med en minskning av det goda kolesterolet och en ökning av triglycerider.

Vad kvinnor behöver veta om kolesterol

Här är några fakta som kvinnor behöver veta om kolesterol:

 • Hjärtsjukdom är en kvinnas sjukdom, alltför. Risken för hjärtsjukdom och stroke är låg för unga kvinnor, men ökar efter klimakteriet. Postmenopausala kvinnor har inte så stor risk för hjärtsjukdom och stroke som gör män.
 • Tidig menopaus frågor. Vare naturligt eller på grund av en hysterektomi, ökar tidig menopaus en kvinnas risk för hjärtsjukdom. Den skyddande effekten av östrogen försvinner efter klimakteriet, tidig menopaus innebär att en kvinna har färre års skydd mot hjärt-kärlsjukdomar.
 • Hormonbehandling kan inte skydda. Även juryn är fortfarande ute på de långsiktiga effekterna av drogerna, postmenopausal hormonbehandling (HRT) med enbart östrogen eller en kombination av östrogen och gestagen tycks inte ge skydd mot hjärtsjukdomar, enligt att National Institutes of Health. Vissa nyare studier tyder på att HRT faktiskt ökar risken för hjärtsjukdom. Det här ämnet är fortfarande kontroversiell: Några andra studier tyder på en minskad risk för hjärtsjukdom för kvinnor som börjar HRT i sina tidiga klimakteriebesvär år. Med allt detta tillsammans, rekommenderar European Heart Association att HRT inte förskrivas för att hjärtat skydd.
 • Graviditet har olika regler. Dr Lee konstaterar att gravida kvinnor ibland har ökat kolesterolnivåer, men de kanske inte har några långsiktiga effekter. Och kolesterol är viktigt för det växande fostret - det behövs för att stabilisera cellmembran, galla produktion och hjärnfunktion, bland andra funktioner.
 • Fråga din läkare om dina risker för hjärtsjukdomar. Vissa läkare kan inte fokusera på hjärtsjukdom risk med kvinnliga patienter så mycket som sina manliga motsvarigheter, trots att hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i Europa, precis som det är för män.

Vad alla bör veta om högt kolesterol

Högt kolesterol är en av de viktigaste riskfaktorerna för hjärtsjukdom. Ju högre din LDL-nivå, desto större är risken för att utveckla hjärtsjukdom.

En familj historia av hjärtsjukdomar, särskilt hjärtsjukdom i unga år, är också en av de viktigaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom. Om din far eller bror var yngre än 55 år när han fick en hjärtattack eller din mamma eller syster fick en hjärtattack när hon var yngre än 65 år, är du på en ökad risk för hjärtsjukdom. Det är en varning att du måste vara särskilt försiktig med andra riskfaktorer som du kan göra något åt, såsom högt blodtryck, diabetes, rökning, övervikt och en stillasittande livsstil. Varje riskfaktor ökar risken att utveckla hjärtsjukdom, med flera risker är särskilt farlig.

Men även om du har flera riskfaktorer, det finns en hel del som du kan göra för att minska dina chanser att utveckla hjärtsjukdom:

 • Sluta röka om du är rökare. Enligt European Heart Association, kan rökning sänka dina goda kolesterolvärden och även gör det svårare att få den motion du behöver för att sänka kolesterolvärden.
 • Bibehålla en hälsosam vikt. Börja på en viktminskning program om du är överviktig. Att förlora 5 till 10 procent av din nuvarande vikt kommer att sänka din risk att utveckla hjärtsjukdom. För att avgöra om du är överviktig, beräkna din body mass index (BMI).
 • Motionera regelbundet. Försök att få minst 30 minuters måttlig motion nästan varje dag. En rask promenad, trädgårdsarbete, och dans finns enkla sätt att inkludera motion i din dag. Regelbunden träning kommer att förbättra din lipid profil, även om du inte ner i vikt.
 • Begränsa alkoholhaltiga drycker. European Heart Association rekommenderar att kvinnor konsumerar inte mer än en alkoholhaltig dryck per dag och män har inte mer än två drinkar per dag.
 • Hjärt-hälsosam kost. Följ en hjärt-hälsosam kost plan som innehåller grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, fisk, magert kött eller fågel, och låg fetthalt eller fettfri mejeriprodukter. Begränsa mängden fett, kolesterol och natrium i din kost. Dr Lee betonar att den typ av olja du använder i matlagning är väldigt viktigt, välj en låg halt av mättat fett, som olivolja, för att förbättra din lipid profil.

Högt kolesterol är riskabelt, men det finns mycket du kan göra åt det, man eller kvinna. Ta reda på vad dina kolesterolnivåer är och sedan vidta åtgärder för att få dem till de nivåer idealiskt behöver genom att arbeta med din läkare.