Evb

Hjärtinfarkt: Vad är högt kolesterol fick att göra med det?

Kontrollera kolesterolvärden är en viktig aspekt av god hjärthälsa, men verkligen minimera din risk för hjärtinfarkt innebär att titta bortom kolesterol siffror.

Övervakning dina kolesterolnivåer är en viktig del av att upprätthålla din hälsa, men nyare studier har ifrågasatt betydelsen av kolesterol som en riskfaktor för hjärtsjukdom.

Forskning under de senaste åren tyder vanligen upprätthålls föreställningen att höga nivåer av LDL (eller dåliga kolesterolet) och låga nivåer av HDL (eller goda kolesterolet) leda till hjärtinfarkt får inte vara sant, trots allt. Senast en 2011 studie publicerad i The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism fann att låga nivåer av HDL, medan samband med hjärtinfarkt, är inte orsaken. En annan studie 2011, publicerad i The Lancet, visade att bland personer med normala nivåer av LDL-nivåer, förekomsten av kalcium i kranskärlen var en mer betydande prediktor för hjärtinfarkt och stroke. Och tidigare forskning har visat att nästan hälften av patienterna på sjukhus för hjärtsjukdom har LDL-nivåer lägre än 100 - en nivå som anses "optimal" vid National Heart Lung and Blood Institute.

Så varför personer med normal cholesterolnummrar få hjärtinfarkt? Och varför gör vissa människor med högt kolesterol fly hjärtsjukdom? Ytterst är plack byggs upp i artärerna vad som orsakar hjärtinfarkter. Och medan högt LDL-kolesterol är en bidragande orsak till plack byggs upp, LDL-nivåer visar helt enkelt den andel av dåligt kolesterol i blodet. Färska studier visar att hjärtinfarkt riskerar faktiskt kan ha mer att göra med storleken på kolesterol partiklar och deras totala antal snarare än den totala mängden av LDL-kolesterol i blodet. (Märkligt nog, mindre LDL-partiklar tycks utgöra en större risk för hjärtinfarkt, enligt en färsk rapport från Mayo Clinic.)

Eftersom en vanlig blodprov för kolesterol inte avslöjar information om LDL partikelstorlek, behöver du ett separat test, vilket inte är allmänt tillgängliga, enligt Mayo Clinic rapport.

Fortfarande, som Danya L. Dinwoodey, MD, en kardiolog vid Lahey Clinic i Burlington, Massachusetts, förklarar, "höga kolesterolvärden är endast cirka 50 procent av din hjärtattack risk. Det finns ingen enskild riskfaktor som kan förutsäga vem som kommer ha en hjärtattack. "

Och, tillägger hon, "Några behandlingsbara sjukdomar som diabetes, perifer kärlsjukdom och kronisk njursjukdom sätta dig på högre risk än högt kolesterol."

Ju fler hjärtsjukdom riskfaktorer du har, dr Dinwoodey säger, desto högre blir din totala risken hjärtattack. Förutom att hålla dina kolesterolnivåer i schack, här är några andra riskfaktorer för att notera och ändra om du kan.

Hjärtattack riskfaktorer du inte kan ändra

"Även om du gör allt rätt, det finns vissa hjärtinfarkt riskerar du inte kan undvika," Dinwoodey säger. Dessa är:

 • Familj historia. Om en av dina föräldrar hade eller har hjärtsjukdom, du har minst en riskfaktor för hjärtsjukdom. Om du är afrikansk-europeisk, mexikansk-europeisk eller asiatisk-europeiska, din risk för hjärtsjukdom - och därmed hjärtinfarkt - är också högre.
 • Ålder. När du är 65, din risk för ökad hjärtinfarkt.
 • Sex. Om du är en människa, att du har en högre risk för hjärtinfarkt i alla åldrar, men kvinnor är inte immuna. "Hjärtsjukdom [risk] för kvinnor inte ökar med åldern", säger Dinwoodey.

Stor hjärtinfarkt riskfaktorer kan du ändra eller behandla

Dessa kallas påverkbara riskfaktorer eftersom du kanske kan göra något åt ​​dem. Högt kolesterol är högt på listan över påverkbara riskfaktorer, som är följande:
 • Rökning. Enligt US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 20,8 procent av européerna fortfarande röker. Om du röker ett paket cigaretter per dag, risken att få en hjärtinfarkt mer än fördubblar över det av någon som inte röker.
 • Högt blodtryck. Högt blodtryck ökar risken för hjärtinfarkt och även ökar risken för stroke och njursvikt.
 • Fysisk inaktivitet. Inte utövar regelbundet bidrar till att risken för hjärtinfarkt, fetma, högt kolesterol, diabetes och högt blodtryck.
 • Fetma. Liksom inaktivitet ökar fetma flesta av dina andra riskfaktorer. Den värsta typen av vikt för hjärtsjukdom är magen fett - förlorar bara 10 pounds kan kraftigt minska din risk.
 • Diabetes. Minst 65 procent av personer med diabetes dör av någon typ av hjärtsjukdom eller kärlsjukdom. För att bäst förebygga utveckla hjärtsjukdom ovanpå diabetes, hantera din sjukdom väl, med hjälp från din läkare, äta en hälsosam kost och motion för att bibehålla en hälsosam vikt.

Bidragande riskfaktorer du kan också styra

Ditt arbete är ännu inte klar. Utöver dessa viktiga riskfaktorer, finns det några bidragande faktorer du behöver uppmärksamma:

 • Stress. Emotionell stress kan sätta stress på ditt hjärta och kan bidra till en tendens att äta för mycket och röka. Identifiera dina stressorer och anta tekniker för att kontrollera stress.
 • Diet. Du kan positivt påverka riskfaktorer såsom högt kolesterol, övervikt, högt blodtryck och diabetes med en kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkorn, magert protein och magra mejeriprodukter.
 • Alkohol. Lite alkohol kan vara bra för ditt hjärta, men bara lite. För mycket alkohol bidrar till högt blodtryck och andra riskfaktorer. Sip högst två drinkar per dag om du är en man och en drink en dag om du är en kvinna.

Även om kolesterol kanske inte är så potent en hjärtsjukdom riskfaktor som en gång trodde, är det fortfarande viktigt att hålla dina nivåer frisk som en del av din totala hjärt-hälsoplan. Everyday hälsa expert Arthur Agatston, MD, en förebyggande hjärtspecialist och docent i medicin vid University of Miami Miller School of Medicine, säger läkaren bör utvärdera din totala kolesterol tillsammans med andra riskfaktorer för hjärtsjukdom, inklusive familjehistoria av hjärtinfarkt eller stroke. "Om du är i riskzonen för en hjärtattack", säger han. "Då sänka ditt kolesterol, oavsett vilken nivå det var i början, kan vara livräddande."