Evb

Hjälper ljusterapi psoriasisartrit?

UV-ljus behandling är en säker och effektiv behandling för psoriasis, och det kan också hjälpa psoriasisartrit.

Psoriasisartrit tar ofta en multi-terapi metod att behandla. En komponent kan vara ljusterapi eller ljusterapi, vilket ger en effektiv och låg risk alternativ för behandling av mild till måttlig psoriasis.

Psoriasis är särskilt mottaglig för en smal frekvens av ultraviolett ljus, och denna så kallade "smalt band" ljusterapi har gradvis undan äldre alternativ bredband behandling för psoriasis.

Även ljusbehandling inte är godkänd av amerikanska Food and Drug Administration för behandling av psoriasisartrit, föreslår begränsad evidens för att lederna påverkas av sjukdomen kommer att svara på behandling riktad till huden: "Du får en systemisk modulering av immunsystemet. Det är intressant att när man behandla huden, lederna svara ", säger Jami Miller, MD, biträdande professor vid Vanderbilt University i Nashville, Tennessee, och handledare i Vanderbilt Ljusbehandling Center.

Precis hur mycket lederna reagerar varierar, och det är viktigt att förstå att din medicinska teamet kan föreslå annan behandling för din psoriasisartrit. "Den artrit behöver droger för att kontrollera eftersom det kan vara en mycket destruktiv typ av artrit om den inte behandlas aggressivt", säger Yusuf Yazici, MD, en reumatolog vid New York University Hospital för ledsjukdomar i New York.

Typer av UV-ljus behandling av psoriasis

Din läkare kan föreslå en eller flera av följande UV ljusterapi eller kombination närma terapi:

  • Ultraviolett A (UVA). En av de vanligaste alternativen är korta skurar av UVA, vanligtvis börjar vid 30 sekunder i längd och byggnad i varaktighet som patient anpassar sig till exponeringen. En konventionell behandling schemat efterlyser tre pass per vecka för 4 till 50 sessioner, tills psoriasis har försvunnit. "Vi brukar gå för 20 sessioner på första," säger Dr Miller. "Om vi ​​inte ser något alls efter 20 sessioner, tänka vi behandlingen."
  • Ultraviolett B (UVB) med alefacept. Nyligen har forskare haft framgång i teaming UVB med läkemedlet Amevive (alefacept), ett biologiskt medel som verkar ha färre biverkningar än andra systemiska läkemedel mot psoriasis medel.
  • PUVA (psoralen och UVA). För avancerade fall av psoriasis, kan en läkare föreslå utöka UVA behandling med ett oralt läkemedel som kallas psoralen. Tas strax före ljusbehandlingen verkar psoralen för att öka den terapeutiska effekten av ljus på immunsystemet. "PUVA är spektakulärt effektiv", säger Miller. Eftersom PUVA kan vara så kraftfull, är behandlingen sällan hos barn.

Varningar om UV-ljus terapi

Det finns många faktorer att tänka på om du funderar på att genomgå ljusterapi:

  • Mörkare hy kanske inte svarar lika bra. Medan ljusterapi för psoriasis kan användas oberoende av din hy typ, ljushyade människor vanligtvis svarar på behandling snabbare än de med mörkare hud, säger Miller.
  • Schemaläggning kan vara svårt. Schemaläggningen av ljusterapi visar skrämmande att många presumtiva patienter, säger Miller. Den största avskräckande är besväret att resa till en behandling plats flera gånger i veckan för en regim som kan sträcka sig flera månader. En annan komplikation är att patienter som utökar UVA behandling med psoralen måste bära skyddande solglasögon när de vistas utomhus i 24 timmar efteråt för att skydda sina ögon mot natutally förekommande UVA i solljuset.
  • Ljusterapi är inte så tillgänglig som det brukade vara. Psoriasis ljusterapi är i allmänhet mindre tillgängligt än det var för 10 eller 20 år sedan, eftersom det finns fler behandlingar för psoriasis nu och försäkringsskydd för ljusterapi har blivit mindre tillgängliga, säger Miller. Och det kan bli dyrt: Kostnaden för en enda ljusterapi session kan nå 75€ särskilt om behandlingen ges i kombination med psoralen eller annan systemiskt läkemedel.
  • PUVA bär viss cancerrisk. UVB är mycket låg energi, och långvarig användning verkar inte öka en persons risk för hudcancer. Men långvarig användning av PUVA tycks öka risken för både basal och skivepitelcancer. "The break verkar vara på 250 sessioner i en livstid, så vi försöker att begränsa det," Miller säger.

Försäkringsfrågor med ljusterapi

Nyligen, en Flashback (NPF) rapport belysa problem patienterna har att få försäkringsskydd för ljusterapi. Brist på försäkringsskydd, eller kostnad, var en av de topp tre skäl patienter avbröt ljusterapi, enligt ungefär 90 procent av de 200 läkare som svarade på NPF enkäten.

Det är inte förvånande med tanke på det typiska mönstret för ljusterapi försäkringsskydd, säger Sheila Rittenburg, senior chef för opinionsbildning och externa angelägenheter för NPF. Försäkrade patienter brukar efterfrågas enlön av 25€ till 40€ per ljusterapi session, och en behandlingskur vanligtvis innebär tre sessioner i veckan i upp till 30 veckor. Underhåll ljusterapi efter detta kan innebära ett besök per vecka.

På grund av de kostnader och den tid engagemang inblandade, genomför ljusterapi är ett beslut som kräver en hel del eftertanke. För att hjälpa dig att avgöra om denna behandling är vettigt för dig, prata över de möjliga fördelarna med din medicinska team.