Evb

Hjälp för åderbråck

När ventilerna inne i venerna i benen inte fungerar bra, blod pooler i dessa ådror. De åderbråck att resultatet från denna dålig cirkulation kommer att svara på venkirurgi när andra behandlingsalternativ taktik misslyckas.

Du kanske inte tänker så mycket om hur blodet får från dina fötter och ben att ditt hjärta tills du märker åderbråck. Dessa vridna, tjocka, blå ådror strax under huden visas på kalvar eller underben på upp till 40 miljoner människor i Europa. De kan orsaka värk och smärta, och även svullnad eller utslag. Lyckligtvis kan minimalinvasiv venkirurgi hjälpa när andra åtgärder inte är effektiva.

Vem får åderbråck?

Cirka 55 procent av kvinnorna och 45 procent av män har någon typ av problem med sina ådror, med åderbråck påverkar hälften av alla människor 50 år och äldre.

Före 50 års ålder, åderbråck är vanligare hos kvinnor, säger Amy Reed, MD, en kärlkirurg och docent i kirurgi vid University of Cincinnati, men bland människor i femtioårsåldern, sextiotalet, och bortom, åderbråck är så vanliga i män som de är i kvinnor.

Orsaker till åderbråck

Venerna i kroppen bär blodet tillbaka till hjärtat. De innehåller små ventiler som öppnar för att låta blod genom och sedan stänga för att förhindra blod från back-strömmar i fel riktning, säger Dr Reed. Men för personer med åderbråck, ventilerna i benens ytliga vener - de vener som är endast 1 till 2 centimeter under huden - stoppa stängning, och gravitationen blodet tillbaka ned så att den pooler inne i venen.

Den vanligaste orsaken till åderbråck är ärftlighet. Om du har en familjemedlem med en historia av åderbråck, är din risk att utveckla dem 25 till 30 procent, säger Reed. Om två familjemedlemmar hade dem, ökar din risk för att 30 till 45 procent.

Kvinnor som har haft tre eller fler graviditeter är också högre risk, eftersom den extra vikten från livmodern sätter press på venerna i benen, vilket gör det svårare för blodet att komma igenom. Det är också anledningen till människor som är överviktiga löper större risk för åderbråck, säger Reed. Att ha en historia av blodproppar också ökar risken.

Åderbråck symtom

Personer med åderbråck kan uppleva:

 • Synlig blå, svällande ådror, men de kan också vara osynlig
 • Svullnad runt anklar eller underben som går bort efter att ha benen högt över natten
 • Värkande och en känsla av tyngd i benet
 • Klåda, utslag, och en känsla av värme eller värme runt områdena för åderbråck
 • Nedskärningar eller repor runt venerna som inte läker bra, vilket händer eftersom benet är fylld med extra blod, säger Reed.

Vad du kan göra hemma för åderbråck

Du kanske inte att kunna undvika åderbråck, men följande tips kan sänka din risk att utveckla dem eller för att behöva venkirurgi:

 • Hålla upp goda benet cirkulation. Motion varje dag genom promenader eller rör på underkroppen i ca 30 minuter är bra för din hälsa och för benet cirkulation, säger Reed. Även om det ibland är svårt att undvika, stående eller sittande under långa perioder kan orsaka allvar att dra blod ner i dina ådror. Försök att flytta din vikt från ena foten till en annan när du står, eller gå upp varje 30 minuter när du sitter och ta en kort promenad för att öka benet cirkulation.
 • Få lite benstöd. Reed rekommenderar att du använder stödstrumpor som hjälper till att komprimera benet och pressa blodet i rätt riktning. Strumporna finns i olika lutning kompressioner, så du bör tala med din läkare om vilka som är rätt för dig, säger Reed. Gör inte stöna eller sluta läsa: Inte alla stödstrumpor är den typ din stora moster Sadie bar. Vissa ser ut som traditionella knähöga eller lårhöga nylonstrumpor för kvinnor eller vita sport strumpor eller svarta strumpor byxor för män.
 • Höj benen. Höja benen ovanför hjärtat nivå kan hjälpa blodet rinna ut ur svullna åderbråck, säger Reed. Däremot höjer de flesta människor inte benen tillräckligt högt. Du måste vara på en fåtölj eller liggande på en soffa med benen högre än hjärtat för att det ska vara effektivt.

Professionella behandlingar för åderbråck

Om du inte får befrielse från stödstrumpor och motion, är det dags att se en kärlkirurg och tänka venkirurgi, säger Reed. Här finns alternativ din kirurg kan rekommendera:

 • Sclerotherapy. Detta förfarande innebär att injicera ett kemiskt i venen som ärr åderbråck och stoppar blodet från att fylla dem. Denna typ av förfarande används typiskt för åderbråck "grenar" och vener spindel, säger Reed.
 • Ablation. Detta öppenvården förfarande innebär en kateter med en smal slang i en ven med ett ultraljud som guide. Eftersom katetern långsamt avlägsnas, sänder den ut en energikälla, antingen laser eller radiofrekvent energi, för att stänga venen från insidan venväggen, säger Reed. Patienter promenad med ett sår utan storleken på en nål och kan utöva inom 72 timmar.
 • Vein stripping. Detta förfarande är hundra år gammal, säger Reed. Den används sällan idag, och endast till patienter vars Åderbråck är för stor för att avsluta med ablation. Vein stripping innebär att göra ett snitt i ljumsken och i vaden, knyta av åderbråck grenarna, och sedan ta bort venen.

Med varje förfarande, det finns alltid en risk för att utveckla en blodpropp efteråt, men din kirurg bör kontrollera för blodproppar efter ingreppet är avslutat och ett par dagar senare, säger Reed. Det är också möjligt för en ny åderbråck att utvecklas i framtiden.

Medan du tar åtgärder för att förebygga åderbråck är alltid ett smart steg, är det bra att veta att mindre ingrepp än vad som fanns i det förflutna kan bli av med åderbråck, bör du utveckla dem.