Evb

Har Mel Gibson verkligen bipolär sjukdom?

Angry samtal med skådespelaren Mel Gibson till sin ex-flickvän skapade rubriker när utdrag gjordes offentligt. De öppnade också upp en dialog om bipolär sjukdom.

Under sommaren 2010 var skådespelaren Mel Gibson förstasidesnyhet, och inte på grund av en ny filmroll. Två kassettband, påstås av Hollywoodstjärnan hotade ex-flickvännen Oksana Grigorieva, gjordes offentligt. I dem kan Gibson höras använda svordomar, kränkande Grigorieva, och hotar hennes liv.

Detta är inte första gången Gibson rykte har kommit i blåsväder. År 2006 gjorde han rubriker när han lanserade en antisemitisk tirad mot en polis arresterar honom på en avgift på rattfylleri. Med tanke på Gibsons stormiga förflutna, har det varit mycket media spekulationer om huruvida en psykisk hälsotillstånd kan ligga bakom hans beteende.

Mel Gibson är faktiskt den som startade spekulationer. I en 2008 dokumentär, sade Gibson själv att han hade fått diagnosen bipolär sjukdom. Några av hans raseri-fyllda beteende är konsistent med en person som har bipolär sjukdom, säger Douglas Bey Jr, MD, en psykiater i Normal, Illinois, och författare till den kommande boken Loving en deprimerad man.

"Irritabilitet är ett primärt symptom på bipolär sjukdom", säger Dr Bey, som inte har undersökt eller behandlad Gibson. "Om Mel Gibson var utanför hans [bipolär] medicin eller inte styrs av sin medicin - hans humör stabilisator - då är han sannolikt att vara ganska irriterad."

Icke-överensstämmelse med medicinering är ett vanligt problem bland bipolära patienter, säger Bey, särskilt när de är i sina "höga" fasen, även känd som mani. Människor i kreativa områden som Gibsons är särskilt känsliga för detta fenomen, eftersom medicinen kan få dem att känna sig mindre på toppen av sitt spel.

"När folk är deprimerade, de söker hjälp, men när de är höga, de har enorm energi och känner sig bromsas av sin medicin," Bey säger. "När du har patienter som är konstnärer eller författare, måste du titta på dem och moderera sina mediciner eftersom de känner för det kväver deras kreativitet."

Mel Gibson: ingen entydig diagnos

Det har också varit en hel del tvivel om orsaken till Mel Gibsons beteende, eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med information för att veta säkert om Gibson är bipolär, säger Carole Lieberman, MD, en psykiater i Beverly Hills, Kalifornien

"[Gibson] inte säga vem som sa till honom" att han hade bipolär sjukdom, säger Dr Lieberman. "Det var inte säkert att det var en psykiater, det var inte heller säkert att alla psykiatriker hade gjort en grundlig utvärdering av honom."

Angry tirader kan också förvärras av alkoholanvändning. År 2006, efter hans rattfylleri gripande, erkände Gibson att han är alkoholist. Om Gibson har börjat missbruka alkohol igen, kan det göra hans redan instabilt beteende ännu värre.

"Många gånger, människor med bipolär sjukdom försöker självmedicinera med alkohol eller droger," Bey säger. "Men det leder bara till mindre hämning. Det förvärrar det hela. Om du har en kille som redan irriterad och sedan druckit ovanpå det, har du fått mer av ett problem. "

Med Gibsons hög profil status, kan man tro att hans omskrivna dåligt beteende kan förvärra betydande stigma redan i samband med psykiska sjukdomar som bipolär sjukdom. Men det kan faktiskt vara en bra sak för människor som lever med detta villkor.

"På den positiva sidan, det förmodligen ökar medvetenheten om sjukdomen, och personer med bipolär sjukdom kan kännas bättre att veta att det kan hända vem som helst, inklusive de rika och berömda," Bey säger.