Evb

Hantera stress fibromyalgi

Ta reda på du har fibromyalgi kan sätta på massor av ångest. Här är hur man handskas med din diagnos och kringgå den hala sluttningen av stress.

När du först fick kännedom om din diagnos, är chansen att du släppte ut en stor suck av lättnad. För många patienter med fibromyalgi, är det första gången någon i sjukvården har sagt, "Ja, vad du känner är verklig, och ja, det är något du kan göra åt det." Och även hantera stress är oftast långt från en högsta prioritet under denna inledande period, är det viktigt att vara medveten om att ångesten förmodligen bara kommer att öka i takt med verkligheten - och oförutsägbarhet - dina nya situationen sjunker in

Den stress som snart verkar orsakas delvis av reaktionerna hos människor runt omkring dig. Som du klättra för att göra känsla av din diagnos, vänner och familj ofta verkar inte så stödjande som du skulle vilja att de var. Och det är nog inte så konstigt. Det finns fortfarande gott om motstridiga och förvirrande information om fibromyalgi runt - att det är en falsk sjukdom, som du förmodligen inte illa alls, att det är "allt i huvudet." Och även när du vet att det finns starka bevis från ansedda källor som fibromyalgi har legitima biologiska rötter, få din make, barn, vänner och medarbetare ombord kan vara knepigt, speciellt när man ser bara bra för dem. Allt detta kan skapa mer stress på toppen av vad du redan upplever från att leva med en svår och smärtsam sjukdom.

Här är några bombsäkert metoder för att få ett grepp om situationen, och lära sig att hantera ångesten utan att det orsakar skada på dig.

Sätt dig själv först

Det är ett stressigt cykel. Ofta din smärta, trötthet och minne problem gör det omöjligt för dig att göra vad folket runt omkring dig förväntar. Du känner då skyldig, hjälplös, och alltmer stressad.

Den dåliga nyheter för personer med fibromyalgi, säger Daniel Clauw, MD, reumatolog och verkställande direktör för University of Michigans kronisk smärta och trötthet Research Center, är att dessa negativa känslor aktiverar kroppens sympatiska nervsystemet, vilket kan orsaka smärta, trötthet, och minnesproblem även om du inte har fibromyalgi! Och detta kan leda till en nedåtgående spiral av inaktivitet och depression.

Enligt Dr Clauw, är det inte ovanligt att personer med kroniska sjukdomar som fibromyalgi för att sluta göra saker de tycker eftersom de är så fokuserade på att helt enkelt överleva. Lägg till detta att stress i samband med att ha människor omkring dig inte tror på din sjukdom, eller känslan av att det finns inget du kan göra för att styra ditt liv och tydligt att du kan börja må ännu sämre. Så hur får du viss kontroll? Dr Clauw föreslår att man använder dessa fyra steg:

Ett. Erkänn anslutningen. Vet att någon typ av stress (emotionell eller fysisk) kan vara i stånd att utlösa eller förvärra din fibromyalgi symtom.

2. Återställ era förväntningar. Försök att sätta realistiska mål, baserat på hur du känner dig just då, och undvika att göra mer än vad du kan fysiskt eller känslomässigt hantera.

Tre. Reagerar olika. "Det är inte den yttre sak som är stressande - det är hur du uppfattar det," säger Dr Clauw. När du medvetet väljer att inte bli alltför störd när saker inte går som du vill ha dem, kan det göra en enorm skillnad i hur du känner.

4. Forskning din sjukdom. Vet vad som väntar. Att få fakta om fibromyalgi kan ge dig en känsla av kontroll. Så plocka upp en bok, prata en-mot-en med din läkare, eller gå med i en stödgrupp i ditt område-det är också ett bra sätt att träffa andra som bokstavligen känna din smärta.

Hjälp dem hjälpa dig

Din bästa insats för att hjälpa en vän eller familjemedlem svepa huvudet runt de många olika aspekterna av fibromyalgi är att ta dem till en stödgrupp möte eller pedagogisk föreläsning. I många fall, människor i ditt liv helt enkelt inte vet vad de ska (eller kan) göra för att stödja dig, och kan känna att de är i mörkret när det gäller att erbjuda meningsfull hjälp. En extra fördel med att föra en vän eller familjemedlem tillsammans: De ska höra om värdet av olika typer av icke-drogrelaterade terapi, även lätt träning, self-management tekniker, avslappning, och en positiv attityd. Dessa är de saker du är minst benägna att vilja göra eller koncentrera sig på när du känner dig dålig.

Beväpnad med fakta om fibromyalgi, vet en familjemedlem som de försiktigt kan knuffa dig att hänga med egenvård åtgärder som kan få dig att må bättre på lång sikt. De kan också uppmuntra dig att ändra dessa vanor som bara får dig att må sämre.

Slutligen, försök att ha tålamod som din nya supportteam lär sig om sjukdomen och hur man bäst hjälper dig att hantera det. Kom ihåg, det fanns en tid när du var alltför nytt till liv med fibromyalgi.