Evb

Hälsosamma måltider för personer med typ 2-diabetes

Rätt kost kan förvandla ett fall av typ 2-diabetes medan fel mat kan leda till farliga komplikationer. Lär dig tips och tricks för att äta med diabetes.

Mat är en viktig del av vår kultur. Vi äter inte bara för att upprätthålla oss själva - vi fira med mat, och vi ofta sörja med det också. Så det är inte förvånande att om du har just fått veta att du har typ 2-diabetes, en av dina första tankar förmodligen kommer att vara, "men vad ska jag äta?"

Lyckligtvis är det inte så svårt att äta bra och njuta av mat även om du har diabetes. Det första är att lära sig grunderna, säger Kathy Honick, RN, CDE, en diabetes utbildare vid Barnes Jewish Hospital i St Louis. Hon rekommenderar att alla personer som nyligen diagnostiserats med diabetes "träffa en dietist för att lära sig om vad de kan och inte kan äta."

Typ 2-diabetes: dieter

Det finns ingen one-size-fits-all typ av diabeteskost. Vissa människor svarar bra på kolhydratsberäkning (hålla reda på mängden kolhydrater du äter med varje livsmedelsprodukt), andra till del kontroll (justera portionsstorleken att producera önskade blodsockernivåer), och ytterligare andra till diabetes matpyramiden (äta en ange antal delar av specifika livsmedel under dagen). Det kan ta lite trial and error för dig att hitta vad som fungerar bäst för dig, men din dietist kan hjälpa dig med detta, så kan information från europeiska Diabetes Association.

Typ 2-diabetes: matval

Honick säger "måltid planering för någon med typ 2-diabetes är om sunt äta med en balans av kolhydrater, proteiner och fetter."

Så, vad ska du välja?
 • Frukt och grönsaker är oftast bra val, men vara noga med att inte äta för mycket frukt. Kontrollera med din dietist för att se hur mycket rekommenderas.
 • Icke-stärkelserika grönsaker är ett bra val. Dessa inkluderar spenat, morötter, broccoli och gröna bönor.
 • Ät fullkorn livsmedel, såsom brunt ris och fullkornspasta.
 • Inkludera baljväxter som linser, kidneybönor, eller bönor Pinto i din måltid planer.
 • Välj fisk över köttet två till tre gånger i veckan.
 • För kött, välj magert fläsk eller nötkött, eller kyckling eller kalkon med bort huden.
 • Mejeriprodukter (ost, yoghurt, mjölk) är viktigt, men gå för fettfria versioner, även för glass.

Typ 2-diabetes: livsmedel för att undvika

 • Läsk är proppfullt av socker, som är frukt stansar och andra sockerhaltiga drycker. Så väljer dietdrycker eller vatten.
 • Sötsaker (kakor, kakor, chips, glass) fylla dig med tomma kalorier. Välj hälsosammare mellanmål alternativ istället.

Typ 2-diabetes: matlagning

När du försöker att följa en hälsosam diet, hur du laga din mat gör stor skillnad i slutprodukten.

Honick föreslår:
 • Bakning eller gassande istället för att steka.
 • Använda extra virgin olivolja istället för vegetabilisk olja.
 • Att begränsa transfetter (finns i många förädlade livsmedel och livsmedel tillagas i olja) och mättade fetter (som finns i kött och mjölk) till mindre än 20 gram per dag, om möjligt.
 • Begränsa natrium (salt) till 2.000 till 2.400 gram per dag, om du inte är på en natrium-kost. I så fall bör du följa din läkares rekommendationer.
 • Välja färska eller frysta livsmedel över konserverad.

Dessutom säger hon att "om du inte har en flytande begränsning, ta i sex till åtta glas osötad klara vätskor per dag. Det rekommenderas att dricka ett glas vatten före och ett glas vatten efter varje måltid. "

Äta bra är en av livets nöjen. Om du har typ 2-diabetes, behöver du inte avstå njutningen av maten. Du har bara att anpassa och ändra dina matvanor och, kanske, en del av den mat du äter.

För mer diabetes nyheter, följa på twitter från redaktörerna för.