Evb

Håll ditt sinne skarp med sudoku

Om du gillar logiska pussel och andra övningar hjärnan, ger sudoku ett försök. Var inte rädd: tal, ja, matte, nej!

En rolig hobby som utövar din hjärna och ger dig en känsla av prestation - det är den perfekta beskrivningen av siffror pussel vurm från Japan kallas sudoku. Denna stora hjärnan spel är roligt att spela, och vem som helst kan göra det. Spelar kan även hjälpa fördröjning demens genom att lära din hjärna att tänka på ett helt nytt sätt.

Sudoku: hur man spelar

Du har förmodligen sett en sudoku i din lokaltidning. Det är ett pussel som utövar din hjärna genom att få dig att tänka logiskt om hur man placerar siffrorna i rutorna i ett rutnät. Poängen med sudoku är att inte upprepa några siffror medan du fyller i nätet. Utmaningen är att räkna ut vilka nummer passar in vilken box.

Den sudoku galler har nio rutor, inom varje ruta är mindre lådor som har nio rutor vardera. Några av dessa rutor kommer redan att ha siffror i dem.

Här finns korta regler för hur man spelar:

  • Fyll i varje ruta med en siffra, med enbart siffrorna ett till nio
  • Siffror kan inte upprepas inom en enskild låda med nio rutor
  • Siffror kan inte upprepa i en kolumn
  • Siffror kan inte upprepa över en rad

Relaterade: videospel för bättre hälsa

Sudoku: siffror, inte matte

"Sudoku är en trevlig typ av pussel," säger Thomas Snyder, PhD, en amerikanska och världens sudoku mästare. "Du behöver inte komma till det med någon form av kunskap i förväg - det är inte som ett korsord där du måste veta trivia."

Och även om det är lätt att skrämmas av alla dessa lådor med siffror, har sudoku ingenting att göra med matte. Siffrorna representerar ett mönster som kan vara allt - färger, former, bokstäver eller andra bilder.

"Det är faktiskt inte om matte. Det handlar om nio element som representerar olika saker som du passar in i vissa fläckar", säger Snyder, som även skapar sudoku pussel för hand (de flesta är datorgenererade).

Sudoku: strategi och svårigheter

"Det finns två sätt att visualisera saker i sudoku och göra framsteg. Du kan titta på vad som finns där och vad är inte där", säger Snyder.

Genom att räkna ut vilka nummer du har och vilka nummer du behöver, kan du börja att koppla in dem och fylla i rutnätet. "Scan tvärs, skanna upp och ned - tal andra ställen i nätet kan eliminera där siffrorna kan vara någonstans annat", förklarar Snyder.

Sudoku-spel kan vara allt från lätt till svårt, men deras format ändras inte. Skillnaden ligger i det sätt som du lösa pusslet. "Det finns en hierarki av åtgärder som du vidtar för att lösa pusslet", säger Snyder, och dessa åtgärder är det som avgör hur svårt det är. Ju fler möjligheter du har att få den vinnande kombinationen, desto lättare pusslet. Men om det bara finns några sätt att komma till rätt kombination av siffror, blir hjärnan spelet ganska svårt.


Relaterat: bo mentalt skarp med åldern

Sudoku: varför du bör spela

En hjärna spel som sudoku, liksom korsord, med klasser, läsa och skriva, kan hjälpa fördröja demens och Alzheimers sjukdom, och skydda hjärnan från nedgången. Varje gång du sträcka din hjärna och prova något nytt, särskilt med hjälp av olika delar av hjärnan och tänka på ett annat sätt, hjälper du vässa ditt sinne och behålla det så.

Och, säger Snyder, medan det ger bra motion och stimulans för hjärnan, kan sudoku faktiskt vara mycket avkopplande. Människor också få en verklig känsla av tillfredsställelse från att ha listat ut pussel, tillägger han.

"Det testar något du förmodligen inte använt någon gång i ditt liv. Det kan visa sig att du njuta av det och kan visa sig att du inte gör det", säger Snyder, "men du kommer att stimulera din hjärna i en ny sätt. "

Sudoku: Komma igång

Du kan hitta gratis sudoku pussel i tidningar, tidskrifter och på nätet. Du kan också köpa böcker av sudoku pussel högst bok, livsmedelsbutiker och apotek - de säljs nästan överallt.

Snyder betonar att det kan ta en timme eller två för att korrekt avsluta ditt första pussel. Bli inte frustrerad - det är ett nytt sätt för din hjärna att fungera, så ge det en chans. Efter lite träning, kommer det att ta dig mindre tid att lösa ett sudoku och sedan kan du bestämma om sudoku är rätt för dig.