Evb

Grunderna för skallighet: androgen alopeci

Androgen alopeci är en typ av håravfall som orsakar skallighet hos män och gallring hår hos kvinnor. Läs om hur och varför alopeci kan påverka dig.

Skallighet och håravfall är inte bara problem för män - kvinnor, också uppleva det tillstånd som kallas alopeci, den allmänna termen för håravfall. Androgen alopeci, även känd som androgen alopeci, är den vanligaste formen av håravfall och det är vanligast bland män.

Vad är androgen alopeci?

Androgen alopeci kallas manligt håravfall eller manligt mönster skallighet, är det ofta kallas kvinnliga diffusa håravfall när den förekommer hos kvinnor.


Väg-och nackdelar med olika behandlingar håravfall


De vanligaste symtomen vid androgen alopeci är:

 • För män, håravfall hos både hårfästet och på hjässan, vilket ofta resulterar i en märkbar "M" formen på pannan som orsakas av en vikande hårfäste
 • För kvinnor, en gradvis process av håravfall, vilket resulterar i tunnare hår totalt, men utan den vikande hårfäste upplevs av män

Androgen alopeci endast orsakar håravfall på huvudet, inte på andra delar av kroppen.

Vem som helst kan få androgen alopeci, men män upplever cirka 60 procent av fallen, som står för 35 miljoner män i Europa ensam. Efter 50 års ålder, mer än hälften av alla män har androgen alopeci i viss utsträckning. Hos kvinnor med androgen alopeci, det oftast slår efter klimakteriet - drabbar upp till 40 procent av postmenopausala kvinnor enligt vissa beräkningar, det är sällsynt yngre i livet.

Orsaker till androgen alopeci

Androgen alopeci är en ärftlig, genetisk sjukdom tros vara orsakade av förändringar i nivåerna av hormoner, särskilt androgener, som påverkar hårväxten. Några faktorer som kan orsaka onormala androgennivåerna och skallighet hos kvinnor är:

 • Graviditet
 • Menopause
 • Att ha cystor på äggstockarna eller polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
 • P-piller som innehåller höga halter av androgener

Hos män kan vissa faktorer som är relaterade till eller orsaka androgen alopeci inkluderar:

 • En förstorad prostata
 • Prostatacancer
 • Kranskärlssjukdom
 • Högt blodtryck
 • Diabetes
 • Fetma
 • Advancing ålder

Behandla androgen alopeci

Även om det finns sätt att behandla dess effekter, håravfall från androgen alopeci är permanent. Det finns mediciner som finns tillgängliga för att stimulera ny hårväxt och minska skallighet hos både män och kvinnor, men du måste ta mediciner på obestämd tid för att hindra håret från att falla ut igen. Rogaine (minoxidil) är en over-the-counter utvärtes läkemedel som godkänts för behandling av androgen alopeci hos både män och kvinnor. För män är Propecia (finasterid) ett receptbelagt piller godkänts för att behandla sjukdomen.

För människor som inte vill stanna kvar på androgen alopeci mediciner obestämd tid eller som upplever biverkningar, kan hårtransplantation kirurgi vara ett alternativ. Hårsäckar kan ympas eller transplanteras till gallring områden i hårbotten för att stimulera frisk hårväxt. Vissa kosttillskott och örter kan ha en viss positiv effekt när det gäller att återföds ständigt hår hos personer med androgen alopeci.


Top hår ersätter kirurgi alternativ


Prata med din läkare är det bästa sättet att hantera problemet med androgen alopeci, adress håravfall under kontroll, och diskutera alternativ för att stimulera hårväxt.