Evb

Gikt behandling

Visste du att det finns både kroniska och akuta stadier av gikt, som kräver sina egna speciella gikt behandlingar? lära sig vilka mediciner kan hjälpa till med smärta och inflammation, samt långsiktig sjukdomskontroll.

Vissa människor kan ha bara en attack av gikt, men andra, som har flera nödraketer ett år, kan utveckla ett kroniskt tillstånd. "Du kan utveckla" kronisk tophaceous gikt "som orsakar nedbrytning av benvävnad och deformera artrit," förklarar Andrew Wong, MD, chef för reumatologi och programdirektör på UCLA Medical Center i Los Angeles. "Det kan övergången från bara drabbar de nedre extremiteterna att påverka de övre extremiteterna och stora och små ben. "

"Gikt är en form av artrit som resulterar från en ansamling av ett överskott av urinsyra," säger Calvin Brown, MD, professor i medicin i uppdelningen i reumatologi vid Northwestern University i Chicago. "Detta urinsyra bildar små kristaller i vätskan i lederna, som kroppen svarar med enorm inflammation försöker ta bort dessa kristaller, som den inte kan göra. Det resulterar i en mycket smärtsam, varm, inflammerade leden, vilket är vad en attack av gikt är ", säger han.

Målet för alla gikt behandling plan är att:

  • Lindra smärta och minska svullnad
  • Hämma bildningen av kristaller
  • Lägre urinsyra nivåer
  • Minska antalet skov
  • Undvik komplikationer, såsom ackumulering av stora urinsyra insättningar kallas tophi, ben och vävnadsskada, och njursten.

Gikt behandling: akuta attacker

Om du inte behandlar [gikt] under en akut attack, kommer det oftast bli bättre på egen hand i en veckas tid, "kommenterar Dr Wong. Vad behandlas initialt är smärtan beror på inflammation som orsakas av kristallerna. "Vi brukar börja med NSAID [icke-steroida antiinflammatoriska medel], som vi föreskriver i högre doser än du kan få över disk", tillägger han.

NSAID fungerar genom att minska produktionen av enzymet cykloxygenas, som är involverat i inflammation. De inkluderar aspirin, traditionella NSAIDs såsom indometacin (Indocin), ibuprofen (Alvedon, Motrin) och naproxen (Anaprox, Naprosyn) och en nyare NSAID, den cycooxygenase-2-hämmare, celecoxib (Celebrex).

"Men," varnar Wong, "den mer potenta NSAID är, desto mer tenderar de att ha potentiella biverkningar." Dessa biverkningar omfattar magbesvär och magsår, halsbränna, diarré, vätskeretention, hypertoni och njurskador. Således NSAID kommer ofta ges med en medicin som sänker nivåerna av magsyra för att hjälpa till att förhindra uppkomsten av ett sår.

Akut gikt kan också behandlas med kortikosteroider. Om gikt är begränsad till endast en eller två leder, då kortikosteroider ges oralt eller injiceras i leden för att ge snabb lindring. Men, varnar Dr Brown, kortikosteroider är för kortvarig användning, "bara för att lösa den akuta attacken."

Kortikosteroider minskar inflammation och dämpa immunförsvaret, och används för många reumatiska sjukdomar. Däremot kan det finnas biverkningar inklusive aptit och humörsvängningar, och, om den används på lång sikt, förhöjt blodtryck och blodsockernivåer.

En annan drog som kan användas för att minska smärtan av en akut gikt attack är colchicin, vilket kan minska inflammation som orsakas av urinsyra kristaller. Det skadar inte magen som en NSAID, men de flesta människor kommer att ha några biverkningar som illamående, kräkningar och diarré.

Gikt behandling: kronisk gikt

Inte alla som har gikt kommer att behöva vara på en medicin när den akuta attacken är över. Däremot kan långvarig gikt behandling behövas för dem som har tre eller fler attacker per år. Långsiktig gikt behandling syftar till att hålla serum urinsyranivåerna låga, och förhindra kristallerna bildas tophi. Det finns tre huvudsakliga typer av mediciner som gör detta:

  • Uriocosuric medel -. Probenecid (Benemid) Dessa ökar mängden urinsyra gått i urinen, men kan leda till bildandet av njursten och rekommenderas inte för personer med njurproblem
  • Xantinoxidashämmare -. Allopurinol (Zyloprim) Dessa minskar inverkan av ett enzym som är involverat i produktionen av urinsyra, men kan orsaka en mindre utslag eller mycket allvarlig biverkning av benmärgssuppression.
  • Kolkicin. En växt-härledd medicinering, är detta oftast används tillsammans med ett av ovanstående läkemedel. Det hämmar urinsyra bildas syra kristall, men kan orsaka illamående, kräkningar och diarré, särskilt vid högre doser.

Gikt behandling: andra faktorer

"Det är viktigt att utvärdera patienter för comorbid [samexisterande] villkor, såsom diabetes, förhöjt kolesterol, högt blodtryck, vikt överskott, och njurinsufficiens," förklarar Wong. Detta beror på att "dessa kan förebyggas saker och det är en del av den övergripande grunden för behandlingsprogram."

"En av de vanligaste orsakerna [till gikt] är vissa vätskedrivande mediciner - föreskrivs för ödem eller högt blodtryck," Brown anteckningar. "Det finns olika typer av diuretika som inte orsakar detta problem, så i konferensen med sin läkare [patienter] kan byta till en mindre försvårande formulär."

Gikt är vanligare hos människor som är överviktiga, eftersom de har högre nivåer av urinsyra. Människor som äter mycket av vissa typer av kött (inklusive bacon, nötkött, och lever), eller skaldjur (som sardiner, öring, kolja och makrill) samt öl, är också mer benägna att ha gikt, eftersom dessa livsmedel och drycker innehåller puriner, ämnen som bryts ned till urinsyra

De kostrekommendationer för gikt inkluderar att äta livsmedel som innehåller mycket protein och låg i puriner, omättade fetter, socker och kolhydrater - i synnerhet magra mejeriprodukter och vitt kött - och grönsaker. Om det behövs, klipp ut öl.