Evb

Gallblåsan problem och diabetes

Om du har diabetes, du är mer benägna att ha gallblåsan problem - men det finns sätt att sänka din risk.

Av skäl som inte är helt klarlagda, personer med diabetes har mer gallsten problem än personer i den allmänna befolkningen.

Diabetes och gallblåsan problem: vad är sambandet?

Beviset för att personer med diabetes löper större risk för gallsten är klar, men "vi vet fortfarande inte varför", säger Armand A. Krikorian, MD, en endokrinolog vid University Hospitals Case Medical Center och en biträdande professor i medicin vid Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland.

Kanske beror det på personer med diabetes är generellt övervikt och fetma är kopplat till gallstenssjukdom. Personer med diabetes har högre nivåer av triglycerider - en typ av fett - och det är teorin att triglyceriderna själva uppmuntrar gallsten.

En annan teori är att stenar bildar på grund av vad som kallas autonom neuropati, eller skada från diabetes till de ofrivilliga nerver som styr rörelsen hos tarmarna och gallblåsan. Enligt denna tankegång är galla som lagras i gallblåsan inte släppt effektivt eftersom nerverna är skadade, och gallsten bildas från den resulterande slammet.

Dessutom visar den senaste forskningen på insulinresistenta möss som FoxO1, ett specifikt protein som är involverat med sockersjuka, ökar mängden kolesterol som kommer in i gallan, vilket kan leda till bildandet av gallsten. Kolesterol är en viktig del av de flesta gallsten.

Diabetes och gallblåsan problem: känna till symtomen

Dr Krikorian säger att för en person som lever med diabetes, kontrollera diabetes är sättet att avvärja gallblåsan problem.

När diabetes är under kontroll, är det mindre troligt att autonom neuropati kommer bli ett problem, och dina triglyceridnivåer blir lägre - vilket minskar dina odds att utveckla gallsten, enligt Krikorian.

Diabetes och gallblåsan problem: gallsten symptom

Detta förnuftig inställning innebär att personer med diabetes bör vara medveten om gallsten symptom, säger Krikorian.

Vissa gallsten, så kallade tysta stenar, orsakar inga symtom och kräver ingen behandling. Men i många människor, gallblåsan "attacker" kan förekomma, speciellt efter att ha förtärt en fettdrypande måltid.

Symtom på en gallblåsan attack kan vara:

  • Plötslig smärta i övre högra delen av buken som kan pågå i flera timmar
  • Smärta mellan skulderbladen eller under höger axel
  • Buksmärta centrerat på höger sida som blir värre efter att ha ätit
  • Oförklarlig illamående eller kräkningar

Diabetes och gallblåsan problem: att hantera diabetes

De flesta personer med diabetes som är under en läkares omsorg har en plan för att hantera och behandla sin sjukdom. En förvaltningsplan bör ta födointag, motion, medicinering och daglig kontroll av blodsockernivåer.

Styra blodsockernivåer ska inte bara hjälpa dig att må bättre i allmänhet, men det kan också fördröja uppkomsten av komplikationer som ofta förknippas med diabetes, inklusive gallblåsan problem.

Diabetes och gallblåsan problem: behandling

Personer med diabetes brukar betraktas som hög risk för någon operation, inklusive gallblåsan operation, säger Krikorian. Men i de flesta fall, när gallsten är problematisk, är det bästa tillvägagångssättet för att ta bort gallblåsan. Enligt Krikorian, inte styra diabetes inte ändras efter gallblåsan avlägsnas.

I allmänhet, om de har diabetes eller inte, kan de flesta människor undviker gallblåsan problem genom att äta en konsekvent balanserad kost, få tillräckligt med motion, och hanteringen av deras allmänna hälsa.